Εξέγερση έχει ξεκινήσει στις φυλακές Ελαιώνα της Θήβας σήμερα Πέμπτη 9 Απριλίου μετά από το θάνατο 35χρονης, πιθανώς από κορωνοϊό.

Η γυναίκα είχε πυρετό και δύσπνοια, αλλά της χορηγήθηκε μόνο Depon χωρίς να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Οι συγκρατούμενες της μάταια φώναζαν για βοήθεια τη νύχτα μέχρι να εκπνεύσει τις πρώτες πρωινές ώρες.

Άμεσο αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει εξέγερση στην πτέρυγα η οποία γρήγορα απλώθηκε σε ολόκληρη τη φυλακή.

Η ευθύνη για το θάνατο της κρατούμενης ανήκει πλέρια στους πολιτικούς προϊσταμένους της φυλακής, του Υπουργείο Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση που συντηρούν τις συνθήκες κολαστηρίων στις φυλακές του ελληνικού κράτους εν τω μέσω πανδημίας.

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε ανάρτηση του Δικτύου Αλληλεγγύης Κρατουμένων

Αναδημοσίευση από Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων

ΕΚΤΑΚΤΟ

Εξέγερση στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας, μετά από το θάνατο 35χρονης κρατούμενης, γιά την οποία συγκρατούμενες της κατήγγειλαν ότι, είχε όλα τα συμπτώματα κορωνοϊού.
Η εξέγερση ξεκίνησε από την Γ πτέρυγα των Φυλακών Ελαιώνα Θήβας και έχει εξαπλωθεί τώρα σε όλη την φυλακή, ενώ απέξω βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Κρατούμενες αναφέρουν :
“Παρά τις υποσχέσεις, για αποσυμφόρηση των φυλακών, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη. Tα νοσοκομεία δεν δέχονται ασθενείς από τις φυλακές, γιατρός δεν υπάρχει στη Θήβα. Θα έπρεπε να έχουν αποφυλακιστεί οι ευπαθείς ομάδες. Φυλακισμένες είμαστε. Όχι θανατοποινίτισες.

Συγκρατούμενη της στον ίδιο θάλαμο αναφέρει: “η 35χρονη έβηχε πολύ, είχε πυρετό, πόναγαν τα κόκκαλα της και εμφάνισε δύσπνοια. Μας είπαν ότι, είχε ίωση. Και τώρα ότι, μας λένε ότι, πέθανε από την καρδιά της. Φοβόμαστε ότι, εάν είχε κορωνοιό έχουμε κολλήσει όλες. Δεν μας εδωσαν ουτε αντισηπτικά, ούτε γάντια. Λίγη χλωρίνη μόνον σε ένα μπουκάλι νερού. Είμαστε στο έλεος του θεού. Βοηθείστε μας. Στη Θήβα υπάρχουν και κρατούμενες μωρομάνες, με παιδάκια μέχρι 3 ετών. Βοηθείστε μας”.