Με αφορμή τα 80 χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1 Σεπτεμβρίου 1939) και πατώντας πάνω στη σταλινική μανούβρα του συμφώνου Ρίμπεντροπ – Μολότωφ το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις 19 Σεπτεμβρίου με ψήφους 535 υπέρ, 66 κατά και 52 λευκά, πέρασε ψήφισμα που εξισώνει τον κομμουνισμό με τον φασισμό, παρουσιάζοντας τη Σοβιετική Ένωση ως συνυπεύθυνη με τη Χιτλερική Γερμανία για το ξέσπασμα του πλέον αιματηρού πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας. Επιχειρείται ωστόσο ένα βήμα παραπάνω αφού στο εν λόγω ψήφισμα υιοθετείται η άποψη ότι πρέπει να στηθεί μια «Νέα Νυρεμβέργη» που θα δικαστούν τα κομμουνιστικά εγκλήματα. Υπέρ ψήφισαν το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί Μεταρρυθμιστές.
Το γεγονός αυτό δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία», η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη καθιερώσει την 23η Αυγούστου ως «ημέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων» όπου πραγματοποιούνται στα πλαίσιά της πλήθος εκδηλώσεων αντικομουνιστικού περιεχόμενου σε διάφορες χώρες μέλη της όπως για παράδειγμα το συνέδριο που είχε οργανώσει το 2017 η τότε Εσθονική Προεδρεία, ενώ παράλληλα τρέχει το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες» όπου στην καμπάνια του που εμπλέκονται δήμοι, ΜΚΟ κτλ παρουσιάζεται ο σοσιαλισμός ούτε λίγο ούτε πολύ ως «κατάρα». Πέραν αυτών όμως είναι γνωστό ότι σε μια σειρά από χώρες-μέλη της Ε.Ε. όπως π.χ. η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Λετονία Εσθονία και η Λιθουανία όπως και σε συνδεόμενες με αυτήν (βλ. Ουκρανία),απαγορεύεται η χρήση κομμουνιστικών συμβόλων, βγαίνουν εκτός νόμου Κομμουνιστικά Κόμματα διεξάγονται τρομακτικές διώξεις κομμουνιστών και δίκες παρωδία που ξαναφέρνουν στο φως τις πιο μαύρες πτυχές της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Ξεχνούν όμως οι αξιωματούχοι της Ε.Ε τα 20 εκατομμύρια νεκρών της Σοβιετικής Ένωσης στον μεγάλο πόλεμο καθώς και την τεράστια συμβολή του Κόκκινου Στρατού για τη νίκη απέναντι στους ναζί, όπως ξεχνούν ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 οι Η.Π.Α πραγματοποίησαν τεράστιες επενδύσεις στη χιτλερική Γερμανία με αμερικάνικες εταιρίες κολοσσούς όπως η General Motors, η General Electric, η ΙΒΜ, σε συνεργασία με τις γερμανικές Siemens, Krupp κτλ να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα εξάλειψης των μη Αρίων καθώς και στη λεηλασία των εβραϊκών επιχειρήσεων (Νόαμ Τσόμτσκι, Οι έχοντες και οι μη κατέχοντες, Καστανιώτης, 2000, σελ, 131). Άλλωστε είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση των Η.Π.Α όσο και η αντίστοιχη της Μεγάλης Βρετανίας τουλάχιστον μέχρι το 1937 είχαν υιοθετήσει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση απέναντι στη χιτλερική Γερμανία. Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στις αρχές του 1938 στη Γερμανία ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας λόρδος Χάλιφαξ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του προς το πρόσωπο του Χίτλερ.
Την ίδια στάση είχαν οι δύο μεγάλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους τόσο προς την Ιταλία του Μουσολίνι, με τον Ρούζβελτ να χαρακτηρίζει τον ιταλό δικτάτορα ως «αξιοθαύμαστο Ιταλό τζέντλεμαν» όσο και προς την Ισπανία του Φράνκο (και στις δύο περιπτώσεις οι Η.Π.Α παρά το διεθνές εμπάργκο συνέχισαν τις πωλήσεις πετρελαίου προς τις δύο φασιστικές χώρες).
Επιχειρούν λοιπόν με τον πιο χυδαίο τρόπο μια αναθεώρηση της ιστορίας όπου είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να σβήσουν για πάντα όλα τα φαντάσματα που τους στοιχειώνουν και που φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα ξαναβρούν μπροστά τους· είναι φανερό άλλωστε ότι η παγκόσμια κρίση όπως και οι ίδιοι παραδέχονται έχει μπει σε μια νέα φάση όπου αυτά που έρχονται θα κάνουν όλα εκείνα που έχουμε ζήσει από το 2006 μέχρι και σήμερα να θυμίζουν βόλτα στη λιακάδα σε κάποιο όμορφο πάρκο. Τρέχουν να προλάβουν γιατί η κλεψύδρα μετράει αντίστροφα. Ένα νέο τεράστιο κύμα εξεγέρσεων και επαναστάσεων έχει ξεκινήσει την ιστορική πορεία του, εάν είναι αυτό που θα τους πνίξει εξαρτάται από το βαθμό ετοιμότητας και ικανότητας της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης σε παγκόσμια κλίμακα.
Πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων
Εμείς καθόμασταν τα βράδια
και ζωγραφίζαμε σκηνές από την αυριανή ευτυχία του κόσμου
Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας
(Τάσος Λειβαδίτης)
Χαλβατζής Αλέξης