Η ακροδεξιά κυβέρνηση στη Φινλανδία κλείνει ένα μήνα ζωής. Χθες Τετάρτη 19/7 έγινε στο Ελσίνκι μια μαζικότατη για τα φινλανδικά δεδομένα διαδήλωση επτά χιλιάδων ατόμων.

Η διαδήλωση αυτή είναι η τέταρτη αντικυβερνητική διαδήλωση και το Σάββατο 22/7 θα γίνει άλλη μια.

Η Μαρξιστική Εργατική Ένωση (MTL) συμμετείχε στη μεγαλειώδη αυτή διαδήλωση με το σύνθημα “Κάτω η ακροδεξιά κυβέρνηση τώρα”. Οι σύντροφοι μοίρασαν την παρακάτω προκήρυξη.

MTL: “Kάτω η ακροδεξιά κυβέρνηση”

Μετά από πολλές εβδομάδες συζητήσεων και συμβιβασμών πάνω στο κυβερνητικό πρόγραμμα (στις 20/7/2023) η Φινλανδία απέκτησε την πιο δεξιά κυβέρνηση που είχε ποτέ μετά τη δεκαετία του 1930. Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε αναταραχή παγκοσμίως. Οι συμφωνία της Γιάλτας και οι άλλες συνθήκες ισορροπιών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είναι τίποτα άλλο από ξεσκισμένα σκουπιδόχαρτα.

Για να επιβιώσει ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός προσπαθεί να κλιμακώσει τους πολέμους προκειμένου να πάρει παράταση στην ηγεμονία του. Οι συγκεκριμένες γεωπολιτικές αντιφάσεις παγκοσμίως αντικατοπτρίζονται στη Φινλανδία με τον πιο ακραίο τρόπο. Το συντηρητικό δεξιό κόμμα, του Κόκοομους βρίσκεται σαν πρώτο κόμμα στην εξουσία και προσπαθεί να φέρει την κοινωνία στην Λίθινη Εποχή σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της επιχειρηματικής ζωής.

Οι οργανώσεις της εργατικής τάξης διώκονται και καταβάλλονται προσπάθειες να προωθηθούν «μεταρρυθμίσεις» μονομερώς. Το Κόκοομους για να εξασφαλίσει πλειοψηφία χρειάζεται το δεύτερο κόμμα, τους ακροδεξιούς βασικούς Φινλανδούς. Για να γίνει αυτή τη βρώμικη δουλειά, το Κόκοομους θα συμφωνήσει με τη σκοτεινή ατζέντα που προσφέρει η ακροδεξιά. Ο φόβος και το μίσος για τους ξένους, οι μαζικές απελάσεις, ο ρατσισμός και η ανοχή σε υπουργούς που ανήκουν σε φασιστικές οργανώσεις είναι μέρος του συμβιβασμού μεταξύ της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Οι γύπες αυτής της άκρως αντιδραστικής ανάπτυξης κινητοποιήθηκαν αμέσως. Από την άλλη, η παραδοσιακή «περίοδος του μήνα του μέλιτος» των εκατό ημερών παραμένει απλώς ένα όνειρο για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Όρπο. Περίπου μια εβδομάδα μετά τον σχηματισμό τής κυβέρνησης και μετά από τεράστια πίεση ήρθε η παραίτηση του πρώτου φασίστα υπουργού. Αμέσως μετά, οργανώθηκε μια διαδήλωση στο Τάμπερε, το κύριο σύνθημα της οποίας ήταν «Κάτω η ακροδεξιά κυβέρνηση». Το σύνθημα είναι πολύ σπάνιο, αν δεν είναι μοναδικό στη Φινλανδία.

Μόλις οι Βασικοί Φινλανδοί έγιναν κυβερνητικό κόμμα, άρχισαν να υπαγορεύουν την πρακτέα διάταξη παρακάμπτοντας τις αποφάσεις τού κοινοβουλίου. Παράλληλα έχουν βγει στην επιφάνεια και άλλοι υπουργοί των οποίων τα φασιστικά και ρατσιστικά κείμενα υποκινούσαν σε βία. Τέτοια ήταν γραπτά της υπουργού οικονομικών και αρχηγού των Βασικών Φινλανδών Riikka Purra αλλά και του προέδρου του κοινοβουλίου και θεωρητικού των Βασικών Φινλανδών, του Halla-Aho. Το αργότερο το επόμενο φθινόπωρο, αυτό το κυβερνητικό μοτίβο θα αποσυντεθεί στις δικές του εσωτερικές αντιφάσεις. Η Purra είπε πως λυπάται για τα παλιά γραπτά της διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι δεν ζητά συγγνώμη. Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Purra έχει μεταφερθεί στο φθινόπωρο από τον Halla-aho, αλλά η κατάσταση δεν μπορεί απλώς να κρυφθεί κάτω από το χαλί.

