του Θόδωρου Κουτσουμπού

“Τα μνημεία των δικών μας νεκρών, είναι τα δικά μας σύμβολα που κωδικοποιούν ιστορικές περιόδους αμετανόητου αγώνα, επαναστατικές θυσίες, ανθρώπινες ελπίδες, απογοητεύσεις και οράματα. Νίκες και ήττες ενός κόσμου που μπαίνει κάτω από την σημαία του αγώνα για να κερδίσει πίσω την ζωή του. Η φροντίδα τους, η προστασία τους, η ανάδειξή τους είναι πολιτικό καθήκον περιφρούρησης της ιστορίας μας. Είναι όμως και κάτι πολύ παραπάνω, η διεκδίκηση εδαφικής – υλικής ύπαρξής τους είναι πόλεμος υπέρ της μνήμης και της ταυτότητάς μας. Πόλεμος κατά της αλλοτρίωσης, του εκφυλισμού, της παραίτησης, όλα τους χαρακτηριστικά της μνήμης που δημιουργεί η εξουσία.”

Με αυτό το σκεπτικό, την εβδομάδα 4 – 11 Ιουνίου στον πεζόδρομο Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο με αναστήλωση – διαμόρφωση του μνημείου και του χώρου. Ενός χώρου φορτισμένου από την ένταση της εν ψυχρώ δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου και την εξέγερση που ακολούθησε και συνεπήρε όλη την Ελλάδα, διαμορφώνοντας με «μεγάλη στιγμή» στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων με διεθνή αντίχτυπο. Τυλίγοντας αξεδιάλυτα τον χώρο με το χρόνο – σε αυτό που ονομάστηκε εξέγερση του Δεκέμβρη 2008, πρώτη πολιτική έκρηξη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που ξέσπασε το Σεπτέμβρη εκείνης της χρονιάς, και της οποίας τις συνέπειες τις είδαμε στις χρεοκοπίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, ιδίως της Ελλάδας, στα κινήματα των πλατειών, στις επαναστάσεις της βόρειας Αφρικής και τις αντεπαναστάσεις και στην παρούσα επιδείνωση της κρίσης με την καταβύθιση των οικονομιών στην ύφεση, στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, στους πολέμους (Ουκρανία) και τις συνακόλουθες επαναστάσεις.

Την πρωτοβουλία της αναστήλωσης του μνημείου και των εκδηλώσεων έχουν φίλοι του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, υπό το σχήμα της “Πρωτοβουλίας αναρχικών ενάντια στις κρατικές δολοφονίες”. Σημαντική είναι επίσης η συγκυρία, καθώς η Μεσολογγίου και συνολικά η περιοχή των Εξαρχείων βρίσκονται στο στόχαστρο του κατασκευαστικού και τουριστικού κεφαλαίου, του

Airbnb, για χάρη των οποίων επιδιώκεται από το Δήμο της Αθήνας η «αξιοποίηση» της επίζηλης ιστορικής συνοικίας του κέντρου της Αθήνας, δηλαδή η καταστροφή και αλλοίωσή της με την κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων…

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Σάββατο 4 Ιουνίου

12.00 Έναρξη Εργασιών –  Όποιος / όποια επιθυμεί μπορεί να βοηθήσει υποστηρικτικά στις εργασίες

12.00 Συγκέντρωση – Μικροφωνική στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου

Δευτέρα 6 Ιουνίου

19.00 Εκδήλωση – Παρουσίαση του βιβλίου : “5 χρόνια δράσεις political stencil”

22.00 Προβολή Ντοκιμαντέρ για την Εξέγερση του Δεκέμβρη στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου

Τετάρτη 8 Ιουνίου

21.00 Εκδήλωση – Συζήτηση : Συντονιστικό δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων

“Ο αγώνας στα Εξάρχεια και οι προοπτικές του”

Πέμπτη 9 Ιουνίου

21.00 Εκδήλωση – Συζήτηση : “Ο λόγος στην μνήμη των πολιτικών κρατουμένων”.

“Τοποθετήσεις και παρεμβάσεις πολιτικών κρατουμένων ώστε να συμβάλουν με τον λόγο τους στην ενίσχυση της συλλογικής μας μνήμης μέσω της ιστορικής – πολιτικής τους εμπειρίας.”

(Τα ονόματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες)

Παρασκευή 10 Ιουνίου

20.00 Εκδήλωση του Λαϊκού Μετώπου : Berkin Elvan και Λαϊκή Δικαιοσύνη

Τηλεφωνική Παρέμβαση από την Τουρκία

Προβολή Ντοκιμαντέρ για τον Berkin Elvan και τις δράσεις που ακολούθησαν την δολοφονία του.

“Για το σύντροφο, παιδί της ελπίδας Berkin Elvan που δολοφονήθηκε από την Τούρκικη αστυνομία, όταν ήταν 15 χρονών. Ο Αλέξης και ο Berkin είναι αδέλφια δεμένοι με το αίμα των μαρτύρων του αγώνα μας. Στα ονόματα τους ορκιστήκαμε εκδίκηση. Οι φωτογραφίες τους θα αποτελούν φωτεινό σηματοδότη στην γωνία Μεσολογγίου και Τζαβέλα πλάι στο μνημείο του Αλέξη.” (Λαϊκό Μέτωπο)

Σάββατο 11 Ιουνίου

19.00 Παρουσίαση του αναστηλωμένου μνημείου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και της τοιχογραφίας στην μνήμη του από την συλλογικότητα political stencil.

19.30 Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

Θεματικές

1. “Η αξία διατήρησης της ιστορικής μνήμης ως πεδίο αγώνα”

Ομιλητές : Γιάννης Μάγγος, Αγγελική Κουτσουμπού, Μάγδα Φύσσα, Γιώργος Θαλάσσης, Σύντροφοι και Φίλοι του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

2. “ Ο λόγος στην μνήμη”

Από τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα από το Σάββατο 28/5  θα υπάρχει ένα κουτί στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου στο οποίο η καθεμιά και ο καθένας μπορούν να αφήσουν ένα γράμμα που να περιγράφουν τις εμπειρίες τους  και την θέση στην οποία βρίσκονταν στην εξέγερση του Δεκέμβρη. Τον τρόπο με τον οποίο την αντιλήφθηκαν, την αξία που βρίσκουν στην διατήρηση της ανατρεπτικής μνήμης από γενιά σε γενιά. Το που βρίσκονται τώρα και ποιες είναι οι σκέψεις τους σχετικά με την σύνδεση της τότε και της τώρα πραγματικότητας. Το πως την αντιλαμβάνονται νεότεροι άνθρωποι που δεν συμμετείχαν και ποια η σημασία της μνήμης της στην δραστηριοποίηση τους στους αγώνες. Τα γράμματα που θα συγκεντρωθούν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα θα διαβαστούν στην πολιτική εκδήλωση και θα εκδοθούν σε μελλοντικό χρόνο.

3.  “ Ο λόγος στο Κίνημα”

Η συγκεκριμένη θεματική δίνει το λόγο στο κίνημα ώστε οργανώσεις, ομάδες, πολιτικά σχήματα, ανένταχτοι σύντροφοι και συντρόφισσες να τοποθετήσουν το δικό τους πολιτικό σκεπτικό, την δική τους θεωρητική συμβολή στο μωσαϊκό του ανατρεπτικού αγώνα. Η θεματική “ Ο λόγος στο Κίνημα “ αποτελεί μια δημόσια και ανοιχτή πρόσκληση προς το ίδιο το κίνημα να διαμορφώσει με τα πλαίσιά του και τις αντιλήψεις του την πολιτική ραχοκοκαλιά που σχηματίζει τον πολιτικό χαρακτήρα της ανατρεπτικής μνήμης του κινήματος στο σήμερα. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι στο φάσμα των κινηματικών πολιτικών αντιλήψεων υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις εξακολουθούμε και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να ενισχυθούν ή να εξασθενήσουν δεν είναι άλλος από την δημόσια έκθεσή τους.

Πρωτοβουλία αναρχικών ενάντια στις κρατικές δολοφονίες