Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τη δολοφονία πρόσφυγα στον Έβρο

Η κυβέρνηση το διέψευδε ως… fake news

Στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ευρωκοινοβουλίου, ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός αλλά και οι αρμόδιοι επίτροποι της ΕΕ (Μετανάστευσης – Μαργαρίτης Σχινάς και Εσωτερικών Υποθέσεων – Ίλβα Γιόχανσον) θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το θάνατο πρόσφυγα στα σύνορα στον Έβρο. στον Έβρο που η κυβέρνηση

Όπως αναφέρει το «The Press Project», επικαλούμενο και στοιχεία από την ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, επιβεβαιώνεται ο φόνος Σύρου πρόσφυγα στα ελληνικά σύνορα και ζητούνται εξηγήσεις για τη δολοφονία πρόσφυγα διέψευδε ως fake news.

Η ακρόαση στην επιτροπή LIBE θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Ιουλίου. Οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την έρευνα των Bellingcat, Pointer (KRO-NCRV), Der Spiegel, Lighthouse Reports και Forensic Architecture.

Όπως είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Πράσινων, Τίνεκε Στρικ: «Κατόπιν αιτήματός μου, ο Έλληνας υπουργός και οι εμπλεκόμενοι Επίτροποι της ΕΕ θα εμφανιστούν ενώπιον της επιτροπής LIBE στις 6 Ιουλίου για να δώσουν διευκρινήσεις για το θανατηφόρο πυροβολισμό στα ελληνικά σύνορα. Πρέπει να ψάξουμε κάτω από κάθε πέτρα. Η θανατηφόρα βία εναντίον προσφύγων δεν είναι αποδεκτή στην Ευρώπη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος μεγάλων διεθνών ΜΜΕ –όπως το Spiegel– δημοσίευσαν μαρτυρίες και στοιχεία για πυροβολισμούς εναντίον προσφύγων από την ελληνική πλευρά που κατέληξαν στον θάνατο ενός 22χρονου Σύρου πρόσφυγα του Μοχάμαντ αλ Αραμπ στον Έβρο. Μάλιστα βίντεο των ερευνητικών ομάδων Forensic Architecture, Bellingcat και Lighthouse Reports, στοιχειοθετούν ότι έγινε χρήση πραγματικών πυρών από Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο στην συγκεκριμένη περίπτωση με θύματα εκτός από τον 22χρονο ακόμη έξι πρόσφυγες που τραυματίστηκαν.