Το Κοινωνικό Ιατρείο Εξαρχείων καλεί σε ανοιχτό διάλογο

Τα μέλη του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων μας προσκαλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν την Κυριακή 02/10/22, στο κηπάκι της Τσαμαδού, στα Εξάρχεια, για τον προγραμματισμό του έτους 2022-23. Θέλουν να μοιραστούμε μαζί τους τις σκέψεις μας και τους στόχους για το μέλλον, να ακούσουν τις προτάσεις μας για να δυναμώσουμε όλοι μαζί τον κρίκο της αλληλεγγύης και της αντίστασης.
Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων είναι ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα που λειτουργεί με ανοιχτές εβδομαδιαίες συνελεύσεις. Αποτελείται από τα Κοινωνικά ιατρεία Εξαρχείων, Νέας Σμύρνης, Ιλίου και Αγίου Νεκταρίου Βόλου.

Όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση:

[To Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων] δημιουργήθηκε κατά την περίοδο του πρώτου lockdown από ανθρώπους και μέλη των παραπάνω κοινωνικών ιατρείων, που πήραμε την συλλογική απόφαση παράλληλα με τους αναγκαίους αγώνες για ένα σύστημα υγείας με δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα, να δράσουμε δίνοντας λύση στο εδώ και τώρα, μέσα από τη δημιουργία ενός Δικτύου το οποίο θα αντιπαραβάλλει στην πράξη ένα διαφορετικό χώρο και τρόπο οργάνωσης της υγείας στη βάση όχι της φιλανθρωπίας, αλλά της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Βασική πεποίθηση και μέλημα όλων όσων συμμετέχουμε στο Δίκτυο αποτελεί η ισοτιμία όσον αφορά στη συμμετοχή των ατόμων στη λήψη κοινών αποφάσεων και ο συλλογικός αγώνας με όραμα μια άλλη Υγεία και Ψυχική Υγεία, χειραφετητική και ανθρώπινη σε μια άλλη κοινωνία, ελεύθερη από τα καπιταλιστικά δεσμά. Για αυτό και μαχόμαστε καθημερινά και με διαφορετικούς τρόπους για τη δημιουργία των όρων κοινωνικής ανατροπής και απελευθέρωσης.

Η διάρρηξη των κοινωνικών σχέσεων και δεσμών, η μοναξιά, η αποξένωση αλλά και οι ίδιοι οι υλικοί όροι της ζωής μας, με την φτώχεια και την ακρίβεια, την δυσκολία της επιβίωσης, μας αναγκάζουν να ψάξουμε να βρούμε λύσεις. Και οι λύσεις αυτές μπορούν να βρεθούν μόνο συλλογικά. Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων δεν κάνει καμία διάκριση σε χρώμα, χώρα προέλευσης, κατάσταση υγείας ή σεξουαλικό προσανατολισμό και προσδιορισμό. Με μόνο μας μέλημα την βοήθεια ανθρώπου σε άνθρωπο θα επιδιώξουμε να διεξάγουμε ανοιχτή εκδήλωση στην γειτονιά μας ώστε να συνομιλήσουμε και να οργανώσουμε μαζί τα επόμενά μας βήματα.

Τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες τρομοκρατικών ενεργειών με στόχο την εξαφάνιση των Εξαρχείων. Τα σχέδια Μπακογιάννη για την πλατεία υλοποιούνται μαζί με την κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ξυλοδαρμούς, προσαγωγές, συλλήψεις και διάλυση και απαγόρευση κινητοποιήσεων. Μαζί με τις λαμαρίνες που περιέφραξαν και έκλεισαν την πλατεία Εξαρχείων επιχειρούν να κλείσουν και τα στόματά μας. Επιχειρούν να διαλύσουν αυτό από το οποίο νιώθουν ότι κινδυνεύουν. Γι’ αυτό και η συλλογικοποίηση των αντιστάσεων μας. την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θεωρούμε ότι είναι ένα ζήτημα καίριας σημασίας.

Καλούμε […] όλους τους φίλους του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, τα μέλη, τους γείτονες, όλες τις συλλογικότητες της περιοχής, να δώσετε “το παρών” το απόγευμα της Κυριακής 02/10 ώστε να ανταμώσουμε οι γνωστοί, να γνωριστούμε οι υπόλοιποι και να οργανώσουμε την δράση μας!

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 18:00 με τις εισηγήσεις του Δικτύου και των άλλων συλλογικοτήτων και θα κλείσει με μουσική και κεράσματα.

Από εκδήλωση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Εξαρχείων στις 04/07/2021. Διακρίνεται το άγαλμα με τους Ερωτιδείς που δεν γλύτωσε από το μένος του Μπακογιάννη και της αστυνομίας των Θεοδωρικάκου–Μητσοτάκη. Φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός