Μέσα στο πλαίσιο της ντροπιαστικής ήττας του αστυνομικού κράτους της κυβέρνησης στα δύο νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου κατά την διάρκεια των επεισοδίων στις 25 έως 27 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας και το εθνικιστικό κλίμα που συνολικά διαμορφώθηκε στον Έβρο, τις τελευταίες μέρες, εξαπέλυσε ένα όργιο παρακρατικής ακροδεξιάς και φασιστικής βίας στη Λέσβο κυρίως και λιγότερο στη Χίο.
Στη Λέσβο, οι τοπικοί άρχοντες που κατά την διάρκεια των επεισοδίων με τα ΜΑΤ ήταν εξαφανισμένοι, όπως ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ και τέως υπουργός δικαιοσύνης των κυβερνήσεων Σαμαρά, Αθανασίου, μαζί με τον Νεοδημοκράτη δήμαρχο Μυτιλήνης Κυτέλη και με την βοήθεια του περιφερειάρχη Μουτζούρη κατέβασαν δεκάδες πολίτες του στενά ελεγχόμενου κομματικού και πολιτειακού τους κράτος, γνωστούς για την ακροδεξιά και παρακρατική δράση τους, μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής και της Ελληνικής Λύσης, μαζί με δεκάδες μεταφερόμενους φασίστες από όλη την Ελλάδα σε αντιπροσφυγικές και αντικομμουνιστικές δράσεις φασιστικού τύπου.
Η επίδειξη δύναμης των φασιστικών ομάδων περιλάμβανε αποκλεισμό του κέντρου προσφύγων στη Μόρια, εμπρησμό σε χώρο αποθήκης ΜΚΟ, ξυλοδαρμό και σπάσιμο αυτοκινήτων εργαζομένων σε ΜΚΟ, ξυλοδαρμό δημοσιογράφων ξένων ανταποκριτών ΜΜΕ ή αλληλέγγυων, προπηλακισμό δημοτικής συμβούλου του ΚΚΕ και τέλος προσπάθεια αποτροπής αποβίβασης βάρκας προσφύγων. Όλη η Ελλάδα και όλος ο κόσμος είδε την αποκρουστική εικόνα του ρατσιστικού όχλου να αποτρέπει προσωρινά την αποβίβαση της βάρκας με τα γυναικόπαιδα και τις χυδαίες εκφράσεις εναντίον τους.
Μέσα στις φασιστικές ομάδες έκαναν την εμφάνισή τους και δεκάδες γνωστοί νεοναζί από όλη την Ευρώπη και κυρίως από Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία. Σε μια τουλάχιστον από αυτές τις περιπτώσεις οι Αυστριακοί νεοναζί φάνηκε να βρίσκονται και να αναμεταδίδουν πρώτοι από όλους τον εμπρησμό αποθήκης ΜΚΟ. Σε μια άλλη περίπτωση επιχείρησαν να συνδράμουν τους ντόπιους παρακρατικούς με αποτροπή αποβίβασης προσφύγων στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Κατά την διάρκεια όλων αυτών των 4-5 ημερών που το φασιστικό παρακράτος αφέθηκε ελεύθερο να δράσει η αστυνομία και το λιμενικό ήταν παντελώς απόντες όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν έλειψαν μάλιστα και γελοιότητες όπως τα μπλόκα που έστησαν οι άνθρωποι του Κυτέλη για να αποκόψουν τον δήμο Μυτιλήνης από τον δήμο της Δυτικής Μυτιλήνης του οποίου ο δήμαρχος (επίσης νεοδημοκράτης) είχε συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις ενάντια στην νέα κλειστή δομή. Μάλιστα αυτός ο δήμαρχος ανοιχτά κατήγγελλε πως άνθρωποι του Κυτέλη έκαναν μπλόκο στην σύζυγο και στο παιδί του με ρατσιστικό ύφος.
Από τον ολιγοήμερο αποκλεισμό της Μόρια ωστόσο και την συνακόλουθη απόφαση αναστολής πανελλαδικά όλων των εργασιών της Ελληνικής υπηρεσίας ασύλου το μόνο που στάθηκε εφικτό δεν ήταν φυσικά ούτε ο απεγκλωβισμός ούτε η διακοπή των νέων αφίξεων από τα Τουρκικά παράλια. Το μόνο που έγινε ήταν να δημιουργηθεί μια νέα άτυπη δομή στο λιμάνι της Μυτιλήνης με 600 πρόσφυγες για τους οποίους δεν υπήρχε καμιά μέριμνα.
Ένας καταιγισμός επικριτικών δημοσιευμάτων από το εξωτερικό και ανοιχτές απειλές για τουριστικό μποϊκοτάζ (ήδη η Αμερικανική πρεσβεία έβγαλε ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες των ΗΠΑ) προκάλεσε την προσωρινή ύφεση. Μάλιστα ο εισαγγελέας απηύθυνε κατηγορίες σε μερικούς ντόπιους για την υποκίνηση επεισοδίων ειδικά στην περίπτωση επίθεσης σε Ισπανούς εθελοντές.
