Στην πρόσφατη ορκωμοσία του Αμερικάνου προέδρου, είδαμε πολλά πράγματα. Μια σοβινιστική και «μελοδραματική» επίδειξη «ακλόνητης» Αμερικάνικης δημοκρατίας, σηματοδοτώντας «απλά» μια αλλαγή στη φρουρά για τον Αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Παρά την αντιδραστική εξέγερση του Τραμπ πριν από σχεδόν τρεις βδομάδες, ο μηχανισμός του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού διεξήγαγε την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου του όπως είχε προγραμματιστεί, χωρίς καμιά απρόοπτη διακοπή. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν η κινητοποίηση… 25.000 στρατιωτών της Εθνοφρουράς, με σημεία ελέγχου σε κάθε γωνία, και αποκλεισμό της πρωτεύουσας των ΗΠΑ με όλες τις διαθέσιμες κατασταλτικές δυνάμεις του πιο ισχυρού στρατού της υφηλίου.

Είχαμε έντονα αστυνομευμένες ζώνες, σε ολόκληρη την Ουάσιγκτον και μια πλήρως ελεγχόμενη «Πράσινη Ζώνη» ανάλογη με αυτήν που γνωρίσαμε στη Βαγδάτη, στο Ιράκ, υπό Αμερικάνικη κατοχή. Οι αστυνομευμένες ζώνες σηματοδότησαν την ετοιμότητα του αστικού κράτους να ρυθμίσει όλες τις πολιτικές διαδηλώσεις. Ο Αμερικανικός ιμπεριαλισμός χρησιμοποίησε την αφορμή της ορκωμοσίας για να επιδείξει ότι έχει τον έλεγχο, ότι παραμένει ισχυρός και διατηρεί τη στρατιωτική του ισχύ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Θέλησε να δείξει ότι οι δουλειές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού θα συνεχιστούν ομαλά και υπό Μπάϊντεν.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο σαφές μήνυμα. Ο Μπάιντεν υλοποιεί την πρόθεσή του να προωθήσει το «νόμο και την τάξη» του αντιδραστικού αστικού κράτους, και οι μελλοντικές ορκωμοσίες πιθανότατα θα είναι εξίσου στρατιωτικοποιημένες και περιορισμένες. Η θέα εκατοντάδων χιλιάδων εορταζόντων ή διαδηλωτών που συγκεντρώνονταν γύρω από την ορκωμοσία ανήκει πια στο παρελθόν, καθώς η παρακμή και η αποσύνθεση του ιμπεριαλισμού αντανακλάται στην ανάγκη του για υπερ-στρατιωτικοποιημένο έλεγχο σε κάθε του κίνηση. Ο Αμερικάνικος καπιταλισμός καταλαβαίνει ότι ο εχθρός του είναι ο λαός και το προλεταριάτο. Η ορκωμοσία, τα «καλλιστεία» αυτά δεν είναι για τους από κάτω τόσο πολύ, όσο για τους υπεύθυνους της μιζέριας και εξαθλίωσης την οποία βιώνουν οι λαοί και οι οποίοι προσκολλώνται απεγνωσμένα στην εξουσία τους.

Η μαζική, αντιδραστική επίδειξη στρατιωτικής δύναμης πραγματοποιήθηκε φυσικά και για την αποθάρρυνση περισσότερων ταραχών στο Καπιτώλιο από τους υποστηρικτές του Τραμπ, πολλοί από τους οποίους καυχιούνται για την ετοιμότητά τους να πολεμήσουν την «κυβερνητική τυραννία», αλλά υποχώρησαν μετά από έναν σύντομο γύρο μάχης με τον κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους. Ενώ οι «Πατριώτες» του Τραμπ συγκρίνονται από τα αστικά Μ.Μ.Ε. με το κίνημα Black Lives Matter, οι συνεχείς καλοκαιρινές εξεγέρσεις κατά της αστυνομικής βίας αντιμετώπισαν συνολικά μεγαλύτερες δυνάμεις, εντονότερη καταστολή και χιλιάδες ακόμα συλλήψεις. Ήταν ένα κίνημα που τελικά εξασθένησε μόνο μετά από μήνες απίστευτης καθημερινής δραστηριότητας και σύγκρουσης με το αστικό κράτος.

