Η Νέα Υόρκη είναι μια από τις πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νόσο του κορονοϊού. Μάλιστα στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας βρισκόταν πρώτη στη σχετική λίστα με τα περισσότερα κρούσματα (μέχρι σήμερα την ξεπερνάει μόνο η Ουάσιγκτον). Παρόλα αυτά μόλις στις 16/3/2020 ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ Ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε το κλείσιμο τουλάχιστον μέχρι τις 20 Απριλίου όλων των δημόσιων σχολείων της περιοχής κατόπιν ισχυρών πιέσεων που του ασκήθηκαν, όπως τόνισε.

Γιατί όμως οι αρχές της Νέας Υόρκης άργησαν να πάρουν τόσο πολύ αυτή την απόφαση; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται στο ότι στην πραγματικότητα δεν ξέρουν πως θα διαχειριστούν από εδώ και στο εξής 114.000 άστεγα παιδιά που φοιτούν σε αυτά.
Όπως αναφέρουν μάλιστα οι New York Times σε σχετικό δημοσίευμα η πολιτεία της Νέας Υόρκης διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιων σχολείων στη χώρα με 750.000 φτωχούς μαθητές εκ των οποίων οι 114.000 είναι άστεγοι . Για αυτά τα παιδιά το σχολείο είναι το μοναδικό μέρος όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσωπική υγιεινή. Για αυτά τα παιδιά το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο: είτε θα γεμίσουν τις φυλακές – κάτεργα προσφέροντας σχεδόν τζάμπα εργατικά χέρια, είτε θα πεθάνουν μόνα από ουσίες ή από πυροβολισμό ενός μπάτσου ή κάποιου μέλους αντίπαλης συμμορίας σε ένα υγρό σοκάκι μιας μεγαλούπολης ,είτε θα εφοδιάσουν με φρέσκο κρέας τους ιμπεριαλιστικούς στρατούς.
Για αυτά τα παιδιά και για τα παιδιά όλων των φτωχών της Γης αγωνιζόμαστε προκειμένου να διαλύσουμε τη δυστοπία και την καταχνιά του σήμερα και να οικοδομήσουμε ένα νέο κατακόκκινο -σαν τις σημαίες μας- κόσμο του αύριο. Θα νικήσουμε..

Χαλβατζής Αλέξης
17/3/2020