Το αντιφασιστικό κίνημα απάντησε με κάποια καθυστέρηση και, πλην της πρώτης μέρας, με την παρέμβαση των αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης που έκαναν εξόρμηση στο νησί και κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό στη Μόρια και να κάνουν μια πρώτη πορεία, φάνηκε να μουδιάζει.
Καταρχάς το ΚΚΕ αν και στελέχη του προπηλακίστηκαν δεν έκανε καμιά κίνηση πέρα από την φραστική καταγγελία. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει στη Λέσβο που διαθέτει αξιόλογες δυνάμεις και εργατικά σωματεία και που ο κόσμος του είχε πρωτοστατήσει μόλις λίγες μέρες πιο πριν στην εξέγερση ενάντια στα ΜΑΤ, δεν έγινε.
Ωστόσο μερικοί αντιφασίστες έδωσαν ένα καλό μάθημα σε δύο τουλάχιστον περιστατικά σε Γερμανούς ναζί οι οποίοι μετά την συνάντησή τους με τους αντιφασίστες έπρεπε να επισκεφτούν τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για… τις πρώτες βοήθειες. Στη δεύτερη, διάσημος παγκοσμίως Ιρλανδός νεοναζί την ώρα που μετέδιδε ανταπόκριση από τους δρόμους της Μυτιλήνης, δέχτηκε… πρόωρα τις ευχές για το Saint Patrick’s day στην Αντιφασιστική εκδοχή του και που τις κατέγραψε η κάμερά του και επισκέφτηκε και αυτός το νοσοκομείο του νησιού…
Μια μεγάλη αντιφασιστική και αντιρατσιστική κινητοποίηση έλαβε χώρα το Σάββατο 14 Μαρτίου που μάζεψε πάνω από 1.000 διαδηλωτές στη Μυτιλήνη. Και αυτό παρά τον προβληματισμό για το εάν έπρεπε να γίνει ή να αναβληθεί εξαιτίας των μέτρων καραντίνας που άρχιζαν σταδιακά να εφαρμόζονται σε όλη την χώρα. Ήταν η καθυστερημένη απάντηση που δόθηκε όταν οι όροι και το κλίμα είχαν ξανά αλλάξει ριζικά με την εμφάνιση της πανδημίας επισκιάζοντας οτιδήποτε άλλο.
Στη γειτονική Χίο, τα πράγματα, λίγο πιο ήρεμα, κινήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο. Έγινε κατά την διάρκεια του εθνικιστικού παροξυσμού εμπρησμός σε αποθήκη ρουχισμού ντόπιων εθελοντών, ενώ άλλη μια δομή αναγκάστηκε να διακόψει την δράση της μετά από απειλές. Οι κάτοικοι στο χωριό του Χαλκειός έκαναν και αυτοί αποκλεισμό στην ΒΙΑΛ όπου διέκοψαν προσωρινά την τροφοδοσία. Όπως αποδείχτηκε τις επόμενες μέρες αυτοί που πρωτοστατούν από το τοπικό κοινοτικό συμβούλιο είναι συντονισμένοι με τον βουλευτή Χίου της ΝΔ και υπουργό Μηταράκη με σκοπό να βρουν συμπαραστάτες και σε άλλα χωριά του πλούσιου μαστιχοπαραγωγικού και τουριστικού νότου του νησιού με σκοπό να κάνουν δεκτή την νέα κλειστή δομή… στον φτωχό βορρά. Και εδώ η κυβέρνηση διασπείρει την τοπικιστική διχόνοια για να περάσουν τα σχέδιά της.
Ωστόσο και εδώ οι ροές κάθε άλλο παρά μειώθηκαν. O αποκλεισμός του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης δημιούργησε μια άτυπη νέα δομή στο λιμάνι του νησιού αποδεικνύοντας ότι κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να αποτρέψει το ταξίδι των προσφύγων για να γλυτώσουν από τον πόλεμο.
Το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαρτίου, ο Μηταράκης υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να ξεκινήσει τον απεγκλωβισμό από τις νέες αυτές άτυπες δομές. Με οχηματαγωγά του πολεμικού ναυτικού ξεκίνησε την εκκένωση από την Λέσβο και την Λέρο. Ένας πρόχειρος καταυλισμός με σκηνές στήθηκε στη Μαλακάσα όπου οι ντόπιοι δεξιοί και ξενοφοβικοί προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποκλείσουν το λιμάνι αποβίβασης στον Ωρωπό.

Στο μεταξύ πίσω στη Μόρια το δράμα συνεχίζεται όπως φάνηκε με την πυρκαγιά στον χώρο εστίασης από την οποία βρήκε τραγικό θάνατο ένα 6χρονο κοριτσάκι. Η κατάσταση είναι τόσο δραματική εκεί και είναι θαύμα που ακόμη δεν έχουμε θρηνήσει πολύ περισσότερα θύματα ή την εξάπλωση του κορονοϊού που προς το παρόν έχει εισαχθεί στο νησί της Λέσβου από Ελληνίδα προσκυνήτρια των Αγίων Τόπων.
Άλλη μια υπενθύμιση για το πως αυτή η επιδημία υποχρεώνει ντόπιους και πρόσφυγες να παλέψουν μαζί για να σωθούν και οι δύο άσχετα με το τι πίστευαν ή τι θέλουν.
ΓΧ