Γαλλία Kίτρινα γιλέκα και νέοι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες

Για 34ο Σάββατο, χιλιάδες κίτρινα γιλέκα διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία με τον ίδιο τρόπο που διαδηλώνουν εδώ και 9 μήνες.

Και πάλι το σκηνικό ήταν ίδιο. Αστυνομική βαρβαρότητα, ξύλο, δακρυγόνα, με τις πιο δυναμικές πορείες και συγκρούσεις να λαμβάνουν χώρα στις επαρχιακές πόλεις. Εκτός όμως από τις καθιερωμένες Σαββατιάτικες διαδηλώσεις και συγκρούσεις, υπάρχουν και άλλες κινητοποιήσεις με εργατικά ή άλλα κοινωνικά αιτήματα.

Συγκεκριμένα: Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους εργαζομένων κυρίως στο δημόσιο τομέα όπως των ταχυδρομικών και των νοσοκομειακών κυρίως στον κλάδο των επειγόντων. Οι τελευταίοι εκτός από τις διεκδικήσεις για μισθολογική αύξηση διαμαρτύρονται για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίες και την ολική κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τη χρεοκοπημένη Ελλάδα ή μια άλλη χώρα του Νότου. Επιπλέον, τα «κόκκινα στυλό», μια μαζική πρωτοβουλία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης ξεκίνησε κινητοποιήσεις τον Ιούνιο, με σκοπό απεργία στις εξετάσεις για την επιλογή στα πανεπιστήμια. Τα αιτήματα τους είναι ίδια με αυτά των άλλων απεργών εργαζομένων. Αυξήσεις μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και κατάργηση των «μεταρρυθμίσεων» και κυρίως του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια που κάνει πολύ πιο δύσκολη την πρόσβαση στα παιδιά των φτωχών οικογενειών. Στις 17 Ιουνίου, την πρώτη μέρα της εξεταστικής έλαβε χώρα μια αρκετά επιτυχημένη απεργία. Οι κινητοποιήσεις των παραπάνω κλάδων των εργαζομένων συνεχίζονται κόντρα στις γραφειοκρατικές ηγεσίες των συνδικάτων που απλά σφυρίζουν αδιάφορα.
Διαδηλώσεις γίνονται και ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. H προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πιο ενδεικτική της κλιματικής αλλαγής στη Γαλλία και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών. Στις 28 Ιουνίου, στο Παρίσι, μερικές δεκάδες άτομα που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία δίπλα στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ψεκάστηκαν με δακρυγόνα σπρέι από την Αστυνομία σαν κατσαρίδες!
Εκτός από τις παραπάνω εργατικές και κοινωνικές διαδηλώσεις, στις 7 Ιουλίου μια διαδήλωση φεμινιστικών οργανώσεων και απλών γυναικών συνέβη στο Παρίσι, στην Πλατεία Δημοκρατίας. Διαμαρτύρονταν για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες που παίρνουν τη μορφή μάστιγας. Μόνο το 2019 72 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στη Γαλλία στα σπίτια τους από τους ίδιους τους συζύγους τους. Οι γυναίκες δολοφονούνται και κακοποιούνται το ίδιο είτε πρόκειται, π.χ., στην «υποανάπτυκτη» Ινδία είτε στην «πολιτισμένη» Γαλλία. Η αντίδραση της αρμόδιας υπουργού για την ισότητα των δύο φύλων Μarlene Schiappa σε αυτή την τραγωδία ήταν να δηλώσει ότι θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση με την οργάνωση συνεδρίων και συζητήσεων στρογγυλής τράπεζης!
Τα «μαύρα γιλέκα», η συλλογικότητα των μεταναστών χωρίς χαρτιά συνεχίζει και εντείνει την πάλη του. Οι απόκληροι του Τέταρτου Κόσμου ήρθαν στη Γαλλία και έγιναν ένα με τους απόκληρους του Πρώτου Κόσμου με τη διαφορά ότι οργώνονται και μάχονται. Πραγματοποιούν παραστάσεις διαμαρτυρίες σε εταιρείες που πολλοί sans papiers εργάζονται ανασφάλιστοι και απαιτούν εργασιακά δικαιώματα. Ακόμα διαμαρτύρονται ενάντια στην Air France αφού με τα αεροπλάνα της απελαύνονται από τη Γαλλία στις χώρες καταγωγή τους.
Με αφορμή την λαϊκή εξέγερση των κίτρινων γιλέκων αρκετά αιτήματα κοινωνικών στρωμάτων από τα πιο φτωχά και καταπιεσμένα μέχρι μεσαία στρώματα που τσακίζονται από την κρίση και φτωχοποιούνται βγαίνουν στην επιφάνεια. Ή άλλα όπως η κλιματική αλλαγή και οι γυναικοκτονίες. Ευελπιστούμε ότι όλοι οι παραπάνω αγώνες και μάχες θα ενωθούν σε μια κοινωνική επανάσταση

Πάνος Βλαχάκης