του Πάνου Βλαχάκη

Δεν έχει τέλος η αστυνομική βαρβαρότητα στις λαϊκές γειτονιές και στα φτωχά προάστια του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων. To νέο περιστατικό αστυνομικής θηριωδίας έλαβε χώρα στην πόλη Villeuneve-La-Garenne στα βόρεια του Παρισιού. Τη νύχτα της 18/4 ένας τριαντάχρονος μοτοσικλετιστής χτυπήθηκε ύπουλα από αστυνομικό αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι την ώρα που περνούσε ο 30χρονος με τη μηχανή του δίπλα από το αστυνομικό αμάξι οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε κολόνα και να τραυματιστεί σοβαρά και να χρειαστεί σοβαρή χειρουργική επέμβαση για να κρατηθεί στη ζωή.

Αμέσως, όταν μαθεύτηκε η είδηση του τραυματισμού συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας. Οι κάτοικοι επιτίθενται με πέτρες και βεγγαλικά και οι αστυνομικοί απαντούν με δακρυγόνα και ανθρωποκυνηγητό. Την επόμενη μέρα οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν σε άλλα προάστια του Παρισιού, στην ευρύτερη περιοχή του ‘Île-de-France αλλά και σε άλλες Γαλλικές πόλεις όπως στη Λυών, Μπορντό και Στρασβούργο. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι νυχτερινές συγκρούσεις συνεχίζονται.

Από την αρχή της καραντίνας οι νεκροί μέχρι τουλάχιστον τις αρχές Απριλίου 5 άτομα έχουν σκοτωθεί από τη μανία των αστυνομικών όλοι σε φτωχά προάστια και δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Υπάρχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά όσον αφορά την καραντίνα. Δεν ισχύει ίδιος αυστηρός περιορισμός στις αριστοκρατικές περιοχές του Παρισιού. Στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές όπου οι κάτοικοι στοιβάζονται κατά χιλιάδες σε άθλιες εργατικές πολυκατοικίες η αστυνομία θεωρεί σοβαρό έγκλημα όταν κάποιος τολμήσει απλά να βγει από το σπίτι του. Και μπορεί να το πληρώσει αυτό το «έγκλημα» ακόμα και με τη ζωή του.

Στη Γαλλία από τις 11 Μαΐου αρχίζει σταδιακά να χαλαρώνει η καραντίνα. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ξαναρχίσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Το στοίχημα είναι πώς να ενωθούν οι απόκληροι των προαστίων με το υπόλοιπο εργατικό και κοινωνικό κίνημα. Για να δοθεί ένα τελειωτικό χτύπημα στον Μακρόν αλλά κυρίως στα καπιταλιστικά αφεντικά του και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς τους.