Αργεντινή: Πάνω από 20.000 σε συγκέντρωση του FIT στο Μπουένος Άιρες

Αργεντινή: Πάνω από 20.000 σε συγκέντρωση του FIT στο Μπουένος Άιρες

Αργεντινή
Πάνω από 20.000 σε συγκέντρωση του FIT στο Mπουένος Άιρες

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το Frente de Izquierda y de los Trabajadores (Mέτωπο της Aριστεράς και των Eργαζομένων – FIT) είναι ένα εκλογικό μέτωπο της επαναστατικής Αριστεράς στην Aργεντινή. Aποτελείται από τα τροτσκιστικά κόμματα Partido Obrero (PO), Partido de los Trabajadores Socialistas (PTS) και Izquierda Socialista (IS). Aπό το 2011 που σχηματίστηκε, σημείωσε θεαματικά αποτελέσματα στον αγώνα για την πολιτική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης. Το 2013, έλαβε το 5,11% των ψήφων στις κοινοβουλευτικές εκλογές, ποσοστό ιστορικό για την επαναστατική αριστερά της Αργεντινής, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 1.000.000 ψήφους, κι εκλέγοντας τρεις βουλευτές στο εθνικό κοινοβούλιο και δεκάδες στα περιφερειακά κοινοβούλια.
Στις 19 Νοεμβρίου 2016 το FIT πραγματοποίησε μια μεγάλη εκδήλωση στο Mπουένος Άιρες όπου πλήθος αγωνιστών/-ριών από σωματεία και συλλογικότητες έδωσαν το “παρών” για να συζητήσουν την πρόταση του FIT για ένα κοινό σχέδιο δράσης της επαναστατικής Αριστεράς για σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση.
Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το γήπεδο της CA Atlanta. Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία των οργανωτών, αντιπρόσωποι εργατικών σωματείων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων συναντήθηκαν για να συζητήσουν πάνω στο αναγκαίο κοινό σχέδιο δράσης των οργανώσεων και σωματείων της εργατικής τάξης για μια επαναστατική διέξοδο από την παγκόσμια, ιστορική κρίση του καπιταλισμού.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και περιελάμβανε ομιλίες εκπροσώπων εργατικών σωματείων στους σιδηροδρόμους, το μετρό και τα ελαστικά, βουλευτές εκπροσώπους των οργανώσεων που απαρτίζουν το FIT. Kεντρικός άξονας των ομιλιών ήταν τα κεντρικά πολιτικά καθήκοντα της εργατικής τάξης, η ανεξαρτησία της από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, η πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών. Διαβάστηκαν επίσης δεκάδες μηνύματα διεθνούς αλληλεγγύης. Oι συγκεντρωμένοι απέτισαν φόρο τιμής στον σύντροφο Mariano Ferreyra, που δολοφονήθηκε από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία το 2010, και απαίτησαν την άμεση καταδίκη των πολιτικών συνυπεύθυνων για το έγκλημα.
Σε μία από τις δύο κεντρικές ομιλίες, ο Nestor Pitrola, βουλευτής του PO, έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα: “Πρέπει να προετοιμαστούμε για την πρόκληση. Ο Trump είναι η αντιδραστική συνέπεια της παγκόσμιας καπιταλιστικής χρεοκοπίας: από το βήμα αυτό αγωνιζόμαστε για μια επαναστατική διέξοδο από αυτήν”. “Όπως η άνοδος του Macri [στην Aργεντινή], οι διάφοροι Trump είναι η δεξιά διέξοδος στην κατάρρευση των εθνικιστικών και κεντροαριστερών καθεστώτων τα οποία εξάντλησαν την ιστορική χρησιμότητά τους για τη διάσωση των πιστωτριών τραπεζών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων με δημόσιους πόρους. Αυτός είναι ο στρατηγικός χαρακτηρισμός που έχουμε εγγράψει στο κάλεσμα για αυτή την εκδήλωση.” “Στην Αργεντινή του σήμερα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πολιτική του Macri και των κυβερνώντων, τον κοινοβουλευτικό συνασπισμό των δυνάμεων της αστικής τάξης, προτείνοντας ως πολιτική εναλλακτική λύση τους εργαζόμενους και το FIT.” “Η εντολή του πλήθους που συγκεντρώθηκε σήμερα εδώ, το μήνυμά του είναι ένας δρόμος δράσης: να χτυπήσει σαν μια ενιαία γροθιά στα συνδικάτα, στο φοιτητικό κίνημα, τα κοινοβούλια, το γυναικείο κίνημα, σε όλη την πολιτική κατάσταση.” “Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε… να δείξουμε ότι το FIT είναι ικανό να προετοιμάσει τους εργαζόμενους για να αγωνιστούν για την δική τους εξουσία.”
Το εκδήλωση έκλεισαν οι “Καλλιτέχνες για το FIT”, που συνδράμουν με την τέχνη τους στην ανάπτυξη του Μετώπου.
ΝΑΛ