ΓΑΛΑ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ στα ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

Διάφορα λέχθηκαν και ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό περί του φρέσκου γάλατος.

Στήθηκε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης και παραπλάνησης, με όχημα το φρέσκο γάλα, με απώτερο σκοπό να επιβληθεί το σύνολο των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων του “πολυνομοσχεδίου”. Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, κατάργηση επικουρικής συντάξεως, μείωση εργοδοτικών εισφορών στα ήδη σε αιμορραγία βρισκόμενα ταμεία, μείωση οικογενειακών επιδομάτων. “Απ’ όλα έχει το πανέρι της εξαθλίωσής μας κυρίες και κύριοι”.Λίγο διάστημα μετά την ψήφιση του ”πολυνομοσχεδίου”, λοιπόν, και εν προκειμένω στο θέμα του φρέσκου γάλατος σιγα σιγά ανοίγει το παραβάν και εμφανίζεται η απάτη και το δούλεμα του λαού. Προς τέρψιν, φυσικά, των μεγάλων ”τραστ” των γαλακτοβιομηχανιών ενώ και οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται χαμένοι στην όλη ιστορία.Το προεδρικό διάταγμα 113/1999, που καταργήθηκε και αφορούσε το φρέσκο γάλα 5 ημερών, όπως το γνωρίζαμε ως τώρα, έλεγε:  ”Η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5 ημέρες, συμπεριλαμβανομένης και της ημερομηνίας παστερίωσης”.Στο “πολυνομοσχέδιο” -αφού καταργείται σαν όρος το φρέσκο γάλα- αναφέρεται: ”Η συντήρησή του διαρκεί μέχρι και 7 ημέρες, καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε έλεγχο των αρμόδιων αρχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης”.

Όμως, το ζήτημα δεν είναι ότι οι 5 μέρες έγιναν 7. Είναι ότι οι γαλακτοβιομήχανοι θα μάς πουλάνε τώρα ντεμέκ φρέσκο γάλα 7 ημερών ασχέτως πόσες μέρες πριν είχε αυτό παστεριωθεί! Στην πραγματικότητα πάνω απο 10! Κι αυτό γιατί η διάρκεια συντηρήσεως έπαψε να συγχέεται με την ημερομηνία παστεριώσεως! Εχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με άλλη μια περίπτωση καραμπινάτης εξαπάτησης των μεγαλοβιομήχανων εις βάρος του καταναλωτή. Μια κραυγαλέα εξαπάτηση σ’ ένα προϊόν που λιγο πολύ όλοι καταναλώνουμε είτε ως παιδια είτε ως ενήλικες.

Οσο για την διαλαλούμενη μείωση των τιμών; Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι η τιμή που αγοράζουν το γάλα οι εταιρείες έχει μειωθεί κατά 4 λεπτά, αφού οι βιομηχανίες κανούν αθρόες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας γάλατος, από όμορες χώρες, ενώ την ίδια στιγμή στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ εμφανίζεται ήδη μια μικρή αύξηση 2,6% με ανοδικές προοπτικές.

Το ανθρωποφάγο καπιταλιστικό σύστημα αδίστακτο σε κάθε του εκδήλωση δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο θυελλώδες περασμά του. Το παιχνίδι όμως δεν είναι χαμένο. Εμείς κρύβουμε στο μανίκι μας τον άσσο της εξέγερσης και της ανατροπής τους. Είναι αναγκαία επιτέλους η οργάνωση μιας Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας!
Αν όχι τώρα πότε; Αν όχι εμείς ποιοι;

Γιάννης Σαϊμπής
Βόλος 16-07-2014