Σταματήστε τις απολύσεις!

της Κατερίνας Μάτσα

Στις 23 Γενάρη η εργατική τάξη της Γαλλίας διαδήλωσε ενάντια στις απολύσεις και την κατάργηση θέσεων εργασίας που έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στη διάρκεια της πανδημίας. Ήταν μια πανεθνική Ημέρα Δράσης, την οποία είχε οργανώσει η TUI, η Ομοσπονδία των εργαζομένων σε αυτόν τον τουριστικό κολοσσό, με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών.

Στη διαδήλωση, που έγινε από τη Βουλή μέχρι την έδρα του Medef (του γαλλικού ΣΕΒ), πήραν δυναμικά μέρος μαζί με τα συνδικάτα και τα Κίτρινα Γιλέκα, φοιτητές, αριστερά κόμματα και οργανώσεις

Μέσα στο 2020 καταργήθηκαν 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Σε αυτό το μακελειό συμπεριλαμβάνονται θέσεις υγειονομικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και θέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Η συνέπεια είναι να έχει καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Το προσωπικό όλων των βαθμίδων μειωμένο σε σχέση με τις ανάγκες, κουρασμένο, αποδεκατισμένο από την μετάδοση του ιού, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες νοσηλείας χιλιάδων κρουσμάτων, που καθημερινά κατακλύζουν τα νοσοκομεία της χώρας.

Στο μεταξύ, χιλιάδες επιχειρήσεις ανακοινώνουν καθημερινά σχέδια απολύσεων του προσωπικού τους, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διοχετεύει σε αυτές δισεκατομμύρια ευρώ, για να τις στηρίξει. Καταργούν τομείς που δεν είναι τόσο κερδοφόροι, συρρικνώνουν τμήματα, καταδικάζουν χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και τη φτώχεια.

Στη Γαλλία λένε ότι τα αφεντικά που κάνουν τις απολύσεις είναι οι μεγάλοι κορωνο-ωφελούμενοι. Οι ταξικές ανισότητες έχουν γίνει τρομακτικές. Η οργή ξεχειλίζει από όλους τους πόρους της κοινωνίας.

Η κινητοποίηση της 23 Γενάρη προετοιμαζόταν επί μήνες, ώστε να είναι μαζική. Έγιναν απεργίες σε διάφορους κλάδους, πολλές τηλεδιασκέψεις με τη συμμετοχή δεκάδων Ομοσπονδιών, πάρθηκαν αποφάσεις από σωματεία κλάδων, που πλήττονταν ιδιαίτερα. Δημιουργήθηκαν οι όροι για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Μετώπου Δράσης ενάντια στο Κεφάλαιο και τη… “Μακρονία”.

Συνδικάτα και πολιτικά κόμματα της Αριστεράς συνενώνουν τις δυνάμεις τους. Στην κινητοποίηση της 23 Γενάρη, συμμετείχαν τα συνδικάτα CGT, SUD, FO σε κρίσιμους τομείς, τρένα, αεροπορικές γραμμές, τουρισμό, πολυκαταστήματα κλπ. Επίσης, την συμμετοχή και την στήριξή τους δημοσιοποίησαν ο Μελανσόν και η “France Insoumise – Ανυπότακτη Γαλλία”, ο Μπεζανσενό, ο Πουτού και το ΝPA, το PCF – το Γαλλικό ΚΚ, η Εργατική Πάλη- Lutte Ouvrière κ.α.

Παρ’ όλη την μαινόμενη πανδημία και την άθλια διαχείρισή της από το καθεστώς, κλιμακώνεται η αναμέτρηση των εργατών και των κοινωνικών στρωμάτων, που καταστρέφονται από την κρίση, με τον Βοναπαρτίσκο Μακρόν και τη Μακρονία του, με τον διψασμένο για κέρδος, ανελέητο γαλλικό καπιταλισμό.

Η κινητοποίηση της 23 Γενάρη αντιμετωπίστηκε με βάρβαρη αστυνομική βία. Αλλά, όπως γράφτηκε στις γαλλικές εφημερίδες, “τα κεφάλια τα σπάσανε, αλλά οι γροθιές μένουν υψωμένες!

29/01/21