Η συστημική αριστερά (Αριστερή Συμμαχία) δεν έχει κάνει πάνω σ’ αυτό απολύτως τίποτα. Το συνδικαλιστικό κίνημα έκανε ακόμα λιγότερα. Αυτή η πάλη ενάντια στην παρούσα κυβέρνηση είναι η τελευταία μάχη για τη νομιμοποίηση της αριστεράς αυτής. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν πέσει σ’ αυτή τη μάχη, τότε όλη η αριστερά θα καταρρεύσει. Η ακροδεξιά κυβέρνηση το ξέρει αυτό ιδιαίτερα καλά, αλλά η αριστερά δείχνει να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου εν αναμονή των επόμενων εκλογών.

Οι επιθέσεις ενάντια στην εργατική τάξη δεν φαίνεται να συγκινούν ούτε τα συνδικάτα. Η ακροδεξιά θέλει να ποινικοποιήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους εργατικούς αγώνες και να επιτρέψει τις αυθαίρετες απολύσεις και τις εργασιακές σχέσεις με σύμβαση. Στη δουλειά πρέπει να σερνόμαστε άρρωστοι γιατί η πρώτη μέρα ασθενείας θα είναι απλήρωτη και η αυστηρή απειλή της απόλυσης θα είναι παρούσα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να προσκολληθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε τίμημα. Η τριβή ανάμεσα στη δεξιά και την ακροδεξιά φαίνεται προς το παρόν να γεφυρώνεται γιατί η δεξιά που επιβάλει “οικονομικές μεταρρυθμίσεις” και η ακροδεξιά που καταργεί δημοκρατικά δικαιώματα χρειάζονται η μία την άλλη. Οι αφηρημένου περιεχομένου συγγνώμες είναι αρκετές για τον Όρπο αλλά όχι για το λαό. Εμείς ξέρουμε πως έχουμε μια υπουργό που θα απολάμβανε με πάθος ένα μαζικό πυροβολισμό μέσα στον προαστιακό σιδηρόδρομο όπως έγραψε.

Η Φινλανδία έχει παραιτηθεί από το στάτους ουδετερότητας και έχει γίνει μέλος στο ΝΑΤΟ. Σύντομα στη χώρα θα στήσουν στρατιωτικές βάσεις και πιθανότατα θα αποθηκεύσουν πυρηνικά όπλα. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ο Στόλτενμπεργκ όρισε τους τρεις άξονες γι’ αυτό που ο ίδιος εννοεί ως “ευρωπαϊκή άμυνα”. Ο πρώτος άξονας αφορά στην Αρκτική περιοχή. Ο δεύτερος φτάνει μέχρι την Κεντρική Ευρώπη και ο τρίτος καλύπτει τη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα. Το κύριο θέμα συζήτησης της συνόδου κορυφής πρέπει να ήταν η κλιμάκωση του πολέμου τώρα που η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ είναι σε υποχώρηση. Αναδύεται το ερώτημα: τι θα γίνει μετά τον πόλεμο σε περίπτωση που τον κερδίσει η Ρωσία;

Ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός χρειάζεται το φασισμό. Στα νομικά πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος είναι αδύνατο να πετύχει τους στόχους του. Αυτό από μόνο του οξύνει την ταξική πάλη. Αν σε αυτό προστεθεί και η αναπτυσσόμενη αγανάκτηση της εργατικής τάξης και όλου του λαού, δημιουργείται ένα εύφλεκτο μίγμα, που είναι η πρώτη ύλη για τη μόνη ελπίδα οικοδόμησης του υποκειμενικού παράγοντα για αλλαγή.

Ας μην υποταχθούμε στη μοίρα που μας σχεδιάζει η αστική τάξη. Το κοινωνικό τους σύστημα είναι εντελώς σάπιο. Φαίνονται μεγάλοι και δυνατοί γιατί είμαστε γονατιστοί. Ας σηκωθούμε λοιπόν, σύντροφοι!

  • Διώξτε την ακροδεξιά από την κυβέρνηση
  • Κάτω ολόκληρη η ακροδεξιά κυβέρνηση
  • Νέες εκλογές και κυβερνητικό πρόγραμμα
  • Κανένα πρόβλημα δε μπορεί να λυθεί στα πλαίσια του καπιταλισμού
  • Πολεμήστε για ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις!
  • Δεν υπάρχουν σωτήρες, πρόσωπα ή κόμματα!
  • Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!
  • Η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι τα μόνα μας όπλα!

Μαρξιστική Εργατική Ένωση (MTL)

17/7/2023