Σκάβοντας τούνελ κάτω από τις φυλακές Γκιλμπόα

Η απόδραση 6 Παλαιστινίων φυλακισμένων από την ισραηλινή φυλακή υψίστης ασφαλείας Γκιλμπόα, στις 6 Σεπτεμβρίου, έχει συναρπάσει και ξεσηκώσει τον ενθουσιασμό των παλαιστινιακών μαζών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στην πολιορκημένη Γάζα, σε όλο τον Αραβικό κόσμο και σε όλο τον κόσμο που τάσσεται με τους καταπιεσμένους και όχι με τους κυρίαρχους καταπιεστές.

Οι έξι Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι της ισραηλινής κατοχής, σκάβοντας μια σήραγγα κάτω από τη φυλακή Γκιλμπόα, κέρδισαν την ελευθερία τους τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 6 Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχες αποδράσεις πολιτικών κρατουμένων κομμουνιστών στην Ελλάδα του μεσοπολέμου και μετά τον εμφύλιο, οι πιο γνωστές του Μπεζεντάκου το 1932 και των 27 των Βούρλων το 1955, είχαν συναρπάσει τον ελληνικό λαό και την παγκόσμια κοινότητα.

Οι έξι απελευθερωμένοι αιχμάλωτοι –Μαχμούντ Άμπντουλα Αρντά, Μοχάμμεντ Κασίμ Αρντά, Αγιάμ Φουάντ Καμαμντζί, Γιακούμπ Μαχμούντ Καντρί, Ζακαρία αλ Ζουμπάιντι και Μουναντίλ Γιακούμπ Ινφαάτ– παραμένουν ελεύθεροι παρά το άγριο κυνηγητό των δεσμοφυλάκων και της αστυνομίας της Ισραηλινής κατοχής να τους συλλάβουν. Εκδικητικά, οι φρουρές των φυλακών των κατοχικών δυνάμεων οργανώνουν βίαιες μεταγωγές Παλαιστινίων φυλακισμένων, επιτίθενται και εισβάλλουν σε κελιά κρατουμένων σε όλη την Παλαιστίνη, ενώ σέρνουν τα μέλη της οικογένειας των απελευθερωμένων σε ανάκριση.

Ύστερα από ανθρωποκυνηγητό πέντε ημερών, τέσσερις φυλακισμένοι, μέλη της «Ταξιαρχίας της Ελευθερίας», συνελήφθησαν από τις δυνάμεις κατοχής. Για πέντε ημέρες, είδαν την Παλαιστίνη ως ελεύθεροι άνθρωποι, ταπεινώνοντας τους Ισχυρούς του Κράτους του Ισραήλ και δίνοντας το παράδειγμα της αντίστασης για την ελευθερία. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, 11 Σεπτεμβρίου, οι δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν τον Μοχάμμεντ Αρντά και τον Ζακαρία αλ Ζουμπάιντι, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα, συνέλαβαν τον Μαχμούντ Αρντά και τον Γιακούμπ Καντρί. Δύο απελευθερωμένοι κρατούμενοι παραμένουν ελεύθεροι, επιμένοντας στην ελευθερία τους παρά το συνεχιζόμενο ανθρωποκυνηγητό από όλα τα επίπεδα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής. Οι τέσσερις κρατούνται στο κέντρο ανάκρισης Τζαλαμέ και οι αρχές απαγορεύουν την πρόσβαση στους δικηγόρους τους.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης των Παλαιστινίων Φυλακισμένων Samidoun λέει ότι υπάρχει μια εξέγερση μέσα στις φυλακές που απαιτεί την υποστήριξη όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που είναι δίπλα στον παλαιστινιακό λαό και τον παλαιστινιακό αγώνα για ελευθερία και απελευθέρωση. Ζητάει μάλιστα την ανάληψη δράσεων αλληλεγγύης!

Στη φυλακή Μεγιδδώ, στη φυλακή Ραμόν και στην ερημική φυλακή Νεγκέβ, οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι έκαψαν τα κελιά τους σε ένδειξη αντίστασης στην προσπάθεια της διοίκησης της φυλακής να μεταφέρει τους κρατούμενους που συνδέονται με την Ισλαμική Τζιχάντ. Το Κέντρο Χαντάλα για Κρατούμενους και πρώην Κρατούμενους στην κατεχόμενη Παλαιστίνη ανέφερε ότι 7 κελιά στις φυλακές Μεγιδδώ, 4 κελιά στις φυλακές Νεγκέβ και 4 κελιά στα τμήματα 4 και 5 της φυλακής Ραμόν έχουν καεί. Η ηγεσία του κινήματος των κρατουμένων επιβεβαιώνει ότι οποιοδήποτε τμήμα δεχτεί εισβολή για μεταφορά κρατουμένων θα αντιμετωπιστεί με φωτιά.