Ωστόσο, τα «ακροβατικά» του Τραμπ εξυπηρετούν όλες τις πλευρές της αστικής τάξης στην ανάγκη τους να καταστείλουν πλήρως τους καταπιεσμένους. Έτσι κάθε διαμαρτυρία και κάθε πλήθος θα πρέπει να ελέγχεται από τις δυνάμεις καταστολής, οτιδήποτε προσβάλλει τα εξαιρετικά περιορισμένα όρια της «σωστής» διαμαρτυρίας κατά την αστική τάξη και τους φιλελεύθερους. Οι Δημοκρατικοί θα βασιστούν στην απειλή της «εγχώριας τρομοκρατίας» για τον αυστηρό έλεγχο των διαδηλώσεων και θα περιορίσουν σημαντικά τα δημοκρατικά δικαιώματα στο όνομα της προστασίας του «λαού» και της «δημοκρατίας», αλλά θα επιδιώξουν μόνο να προστατεύσουν τα δικά τους καπιταλιστικά συμφέροντα.

Η ορκωμοσία χαρακτηρίστηκε επίσης από την προπαγάνδα της αδιάλειπτης πορείας του ιμπεριαλισμού με την παρουσία ζωντανών πρώην προέδρων, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, συμπεριλαμβανομένων των Κλίντον, Μπους και Ομπάμα. Ίσως ο μόνος που έλειπε να ήταν ο Κάρτερ. Ο πρώην αντιπρόεδρος Πενς αντικατέστησε την προβλεπόμενη απουσία του Τραμπ, και μαζί, όλοι αυτοί οι πολιτικοί αποτελούν τον κατάλογο εγκληματιών του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ανεξάρτητα από το ποιο από τα δύο κύρια αστικά κόμματα προέρχονταν.

Ο Τραμπ αποχώρησε από την προεδρία ζητώντας από τους υποστηρικτές του να εμποδίσουν την επίσημη ανάδειξη του Μπάϊντεν ως προέδρου. Αλλά η πραγματική πρόσκληση ήταν η μικροσκοπική αστυνομική παρουσία που ήταν πάντα προγραμματισμένη. Οι αντιδραστικές αστυνομικές δυνάμεις γνώριζαν τι ερχόταν, αλλά επέλεξαν να το επιτρέψουν σεβόμενες τον Τραμπ, η βάση του οποίου αποτελείται σε μεγάλο βαθμό τους «εκπροσώπους του νόμου»..

Αλλά αυτοί οι επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου υπερεκτίμησαν την ικανότητα του Τραμπ να τους προστατεύσει και να διατηρήσει τη θέση του, και τώρα αντιμετωπίζουν απολύσεις και κυρώσεις καθώς οι Δημοκρατικοί και οι φιλελεύθεροι κινούνται προς τη «διαφοροποίηση» των αστυνομικών δυνάμεων και του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού.

Η τελετή εγκαινίων ήταν επίσης ένας ευκαιριακός εορτασμός των συμβολικών «πρωτιών», κυρίως της Χάρις, της πρώτης γυναίκας στην αντιπροεδρία, μαύρη και με καταγωγή από τη Νότια Ασία, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους να γιορτάσουν την άθλια αυτοανακηρυχθείσα γυναίκα μπάτσο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να θυμόμαστε τις ψεύτικες ελπίδες και τα εγκλήματα του Ομπάμα για να καταλάβουμε ότι ο ιμπεριαλισμός είναι ένα πεινασμένο τέρας ανεξάρτητα από την καταγωγή αυτών που βρίσκονται στην προεδρία.

Η Χάρις συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερα προσεκτικά επιλεγμένο υπουργικό συμβούλιο που δείχνει κατάφωρα τη χρεοκοπία όλων των «πολιτικών ταυτότητας» και την προσαρμογή του ιμπεριαλισμού ώστε να συμπεριλάβει συμβολικές πρωτιές: τον πρώτο μαύρο υπουργό άμυνας, τον πρώτο Λατίνο επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας, την πρώτη γυναίκα εκπρόσωπο τύπου του Λευκού Οίκου, τον πρώτο «ανοιχτά γκέι» μέλος του υπουργικού συμβουλίου (αποτυχημένος υποψήφιος πρόεδρος Buttigieg, επικεφαλής του Τμήματος Μεταφορών) και πολλούς άλλους. Οι Δημοκρατικοί θα έχουν Λατίνους να φυλακίζουν και να κυνηγούν μετανάστες από την Κεντρική Αμερική, μαύρους αρχηγούς αστυνομίας να δολοφονούν το μαύρο προλεταριάτο και φτωχούς, γυναίκες Διευθύνοντες Συμβούλους να εκμεταλλεύονται γυναίκες εργάτριες, και έναν μαύρο στρατηγό να ρίχνει βόμβες σε όλη την υφήλιο. Αυτά είναι τα εγκλήματα που ξεδιάντροπα γιορτάζονται ως πρωτιές.

