Ο Stéphane Ravacley είναι σε απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου Photo credit: Corentin Germaneau

Να μην απελαθεί ο νεαρός πρόσφυγας από τη Γουϊνέα

Στον κόσμο του ωχ-αδελφισμού και του εαυτουλισμού και της κρατικής αναλγησίας κάποιες ιστορίες έρχονται να αποδείξουν ότι το “αντίπαλο δέος”, ο κόσμος της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και του αγώνα είναι επίσης εδώ, δίνει τις μάχες του και στο τέλος θα βγει νικητής. Γιατί ο αγώνας για τη ζωή είναι ανώτερος από την θανατοπολιτική των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους.

Ο 50χρονος Γάλλος φούρναρης Stéphane Ravacley, από την Besançon ξεκίνησε απεργία πείνας από τις 6 Ιανουαρίου για να προστατεύσει τον μαθητευόμενο βοηθό του από την απέλαση. Ο Ραβακλέ τρώει μόνο ζωμό και έχει χάσει περίπου οκτώ κιλά από την ημέρα που ξεκίνησε την απεργία πείνας. Λιποθύμησε μέσα στο αυτοκίνητό του την ώρα που επέστρεφε από την παράδοση ψωμιού και η πυροσβεστική τον μετέφερε στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Παρά τα προβλήματα υγείας, δεν σκοπεύει να σταματήσει τον αγώνα. «Συνεχίζω, είναι μια μάχη», δήλωσε. Στόχος του, να κρατήσει κοντά του τον 18χρονο πρόσφυγα Laye Fodé Traoré, ένα παιδί που εργάζεται «με σοβαρότητα και επιμέλεια», όπως λέει. Ο νεαρός πρόσφυγας έφτασε στη Γαλλία ως ασυνόδευτος ανήλικος και εδώ και ενάμιση χρόνο δούλευε στο αρτοποιείο ως μαθητευόμενος. Όμως, τώρα που ενηλικιώθηκε οι γαλλικές αρχές κίνησαν διαδικασίες απέλασής του πίσω στην Γουϊνέα.

Ο νεαρός έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια της Μπεζανσόν, ζητώντας να του αναγνωριστεί το δικαίωμα παραμονής στη Γαλλία και το αίτημά του θα εξεταστεί στις 26 Ιανουαρίου.

Πολλοί διάσημοι Γάλλοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες, δήμαρχοι και άλλοι, ζήτησαν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να βοηθήσει τον αρτοποιό της Μπεζανσόν που κάνει απεργία πείνας, ενώ έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 220.000 υπογραφές για να μην απελαθεί ο νεαρός αφρικανός. Η Γαλλία το 2019 απέλασε 24.000 άτομα.

Θ.Κ.