Αλλά ο «Κούλης» στο πλευρό του «Μπίμπι»
Βία των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών

Φωτορεπορτάζ του Θόδωρου Κουτσουμπού

Αφού ο συνεταίρος «Μπίμπι» «έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ» -έτσι βαφτίζει τη δολοφονική πολεμική επιχείρηση στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ, ακόμη και στα κατακτημένα παλαιστινιακά εδάφη του 1948- ο «Κούλης» της Δεξιάς φαίνεται ότι ένοιωσε το καθήκον να φανεί αντάξιος σύμμαχος του Ισραήλ. Εξ άλλου τί «στρατηγική συμμαχία» θα ήταν;

Χωρίς αφορμή -αυτή τη φορά χωρίς την παραμικρή αφορμή, εν αντιθέσει με τις ασήμαντες μικροαφορμές που δόθηκαν στη διαδήλωση της Τετάρτης 12/5- σήμερα, Σάββατο 15 Μάη του σωτηρίου έτους 2021, η επίθεση της αστυνομίας υπήρξε εντελώς απρόκλητη. Φαίνεται ότι ξεπληρώνονταν γραμμάτια προς την ισραηλινή πρεσβεία, καταπατώντας το δικαίωμα στη διαμαρτυρία σε Παλαιστίνιους και Έλληνες διαδηλωτές. Ήταν μια μέρα που το Ισραήλ δολοφονούσε Παλαιστίνιους και μια μέρα μνήμης για την ΝΑΚΜΠΑ, την παλαιστινιακή Καταστροφή του 1948, που ήλθε μαζί, και ως συνέπεια, της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ πάνω στη γη, και τα χωριά των Παλαιστινίων Αράβων.

Χίλια διακόσια έως χίλια πεντακόσια άτομα πήραν μέρος στη διαδήλωση από τον σταθμό του μετρό στην Πανόρμου μέχρι την πρεσβεία του Ισραήλ στο Π. Ψυχικό. Υπήρχαν Παλαιστίνιοι νεαροί και μαχητικοί, Παλαιστίνιοι και Παλαιστίνιες με τα παιδάκια τους, και ελληνικές οργανώσεις: ΣΕΚ/ΚΕΕΡΦΑ, Μ-Λ ΚΚΕ, ΚΚΕ(μ-λ), ΝΑΡ, ΕΕΚ, ΔΕΑ, ΟΚΔΕ, Αναρχική Πολιτική Οργάνωση (ΑΠΟ), Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στο Λαό της Παλαιστίνης, Αντιιμπεριαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο, Πολιτική Συλλογικότητα Ηλέκτρα, ΟΡΜΑ, το σωματείο Άγιου Σάββα και άλλοι. Η συγκέντρωση, έβαινε προς το τέλος της αφού, κάπως άκομψα, το αυτοκίνητο με τις ντουντούκες άρχισε να αποχωρεί με μεγάλο μέρος του κόσμου πίσω του. Μια ομάδα Παλαιστινίων, κοντά στις «κλούβες» της αστυνομίας εξακολουθούσε να διαδηλώνει αλλά χωρίς επιθετικές διαθέσεις. Το πιο «επιθετικό» ήταν ότι κάποιοι διαδηλωτές πήγαν να κρεμάσουν μία σημαία και δύο πλακάτ σε κλούβα της αστυνομίας. Το επεισόδιο έληξε, ο επικεφαλής αστυνόμος τους ζήτησε να τα πάρουν πίσω, τα ξεκρέμασε και τους τα έδωσε πίσω. Αλλά κάποιοι φαίνεται ήταν έτοιμοι για «επίθεση». Η «αύρα» με την αντλία νερού άρχισε να ρίχνει στο πλήθος και ακολούθησαν οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και οι ασφυξιογόνες βόμβες. Για αρκετή ώρα η Κηφισίας και η Πανόρμου μέχρι τον σταθμό του μετρό έγιναν πεδίο επιχειρήσεων. Δεν θα έλεγα πεδίο μάχης, γιατί μάχη δεν δόθηκε. Ο κόσμος έφευγε για να αποφύγει τα χημικά και μόνο κάποιοι, περισσότερο για να καθυστερήσουν τα ΜΑΤ, έριχναν κάδους σκουπιδιών στη μέση του δρόμου.

Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, η ελεύθερη Παλαιστίνη, περνά και από την πάλη για την ανατροπή της δεξιάς αντιδραστικής κυβέρνησης Μητσοτάκη και όλου του πολιτικού κατεστημένου που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε συμμαχία με ό,τι πιο αντιδραστικό υπάρχει στον κόσμο, με το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ του υπόδικου για διαφθορά Νετανιάχου, με τη δικτατορία του Αλ Σίσι στην Αίγυπτο και τη σκοταδιστική μοναρχία της Σαουδαραβίας.

Αντίθετα, με τον απάνθρωπο κόσμο τους, οι διαδηλωτές στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη και αλλού, την ίδια ώρα διαδήλωναν την αλληλεγγύη και υποστήριξη στην Παλαιστίνη. Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Ο αγώνας συνεχίζεται. Λευτεριά στην Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας έγιναν τρεις συλλήψεις και τέσσερις προσαγωγές, ενώ, λένε ότι τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί. Για τραυματισμούς διαδηλωτών δεν αναφέρεται τίποτα…

Φωτογραφίες: Θόδωρος Κουτσουμπός