Όπως και οι αρχηγοί της αστυνομίας του Καπιτωλίου, οι αντιδραστικοί υποστηρικτές του Τραμπ υπερεκτίμησαν επίσης την ικανότητα ή την προθυμία του να τους προστατεύσει. Το κίνημά τους αρχίζει να διχάζεται καθώς οι κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, εντοπίζουν τους πιο υψηλόβαθμους συμμετέχοντες στην εξέγερση. Δεν δόθηκαν αμνηστίες στους συμμετέχοντες στις ταραχές, αλλά οι μακροχρόνιοι αγκιτάτορες του κινήματος, όπως ο Μπάνον, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για εξαπάτηση της ίδιας της αντιδραστικής βάσης, έλαβαν προεδρική αμνηστία.

Η προοδευτική αποδιοργάνωση της βάσης του Τραμπ παρέχει έδαφος για τους φασίστες να στρατολογήσουν περαιτέρω καθώς ορισμένοι καταγγέλλουν μάλιστα και προβλέψιμα τον Τραμπ ως «αδύναμο». Οι ενέργειες του Τραμπ μετά τις ταραχές, παρά τη μακρά ιστορία της γκάφας του, το αποδεικνύουν στην πράξη, καθώς έχει στριμωχτεί στη γωνία από μια βασικά ενιαία αστική τάξη.

Οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης κινήθηκαν για να ελέγξουν τον ακροδεξιό λόγο και τον Τραμπ στις πλατφόρμες τους, κάτι που χαροποίησε πολλούς. Ωστόσο όπως και έγινε αντιληπτό άμεσα, αυτό αντικατοπτρίζει την ικανότητά τους να κάνουν το ίδιο και εναντίον αριστερών δικτύων, ατόμων οργανώσεων, και σημάδια αυτού του γεγονότος ήδη συμβαίνουν. Τα μονοπωλιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης της αστικής τάξης δεν ανήκουν σε κανέναν άλλο εκτός από την ίδια την αστική τάξη, και δεν πρέπει ποτέ να εκλαμβάνονται ως φόρουμ για τον λαό. Είδαμε τις τελευταίες μέρες το κλείσιμο μια σειρά αριστερών σελίδων στο Facebook και αλλού, αν και μετά τις αντιδράσεις αναγκάστηκαν να τις επαναφέρουν μιλώντας οι υπεύθυνοι για… τεχνολογικό λάθος!!!

Η ορκωμοσία ήταν μια προσπάθεια να θαμπώσουν και να αποσπάσουν την προσοχή του λαού από το γεγονός ότι ο Τραμπ ήταν τόσο ικανός και ανεκτός όσο όλοι οι αχρείοι του ιμπεριαλισμού, μέχρι που δεν ήταν πια. Με τον Τραμπ απόντα, η αστική τάξη χρησιμοποίησε εκατομμυριούχους διασημότητες, οι οποίοι δάνεισαν τα ταλέντα τους για να εξυψώσουν το σάπιο φλοιό της αστικής δημοκρατίας των ΗΠΑ. Η Lady Gaga, η Τζένιφερ Λόπεζ και άλλοι τραγούδησαν σοβινιστικούς ύμνους και οικειοποιήθηκαν δημοτικά τραγούδια καθώς οι αστοί πολιτικοί χοροπηδούσαν γύρω από τις «πολιτιστικές» φιγούρες τους. Η ορκωμοσία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα VIP πάρτι για τα ανώτερα στρώματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, το οποίο ολοκληρώθηκε με πιθανώς τη μεγαλύτερη δύναμη ασφαλείας που συγκεντρώθηκε ποτέ. Ένας ιμπεριαλιστής και καπιταλιστής έρχεται και ένας ιμπεριαλιστής καπιταλιστής φεύγει.

Το χρηματιστήριο χτύπησε ένα άλλο ανούσιο «ρεκόρ» την ημέρα της ορκωμοσίας, που αντανακλά την αναρχία του καπιταλισμού και συγκαλύπτει τις επιδεινούμενες κρίσεις υπερπαραγωγής που προηγήθηκαν της πανδημίας και ο οποίες είναι αναπόφευκτες καθώς ο ιμπεριαλισμός παρακμάζει. Οι ιμπεριαλιστές μπορούν να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους για να υπερασπίζονται τις άδειες τελετές τους, αλλά οι καταπιεσμένοι είναι έξω από την πόρτα τους, και αναπόφευκτα θα γκρεμίσουν όλη την μεγαλοπρέπεια και τις συνθήκες που χτίστηκαν πάνω στο αίμα τους και την καθημερινή τους εκμετάλλευση.

Αρ. Μα.