Δεν είναι μόνο οι ανοίκειες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού υγείας Β. Κοντοζαμάνη που κατηγόρησε τους γιατρούς για τους εκτός ΜΕΘ θανάτους ασθενών με κορονοϊό – που αποτελούν το 80% των θανάτων από τον ιό. Κάθε πλευρά αυτής της απαράδεκτης κυβέρνησης αποκαλύπτει τον ανάλγητο διαχειριστικό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας με κριτήριο όχι την ουσιαστική αντιμετώπιση της πανδημίας με κριτήριο να εμφανίζεται η ίδια –στα παχυλώς τρεφόμενα ΜΜΕ- ως τυπικά εντάξει.

Το παράδειγμα του τρόπου αντιμετώπισης της μάχης κατά του ιού στο νοσοκομείο Σερρών είναι ενδεικτικό για τη μέθοδο της κυβέρνησης. Ως υπεύθυνο εμβολιασμού στα κρούσματα του Covid-19 θέλησαν να βάλουν έναν επικουρικό… ορθοπαιδικό! – γιατρό μεν, αλλά άσχετης ειδικότητας. Προφανώς γιατί δεν είχαν αντίστοιχες ειδικότητες πνευμονολόγου, λοιμωξιολόγου, παθολόγου κ.λπ. Αντί να διορίσουν γιατρούς προσπαθούν με λογιστικά τρικ και αποσπάσεις – μεταθέσεις να καλύψουν τα τεράστια κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές και ο υπερβάλλων ζήλος του Άδωνη Γεωργιάδη του 2012. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ιατρικών ενώσεων ΟΕΝΓΕ αποκαλύπτει τι συνέβη στο νοσοκομείο Σερρών:

Στις αρχές Ιανουαρίου η διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών ήθελε να υποχρεώσει συνάδελφο επικουρικό… ορθοπαιδικό (!) να αναλάβει υπεύθυνος εμβολιασμού στο νοσοκομείο. Ο συνάδελφος απόλυτα δικαιολογημένα εξέφρασε επιφυλάξεις για αυτόν τον ορισμό, γιατί αυτονόητα η ειδικότητα της ορθοπαιδικής δεν έχει καμία απολύτως σχέση ως γνωστικό αντικείμενο με τους εμβολιασμούς. Για αυτό ο συνάδελφος εμμέσως πλην σαφώς απειλήθηκε με απόλυση.

Ως σήμερα, 12 Ιανουαρίου, ο συνάδελφος δεν έχει ειδοποιηθεί για την ανανέωση της σύμβασής του ως 31/10/21 όπως προβλέπεται για όλους τους επικουρικούς από την ισχύουσα πρόσφατη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Και αυτό μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο συνάδελφος συμμετέχει κανονικότατα ως και σήμερα στο πρόγραμμα εφημεριών και λοιπών δραστηριοτήτων του νοσοκομείου.

Άρα μετά από τα κρούσματα απειλών για απόλυση σε επικουρικούς λόγω συνδικαλιστικής τους δράσης (με κορυφαίο παράδειγμα αυτό του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»), τώρα έχουμε και νέα κρούσματα επαπειλούμενης απόλυσης ενάντια σε επικουρικούς γιατρούς επειδή εκφράζουν επιφυλάξεις για αντιδεοντολογικές και αντιεπιστημονικές εντολές διοικήσεων όσον αφορά τα καθαρά ιατρικά τους καθήκοντα.

Η Κυβέρνηση και πολλοί διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ συνεχίζουν έναν επικίνδυνο, αυταρχικό κατήφορο.

Απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως αυτοί οι απαράδεκτοι εκβιασμοί.

Να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του συναδέλφου αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις επικουρικών γιατρών η ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση της ίδιας της Κυβέρνησης, που προβλέπει παράταση της σύμβασης έως 31/10/21.

Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2021

Mε προηγούμενη ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να «πράξουν τα αυτονόητα και να σταματήσουν να μας εμπαίζουν».

Σε μία περίοδο που όλοι προειδοποιούν για ένα τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, συνεχίζει την εγκληματική πολιτική της ανακύκλωσης προσωπικού και των μπαλωμάτων του ξεχειλωμένου πουλόβερ του δημόσιου συστήματος υγείας.

Όχι μόνο μετακινούνται γιατροί από τη μία πόλη στην άλλη, από τον ένα νομό στον άλλο, αιφνιδιαστικά, με «εντέλλεσθε», σε αρκετές περιπτώσεις τηλεφωνικά ή με e-mail, χωρίς να γνωρίζουν το χρονικό διάστημα της μετακίνησής τους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η λειτουργία και το πρόγραμμα των εφημεριών της κλινικής τους, ο οικογενειακός τους προγραμματισμός, αλλά και δεν εξετάζεται καν αν ο γιατρός που έχει λάβει «το φύλλο πορείας» είναι σε αναρρωτική άδεια ή ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Το Υπουργείο Υγείας, διοικήσεις των νοσοκομείων και των Υ.Π.Ε., παρακάμπτουν και παραβιάζουν συστηματικά την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, που ορίζει ότι «σε κάθε υγειονομική περιφέρεια μία τριμελής υγειονομική επιτροπή, θα εξετάζει τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά άρνησης μετακίνησης ή λήψης άδειας για λόγους υγείας του μετακινούμενου προσωπικού», αδιαφορώντας προκλητικά για την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων οι οποίοι μετακινούνται με το «έτσι θέλω» παρόλο που είναι σε αναρρωτική άδεια ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σα να μην έφτανε αυτό, όταν πρόκειται να μετακινηθούν γιατροί για να «βουλώσουν» τρύπες ακολουθούνται fast track διαδικασίες, ενώ όταν πρόκειται να αποζημιωθούν για τα έξοδα μετακίνησης, σίτισης και διαμονής, τα οποία πληρώνουν από τον πετσοκομμένο μισθό τους, μπλέκονται στα γρανάζια μιας ατέρμονης γραφειοκρατίας, σπαταλώντας τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, περιμένοντας μήνες για να τους επιστραφούν τα χρήματα. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που περιμένουν από το καλοκαίρι να αποζημιωθούν.

Απαιτούμε:

1. Να καταβληθούν άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση τα έξοδα μετακίνησης, διατροφής και διαμονής των συναδέλφων που έχουν μετακινηθεί.

2. Να προκαταβάλλονται τα έξοδα μετακίνησης, διατροφής και διαμονής.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να πράξουν τα αυτονόητα και να σταματήσουν να εμπαίζουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Αθήνα 11 Ιανουαρίου 2021