Γαλλία: Γενική απεργία και μαθητικές κινητοποιήσεις

Η Γενική Απεργία που έχει ξεκινήσει από τις 5 Δεκέμβρη συνεχίζεται ακόμα. Μπορεί να μη συμμετέχουν όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων αλλά κάθε μέρα ξεσπούν νέες απεργίες. Και το καινούργιο στοιχείο της κοινωνικής έκρηξης είναι τα μαθητικά μπλόκα στα περισσότερα Λύκεια της χώρας εν μέσω εξεταστικής περιόδου.
Από την αρχή της απεργίας αιχμή του δόρατος ήταν οι απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κυρίως στο Παρίσι, αυτή στα τρένα και στον τομέα της ενέργειας. Μετά τις γιορτές η συμμετοχή μειώθηκε σημαντικά λόγω της απεργοσπασίας των αντιδραστικών και εργοδοτικών συνδικάτων όπως της CFDT. Και η διοίκηση προχωράει σε πειθαρχικά μέτρα κατά των εργαζομένων που συμμετείχαν στην απεργία ή συμμετέχουν ακόμα. Πρόθεση της διοίκησης των σιδηροδρόμων (SNCF) είναι να δώσει χρηματικό πριμ στους απεργοσπάστες. Παρόλα αυτά καινούργιες απεργίες ξεσπούν ή ξαναφουντώνουν. Εδώ και 2 εβδομάδες απεργία των εργαζόμενων σε χωματερές ή χώρους επεξεργασίας σκουπιδιών βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές πόλεις. Στις 14/2 απέργησαν οι εργαζόμενοι σε χειμερινά τουριστικά θέρετρα. Οι απεργίες μοιάζουν με κάτι σαν τη Λερναία Ύδρα. Μπορεί να σταματάει μία (προσωρινά) για να ξεφυτρώσουν άλλες, χωρίς το κράτος με τους μηχανισμούς του να μπορεί να τις ξεριζώσει.
Ταυτόχρονα με τις απεργίες μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι μαθητές Λυκείων προχώρησαν σε αποκλεισμούς των σχολικών συγκροτημάτων μαζί με γονείς και αρκετούς καθηγητές. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτές οι κινητοποιήσεις συμβαίνουν εν μέσω εξεταστικής περιοδου του περιβόητου E3C που αντικαθιστά τον παλιό τρόπο εξέτασης για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Το νέο σύστημα εισαγωγής, στα πλαίσια της «μεταρρύθμισης» του υπουργού Blanqeur (ενός πολιτικού με ακροδεξιές σχεδόν φασιστικές απόψεις) καταγγέλλεται ως διαβλητό, ταξικό και σχεδιασμένο για να αποκλείει παιδιά εργατικών ή φτωχών οικογενειών από τα Πανεπιστήμια. Τα μαθητικά μπλόκα αντιμετωπίζονται με ωμή βία. Εικόνες και βίντεο ζόφου κάνουν το γύρο του κόσμου με πάνοπλους αστυνομικούς να χτυπούν και να ψεκάζουν με δακρυγόνα σπρέυ 16χρόνα παιδιά. Δεκάδες έφηβοι έχουν συλληφθεί και σε κάποιους επιβλήθηκαν πρόστιμα για φθορές στα σχολεία τους! Ακόμα γονείς και καθηγητές καταγγέλουν παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των μαθητών στα κοινωνικά δίκτυα από την αστυνομία ή τις διευθύνσεις των σχολείων στα πλαίσια της καταστολής των μαθητικών μπλόκων.

Παρά την καταστολή, την ιδεολογική τρομοκρατία των Media και τις απεργοσπασίες τίποτα δεν σταματά τον «καυτό» εργατικό χειμώνα. Στις 17 Φεβρουαρίου μια μεγάλη απεργιακή διαδήλωση έλαβε χώρα στο Παρίσι έξω από το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης όπου άρχισε η συζήτηση για την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς απέργησαν ξανά υποσχόμενοι «Μαύρη Δευτέρα». Σίγουρα οι μέρες που έρχονται είναι μαύρες για το Μακρόν και τα αφεντικά του.
Π. Bλ.