Φασιστικοί τραμπουκισμοί στη Σάμο

Φασιστικοί τραμπουκισμοί στη Σάμο

Τη Δευτέρα 25 Σεπτέμβρη, μετά τη λήξη του τοπικού συμβουλίου στο Παλαιόκαστρο Σάμου ομάδα 20 – 25 τραμπούκων φασιστοειδών επιτέθηκαν σε καφετέρια με καπνογόνα, μπουνιές και καρέκλες με στόχο εργαζόμενο σε MKO και μέλος της κίνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είχε προηγηθεί το συμβούλιο του χωριού το οποίο καλέστηκε για να μην δοθούν σπίτια σε MKO που θα στέγαζε ευπαθείς ομάδες προσφύγων και στο οποίο υπήρξαν τραμπουκισμοί και αποδοκιμασίες και απαγόρευση τοποθετήσεων από το πλήθος που είχε μαζευτεί.

Η παρουσία στο νησί κοντά 2.500 μεταναστών σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hot-spot καθώς και την υποστελέχωση της υπηρεσίας ασύλου, καθώς και οι δημόσιες τοποθετήσεις του αντιπεριφερειάρχη, του μητροπολίτη και ορισμένων δημοσιογράφων, δυναμιτίζουν το κλίμα και προσπαθούν να φέρουν στο προσκήνιο τους φασίστες. Δε λείπουν και οι  πιο ακραίες φωνές που βγαίνουν ακόμα και στα ραδιόφωνα και μιλούν ανοιχτά για ομάδες κρούσης, καραμπίνες κ.λπ. Ένα μίγμα από ξοφλημένους πρώην παράγοντες σε δήμους του νησιού, λούμπεν χαρακτήρες με επιρροές από την περίοδο της χούντας και του βασιλιά, πλαισιώνονται από τον λεγόμενο ελληνόβοθρο, ένα μείγμα κατευθυνόμενων ανθρώπων που χωρίς κανένα πολιτικό υπόβαθρο θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού, όπως τους προστάζουν εκείνοι που τους καθοδηγούν.

Ο κόσμος της Σάμου πρέπει να απέχει από τέτοιες λογικές που σπέρνουν το μίσος απέναντι σε καθετί διαφορετικό, που είναι διατεθειμένες να λερώσουν με αίμα τα χέρια τους για την δήθεν καθαρότητα της φυλής και του τόπου. Σε αυτά τα πλαίσια πραγματοποιήθηκε αντιφασιστικός συντονισμός από την αντιφασιστική κίνηση Σάμου, που συμμετείχαν και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΑΑΣ και ανένταχτοι αγωνιστές, όπου αποφασίστηκε η διοργάνωση αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στις 22 Οκτώβρη στο Καρλόβασι και οι εξορμήσεις σε κάθε χωριό, γειτονιά και πόλη της Σάμου.

 

Μελέτης