ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

Το συλλαλητήριο 15 000 κατοίκων του Ελσίνκι μετά από προσκλητήριο μερικών μόνο ημερών αποτελεί για φέτος την πιο μαζική διαδήλωση στη χώρα αυτή, μετά τις παράτες των pride.

Το πολιτικό μήνυμα της διαδήλωσης είναι πολύ σημαντικότερο από τη μαζικότητά της. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμος για να φωνάξει “No pasaran” στο φασισμό ύστερα από το θάνατο του 28-χρονου ακτιβιστή Jimi Karttunen, που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο μερικές μέρες μετά την επίθεση που δέχτηκε από φασίστες που ήταν συγκεντρωμένοι σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Oι αστυνομικές αρχές, που στην αρχή έλεγαν πως θα διενεργήσουν έρευνες, άρχισαν να το αντιμετωπίζουν σαν ένα κοινό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» τη στιγμή που η ιστοσελίδα της νεοναζιστικής οργάνωσης ανέβαζε βίντεο με τη στιγμή του φόνου και χαρακτήριζε το γεγονός σαν “επιστροφή στην πειθαρχία”. Τελικά, η αστυνομία αναγκάστηκε να συλλάβει τον θύτη Jesse Torniainen, όταν αυτός παρουσιάστηκε ο ίδιος και παραδόθηκε στην ασφάλεια. Ο αρχηγός της αστυνομίας Seppo Kolehmainen δήλωνε πως υπάρχουν όλα τα νομικά πλαίσια για να θέσουν το νεοναζιστικό κόμμα εκτός νόμου, αλλά αυτό δε βοηθάει σε τίποτα, γιατί “αυτοί θα επανέλθουν σε κάθε περιπτωση με άλλο όνομα”. Ο πρωθυπουργός της χώρας Juha Sipilä πήρε θέση με καθυστέρηση δύο εικοσιτετραώρων και το ακροδεξιό “Κόμμα των Aληθινών Φινλανδών” που είναι στην κυβέρνηση άρχισε να μιλάει για αυστηρότητα που πρέπει να δειχτεί σε όλες τις ακραίες οργανώσεις.

Αυτή είναι η πρώτη πολιτική δολοφονία στη Φινλανδία μετά από πολλές δεκαετίες. Αυτουργός ήταν η τρομοκρατία των φασιστών στους δρόμους και ηθικός αυτουργός η κυβέρνηση, η αστυνομία, η δικαστική εξουσία και οι άλλοι θεσμοί του αστικού κράτους που βρίσκεται σε τέτοιο οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο, που κανακεύει τους φασίστες επειδή ακριβώς τους χρειάζεται. Οι εποχές της κοινωνικής ειρήνης έχουν περάσει ανεπιστρεπτί σε όλη την Ευρώπη αλλά τώρα και στις σκανδιναυικές χώρες. Οι νεοναζιστές του “Κινήματος Εθνικής Αντίστασης” (KEA) είναι ένα μάλλον “παλαιοναζιστικό” ρατσιστικό κόμμα που στηρίζεται στην καθαρότητα της λευκής φυλής. Τα θύματά του είναι περισσότερο μέσα στην ταξική πάλη, αριστεροί, κομμουνιστές και αναρχικοί ακτιβιστές. Το ΚΕΑ είναι κατευθυνόμενο από τη Σουηδία όπου οι φασίστες έχουν περισσότερη δύναμη. Οι Αληθινοί Φινλανδοί έχουν μέλη που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του ΚΕΑ ή άλλα μέλη, που είναι πιο κοντά στις “Πύλες της Βιέννης” (Jussi Halla-aho), την οργάνωση που ενέπνευσε τον Νορβηγό δολοφόνο των 77 ανθρώπων Anders Breivik.

Οι στρατιώτες του Oντίν

Η ομάδα αυτή αποτελεί τις “διεθνείς ταξιαρχίες” των φασιστών και ειδικεύεται στις περιπολίες των δρόμων. Φορούν μαύρα δερμάτινα μπουφάν με το σήμα του θεού του πολέμου Οντίν από τη Σκανδιναυική μυθολογία και τις διάφορες εθνικές σημαίες απ’ όπου προέρχονται τα μέλη της. Κύριος στόχος τους είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Ο αρχηγός της αστυνομίας Kolehmainen τους καλωσόρισε σα βοηθούς της αστυνομίας στους δρόμους. Ο πρωθυπουργός της χώρας είπε: “Δε βλέπω τίποτα το επιλήψιμο αν οι περιπολίες αυτές συνοδεύουν τα παιδιά στα σχολεία ή προστατεύουν γυναίκες που κινδυνεύουν από βιασμούς”.

Η τρομοκρατία των ναζιστών στους δρόμους δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν που παρακολουθεί στενά τα πολιτικά πράγματα στη χώρα του βορρά. Με την ακροδεξιά δε μπορούμε να μπούμε σε διάλογο περί δημοκρατίας ούτε να τους αναγνωρίσουμε δικαιώματα συνάθροισης και λόγου. Καμία ελευθερία δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε στους εχθρούς της ελευθερίας μας. Το μόνο μέρος συνάθροισης γι’ αυτούς τους τύπους είναι η φυλακή. Το μάντρωμα των φασιστών δε μπορούμε να το αφήσουμε στα χέρια του αστικού κράτους και των θεσμών του. Το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα μαζί με αριστερές οργανώσεις και κόμματα έχουν ήδη αρχίσει να συζητάνε για την ανάγκη να οργανωθούν ομάδες κρούσης που θα διαλύουν τις διαδηλώσεις των φασιστών και θα προστατεύουν από τους φασίστες τις διαδηλώσεις, ενάντια στην κυβέρνηση. Μια μεγάλη καμπάνια για την αυτοάμυνα των εκδηλώσεων της αριστεράς πρέπει να αρχίσει αμέσως.

Δημήτρης Μιζάρας