του Θόδωρου Κουτσουμπού

φωτογραφία: Θ.Κ.

Η καταγγελία για απόπειρα πρωκτικής έρευνας σε βάρος ενός γυμνού ανθρώπου στις  φυλακές Λάρισας, ενός εκ των 11 Τούρκων πολιτικών κρατουμένων, πρέπει άμεσα να ερευνηθεί. Αν στο ελάχιστο ισχύει, αποκαλύπτει ότι ένα ζοφερό καθεστώς “εξπρές του μεσονυκτίου” επικρατεί, όχι στις τουρκικές, αλλά στις ελληνικές φυλακές.

Θυμίζουμε ότι οι Τούρκοι φυλακισμένοι καταδικάστηκαν δύο φορές. Την πρώτη φορά επί κυβέρνησης Τσίπρα, όταν ο Ερντογάν επισκεπτόταν την Ελλάδα. Υποτίθεται ότι σχεδίαζαν επίθεση για να ματαιώσουν το καλό κλίμα των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, καταδικάστηκαν  βάσει λίστας της Ε.Ε. για τις “τρομοκρατικές οργανώσεις” αλλά στο εφετείο αθωώθηκαν. Τη δεύτερη φορά επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, το περασμένο καλοκαίρι, για κατοχή όπλων που θα τα χρησιμοποιούσαν για να διαταράξουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις… Η κατηγορία (μερικά σκουριασμένα όπλα, αχρησιμοποίητα) το πολύ-πολύ θα δικαιολογούσε μια πλημμεληματικού χαρακτήρα καταδίκη. Όμως καταδικάστηκαν για τρομοκρατική οργάνωση (κατά του τουρκικού καθεστώτος;) από την ελληνική δικαιοσύνη, με ποινές ασύλληπτες – 30 χρόνια φυλάκισης στον καθένα και καθεμιά. Στις 16 Noεμβρίου έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση της έφεσής τους στο δικαστήριο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Η καταγγελία του φυλακισμένου Sinan Çam είναι συγκλονιστική. Στις 26 Σεπτεμβρίου θέλησε να μεταβεί στο νοσοκομείο της Λάρισας για την αντιμετώπιση της ρευματοπάθειας από την οποία πάσχει. Η άδεια δόθηκε, όμως η αστυνομία μεταγωγών και η διοίκηση των φυλακών Λάρισας θέλησαν να κάνουν έρευνα για λόγους «ασφάλειας». Και όχι μόνο τον ξεγύμνωσαν εντελώς, αλλά θέλησαν, στο γυμνό του σώμα, να κάνουν έρευνα! Φαίνεται ότι η πρωκτική έρευνα στις φυλακές δεν έχει σταματήσει, παρά τον σάλο που ξεσηκώθηκε πριν από χρόνια από τον περίεργο θάνατο της Κατερίνας Γκουλιώνη, της φυλακισμένης που κίνησε εκστρατεία για την κολπική έρευνα των ανθρωποφυλάκων σε βάρος γυναικών…

Ο  Sinan Çam αρνήθηκε την έρευνα, διαμαρτυρήθηκε ότι πρόκειται για βασανιστήριο, με αποτέλεσμα να μη μεταφερθεί στο νοσοκομείο, να μην του παρασχεθεί η αναγκαία νοσηλεία και να απειληθεί ότι θα ριχθεί στην απομόνωση.

Οι 11 πολιτικοί κρατούμενοι από την Τουρκία, διασκορπισμένοι σε διάφορες ελληνικές φυλακές καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται για το απάνθρωπο συμβάν.

Η έρευνα στα σώματα γυμνών κρατουμένων είναι ένα “ανήθικο, ανέντιμο, απάνθρωπο και ταπεινωτικό βασανιστήριο”, γράφουν στην ανακοίνωσή τους.

« Όταν ο φασισμός της Τουρκίας κάνει τα ίδια βασανιστήρια, οι Τούρκοι επαναστάτες αντιστέκονται μέχρι θανάτου εναντίον του. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν αυτό το βασανιστήριο στην Τουρκία για εβδομάδες. Όμως, τα ίδια ταπεινωτικά βασανιστήρια διαπράττει και το ελληνικό κράτος.»

Καταγγέλλουν επίσης τον διευθυντή των φυλακών Λάρισας ότι διαπράττει έγκλημα εφαρμόζοντας την πρακτική των βασανιστηρίων αναγκαστικής έρευνας στα γυμνά σώματα και αρνούμενος το δικαίωμα στη θεραπεία.

Επιπλέον ο εγκλεισμός του Sinan Çam στην απομόνωση χωρίς πειθαρχική απόφαση είναι αυθαίρετη και παράνομη.

 Καλούν τους Έλληνες δικηγόρους, τις δημοσιογραφικές ενώσεις, τους επαναστάτες δημοκράτες, τις προοδευτικές μαζικές οργανώσεις, τα συνδικάτα, τους σοσιαλιστές, σε υποστήριξη. «Μην μένεται σιωπηλοί μπροστά στα ταπεινωτικά βασανιστήρια. Μην μένεται σιωπηλοί μπροστά σε αυτό το μαρτύριο», λένε στην ανακοίνωσή τους, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι χρειάζονται νομική βοήθεια από τους  Έλληνες  δικηγόρους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και από τις  δημοσιογραφικές οργανώσεις.

Η ανακοίνωση-καταγγελία φέρει ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 2022. Υπογράφουν οι 11 Τούρκοι επαναστάτες κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές:

– Ali Ercan Gökoğlu (Φυλακές Μαλανδρίνου)

– Burak Ağarmış (Φυλακές Μαλανδρίνου)

– Hasan Kaya (Φυλακές Μαλανδρίνου)

– Sinan Çam (Φυλακές Μαλανδρίνου)

– Anıl Sayar (Φυλακές Αγίου Στεφάνου – Πάτρας)

– Şadi Naci Özpolat (Φυλακές Τρικάλων)

– Sinan Oktay Özen (Φυλακές Δομοκού)

– İsmail Zat (Φυλακές Δομοκού)

– Harika Kızılkaya (Γυναικείες Φυλακές Θήβας)

– Hazal Seçer (Γυναικείες Φυλακές Θήβας).