Παλαιστίνιοι σε ολόκληρη την κατεχόμενη Παλαιστίνη συσπειρώνονται για την υποστήριξη των έξι αυτό-απελευθερωμένων κρατουμένων, των οποίων η «σήραγγα της ελευθερίας», που σκάφτηκε με πολύμηνη επιμονή με εργαλεία μόνο σκεύη κουζίνας, έχει γίνει σύμβολο ελπίδας για ελευθερία, καθώς και παράδειγμα που δείχνει ότι η τεχνολογική και στρατιωτική δύναμη της ισραηλινής αποικιακής δύναμης δεν μπόρεσε να καταστείλει την παλαιστινιακή αντίσταση. Η σήραγγα, που εκτείνεται για δεκάδες μέτρα κάτω από τη φυλακή Γκιλμπόα, αντιπροσωπεύει την αδιάλειπτη δίψα για απελευθέρωση των φυλακισμένων Παλαιστινίων και την ελπίδα μιας αθάνατης αγάπης για την ελευθερία. Στις παλαιστινιακές πόλεις Ραμάλλα, Τζενίν, Ναμπλούς, αλ Χαλίλ, Βηθλεέμ, Ιερουσαλήμ, Τουλκαρέμ, στην πόλη της Γάζας, στο στρατόπεδο προσφύγων στην Τζαμπάλια και αλλού, οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους για να σταθούν δίπλα στους απελευθερωμένους κρατούμενους και αυτούς που αντιστέκονται πίσω από τους τοίχους των φυλακών.

Η εξέγερση μέσα στις φυλακές ξεκίνησε μετά από επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων που κρατούνται στις φυλακές της ερήμου Νεγκέβ. Ειδικές μονάδες κατοχής εισέβαλαν στο τμήμα 6 με όπλα και αστυνομικά σκυλιά, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δυνάμεων από μια κοντινή βάση. Αντιστεκόμενοι στην εισβολή οι φυλακισμένοι αναγκάστηκαν να κάψουν 7 κελιά.

Στο μεταξύ, και ενώ συνεχίζονται όλα αυτά, υπάρχουν 6 κρατούμενοι υπό διοικητική κράτηση, φυλακισμένοι χωρίς κατηγορία ή δίκη, που συνεχίζουν τις απεργίες πείνας για ελευθερία. Είναι οι: Καγιέντ αλ Φασφούς (για 56 μέρες), Μικντάντ Καουασμέ (49 μέρες), Αλάα αλ Αράτζ (31 μέρες), Χισάμ Αμπού Χαουάς (23 μέρες), Ράικ Σαντέκ Μπισαράτ (18 μέρες) και Σαντί Αμπού Ακέρ (15 μέρες).

Παλαιστινιακά πολιτικά κόμματα και οργανώσεις αντίστασης έχουν τονίσει την επείγουσα ανάγκη δράσης για την υπεράσπιση των κρατουμένων και την απαίτησή τους για απελευθέρωση. Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κάλεσε τους Παλαιστίνιους και τους συμμάχους τους παντού να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των αιχμαλώτων με δράσεις, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες υποστήριξης.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 4.650 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, εκ των οποίων οι 520 φυλακισμένοι χωρίς κατηγορία ή δίκη, υπό διοικητική κράτηση, 40 κρατούμενες γυναίκες και 200 κρατούμενα παιδιά. Η πολιτική φυλάκιση επηρεάζει όλους τους τομείς της παλαιστινιακής κοινωνίας και σχεδόν το 40% των Παλαιστινίων ανδρών στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ έχουν περάσει ένα χρονικό διάστημα σε ισραηλινή φυλακή.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης των Παλαιστινίων Φυλακισμένων Samidoun υπογραμμίζει και ενισχύει το κάλεσμα του κινήματος των Παλαιστινίων αιχμαλώτων να σταθούν όλοι στο πλευρό των Παλαιστινίων αιχμαλώτων και του Παλαιστινιακού λαού σήμερα για να απαιτήσουν δικαιοσύνη και απελευθέρωση της Παλαιστίνης, από το Ποτάμι (τον Ιορδάνη Ποταμό) ως τη Θάλασσα. Οι έξι απελευθερωμένοι κρατούμενοι της φυλακής Γκιλμπόα αντιπροσωπεύουν την ακαταμάχητη ελπίδα και δέσμευση για απελευθέρωση που καμία στρατιωτικοποιημένη καταστολή και ο σιωνιστικός εποικισμός δεν μπορεί καταστείλει, για πάνω από 73 χρόνια. Οι ενέργειες αυτής της «Ταξιαρχίας Ελευθερίας» δεν είναι μόνο σύμβολο ελπίδας για τους Παλαιστίνιους αλλά και για όλους στον κόσμο που αναζητούν δικαιοσύνη και ελευθερία. Μέσα από τα τείχη των φυλακών, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι συνεχίζουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους ενάντια σε συνεχείς εισβολές και επιθέσεις.

