από τον Βίλαντ Χόμπαν, Εβραίο αντισιωνιστή καλλιτέχνη, ακτιβιστή από την Γερμανία 

Ο Βίλαντ Χόμπαν [Wieland Hoban], είναι πρωτοποριακός συνθέτης, μεταφραστής και ακτιβιστής του κινήματος αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στην Γερμανία.

Το 2018 έγινε στόχος λογοκρισίας στο διεθνούς κύρους φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής του Ντοναουεσίνγκεν της Γερμανίας, επειδή πρότεινε να παρουσιαστεί το έργο του “Κανόνες Εμπλοκής”, στο οποίο είχε ενσωματώσει την ηχογραφημένη φωνή Ισραηλινού στρατιώτη που σε καταγγελία του, περιέγραφε τις εντολές που τους δίνονταν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Γάζα το 2009 και το 2012-13. Η λογοκρισία του έργου του από τον διευθυντή του Φεστιβάλ τον Αύγουστο του 2018, προκάλεσε ένα διεθνές κύμα αλληλεγγύης στον συνθέτη, με υπογραφές στο κείμενο καταγγελίας που εξέδωσε εκείνος, από καλλιτέχνες και διανοούμενους ανάμεσα στους οποίους του Νόαμ Τσόμσκι από τις ΗΠΑ και του Σάββα Μιχαήλ από την Ελλάδα. Ο Χόμπαν, είναι Εβραίος στην καταγωγή και είχε πάρει μέρος στην εναρκτήρια συναυλία του ενός μήνα εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης στην Αθήνα, τον Οκτώβρη του 2017, όταν παίχτηκε η μουσική του από τον πιανίστα Παύλο Αντωνιάδη. Μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα, καταγγέλλοντας την σιωνιστική καταπίεση και καλώντας στην πάλη ενάντια στην βία που εξεγείρει τον Παλαιστινιακό λαό. 

Για μια ακόμη φορά, βλέπουμε την Παλαιστίνη να υποφέρει από την Ισραηλινή βία. Βλέπουμε τις αιτίες να αποκρύβονται: τα μέσα μιλούν για ρουκέτες από την Γάζα σαν αυτές να ήταν η αιτία της αιματοχυσίας και όχι οι εξώσεις των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στο Σεΐχ Τζαρά ή οι επιθέσεις στο Τέμενος Αλ-Ακσά – ή τα 73 χρόνια εθνοκάθαρσης και συνεχιζόμενης Νάκμπα. Ακούμε ότι η αλληλεγγύη στους καταπιεσμένους, τους φυλακισμένους και τους βομβαρδισμένους, στα παιδιά που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς, είναι μίσος για το Ισραήλ ή τους Εβραίους. Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να απαντάμε σ’ αυτά τα ψέματα με την αλήθεια, την αλήθεια ότι η Παλαιστίνη αιμορραγεί από το 1948, ότι η δικαιοσύνη δεν θα φτάσει και ότι η αντίσταση των Παλαιστίνιων, όσο λίγο βοηθητική και αν είναι πίσω από τις βόμβες 1 τόνου η καθεμιά που ρίχνονται από τα αεροπλάνα των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις – Σ.τ.Μ.), θα συνεχιστεί μέχρι να είμαστε ελεύθεροι. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε να πετύχουν αυτήν την ελευθερία, και επειδή έχουμε λίγες πιθανότητες να βελτιώσουμε την κατάστασή τους άμεσα, πρέπει να μιλήσουμε και να διαδώσουμε την αλήθεια, να μιλήσουμε και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε επίγνωση, να παλέψουμε τα ψέματα και την προπαγάνδα και ίσως, τελικά, να μετακινήσουμε την κοινή γνώμη στην κατεύθυνση της αλλαγής. Ας συνεχίσουμε με αυτόν τον σκοπό και ας συνεχίσουμε να μιλάμε δυνατά. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την Παλαιστίνη, αλλιώς εγκαταλείπουμε την ανθρωπότητα.

Βίλαντ Χόμπαν
15/05/2021