Οι δυτικές ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων αιχμαλώτων και τον εποικισμό της Παλαιστίνης. Από τα όπλα των ΗΠΑ, ύψους άνω των 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως που παρέχονται στο ισραηλινό καθεστώς έως την τρέχουσα οικονομική, πολιτική και διπλωματική υποστήριξη που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες [Σ.τ.Ε.: όπως η Ελλάδα που έχει συμπτύξει “στρατηγική συμμαχία” με το Ισραήλ], όλα αυτά τα κράτη εμπλέκονται άμεσα στα συνεχιζόμενα εγκλήματα που διαιωνίζονται εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Παντού στον κόσμο, μπορούμε και πρέπει να δράσουμε τώρα για να σταθούμε στο πλευρό των Παλαιστινίων αιχμαλώτων και της εξέγερσής τους, και για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης!

Γκράφιτι προς υποδοχή του απελευθερωμένου απεργού πείνας Χαντέρ Αντνάν,
στο χωριό Αραμπά κοντά στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, 18 Απριλίου 2012.
Πηγή: https://www.activestills.org/reportage_12282/

Συμπαραταχθείτε μαζί μας αναλαμβάνοντας δράση:

1. Διαδηλώσεις, συλλαλητήρια και δράσεις στο δρόμο – συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών για μποϊκοτάζ του Ισραήλ!

Διαμαρτυρία ή δράση για την απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων, υποστήριξη του παλαιστινιακού αγώνα για απελευθέρωση, στήριξη της παλαιστινιακής αντίστασης και μποϊκοτάζ του Ισραήλ και των συνεργών του. Λάβετε μέρος στις πολλές διαμαρτυρίες που γίνονται σε όλο τον κόσμο – αντιπαρατεθείτε, απομονώστε και πολιορκήστε την ισραηλινή πρεσβεία ή προξενείο στην πόλη ή τη χώρα διαμονής σας. Ξεκαθαρίστε ότι ο λαός είναι με την Παλαιστίνη και τους απελευθερωμένους αιχμαλώτους! Στείλτε μας τις εκδηλώσεις σας στη διεύθυνση samidoun@samidoun.net.

2. Δημιουργικές Δράσεις

Οι δημιουργικές δράσεις είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να διαδοθεί και να αναδειχθεί ο αγώνας των Παλαιστινίων αιχμαλώτων. Το πανό που κρεμάστηκε από το Samidoun της Ισπανίας στη Μαδρίτη στο σταθμό του μετρό του Πανεπιστημίου ανέδειξε τον αγώνα των Παλαιστινίων φοιτητών, ενώ η εκστρατεία για τη συμβολική μετονομασία των δρόμων μετά τον διεθνή εορτασμό των γενεθλίων του από τον Ζωρζ Αμπντάλα ενίσχυσε το αίτημα για την απελευθέρωσή του.

Αυτές οι ενέργειες απαιτούν μόνο ένα, δύο ή λίγα άτομα. Μπορείτε ακόμη να κολλήσετε αφίσες και αυτοκόλλητα στη γειτονιά σας. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail στη διεύθυνση samidoun@samidoun.net ή μέσω WhatsApp στο +32466904397 αν ψάχνετε για ιδέες με εικόνες ή πόρους!

3. Ζητήστε από την Κυβέρνησή σας να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ!

Το ρατσιστικό αποικιακό κράτος του Ισραήλ και τα εγκλήματα πολέμου εναντίον του Παλαιστινιακού λαού ενεργοποιούνται και υποστηρίζονται εκτενώς από τα πάνω από 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο που χορηγούνται στο Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες — στοχεύουν άμεσα στην υποστήριξη του ισραηλινού στρατού κατοχής σκοτώνοντας παιδιά, γυναίκες, άνδρες και ηλικιωμένους σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη. Από τον Καναδά στην Αυστραλία έως την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δυτικές κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις παρέχουν συνεχή διπλωματική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη στο Ισραήλ, και πωλούν όπλα δισεκατομμυρίων δολαρίων στο εποικιστικό-αποικιακό κράτος. Εν τω μεταξύ, αγοράζουν επίσης όπλα δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ισραηλινό κράτος. Κυβερνήσεις σε συνασπισμό με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Ινδία και άλλες, αγοράζουν επίσης όπλα και υπηρεσίες «ασφαλείας» – όλα «δοκιμασμένα στη μάχη» κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού. Καλέστε τους εκπροσώπους σας, βουλευτές, πολιτικούς αξιωματούχους και ζητήστε από την κυβέρνησή σας να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ τώρα, διακόψτε κάθε βοήθεια, διώξτε τους πρέσβεις του και σταματήστε να αγοράζετε και να πουλάτε όπλα!

Μετάφραση Γιαν. Σιμ.
8 Σεπτεμβρίου 2021