Επαναστατική σοσιαλιστική πολιτική εξόδου από την κρίση

[Παρά τον ελάχιστο χρόνο, στην “βουβή” και σύντομη προεκλογική περίοδο το EEK οργάνωσε συγκεντρώσεις σε αρκετά μέρη της χώρας, όπως και παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους, ΕΘΕΛ, νοσοκομεία κ.λπ. Στους Aμπελόκηπους, στην πλατεία Πανόρμου, στην πλατεία Iλίου, στο Mενίδι, στη Λάρισα, Bόλο, Θεσσαλονίκη και στην Aθήνα, με κεντρική εκδήλωση στο Θησείο, τη Δευτέρα 1 Iουλίου. O γραμματέας του EEK σ. Σάββας Mιχαήλ και σύντροφοι του EEK έδωσαν συνεντεύξεις τύπου σε τηλεοπτικά δίκτυα και διακαναλική συνέντευξη εκθέτοντας μια επαναστατική σοσιαλιστική πολιτική εξόδου από την κρίση του καπιταλισμού. Kατάγγειλαν τη ρεβανσιστική μητσοτακική Δεξιά και το πρόγραμμα κοινωνικού κανιβαλισμού, κάλεσαν την εργατική τάξη και το λαό να πει όχι στο Σύριζα και ζήτησαν οργάνωση και αγώνα για την οικοδόμηση του επαναστατικού κόμματος, την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών και την εργατική εξουσία. Παρακάτω δημοσιεύουμε την ομιλία της συντρόφισσας Tρισεύγενης Bαρελά, υποψήφιας του EEK στην A’ Aθήνας. H συντρόφισσα ήταν ομιλήτρια, μαζί με τον σ. Σάββα Mιχαήλ, στην κεντρική συγκέντρωση του EEK στο Θησείο.]
Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι. Καλωσήλθατε.
Κατ’ αρχήν να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη όλων των προσφύγων & προσφυγισσών που θαλασσοπνίγονται στα νερά του Αιγαίου πάνω στα δουλεμπορικά σαπιοκάραβα καθώς και στη μικρή Βαλέρια που πνίγηκε στα νερά του Ρίο Γκράντε, όταν μαζί με τον πατέρα της θέλησαν να περάσουν τα σύνορα του Μεξικού προς ΗΠΑ για να ζητήσουν άσυλο.
Και ένα φόρο τιμής στη μνήμη της 50χρονης αποκλειστικής νοσοκόμας από τη Γεωργία, που στο νοσοκομείο της Νίκαιας έχασε τη ζωή της για 30 ευρώ μεροκάματο. Το ΕΕΚ καταγγέλλει ως υπεύθυνους την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρίες security να κάνουν έλεγχο ταυτοποίησης στοιχείων σαν αυτόν που επιχειρήθηκε προχθές, το Σάββατο 29 Ιούνη, και οδήγησε στο θάνατο της τρομοκρατημένης νοσηλεύτριας, που στην απόγνωσή της πήδηξε από το παράθυρο για να διαφύγει. Είναι η υλοποίηση στην πράξη, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, των ρατσιστικών πιέσεων των χρυσαυγιτών που προσπαθούν να ελέγξουν το χώρο των νοσηλευτριών στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Όμως υπάρχουν και Άνθρωποι με Α Κεφαλαίο όπως η Carola Rackete που έσωσε πρόσφατα ανοιχτά της Λιβύης 53 ανθρώπινες ψυχές και τελικά συνελήφθη από την Ιταλική αστυνομία.
Σε 5 μέρες θα ψηφίσουμε στις Εθνικές Εκλογές. Εν όψει της επανεκλογής της ΝΔ στην κυβέρνηση, οι Συριζαίοι τα βάζουν με τον λαό και λένε ότι ο λαός ξέχασε τι σημαίνει Δεξιά. Εμείς πιστεύουμε ότι ο λαός δεν ξεχνά, αλλά ο Τσίπρας μετέτρεψε το καλοκαίρι του 2015 το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ και εφάρμοσε ό,τι δεν προλαβαν να κάνουν οι Δεξιοί και έτσι εκείνος ξέχασε το λαό, όχι ο λαός την Αριστερά.
Αλλά για όσους ταυτίζουν τα όποια εκλογικά αποτελέσματα με την κίνηση των μαζών, η κινητήρια δύναμη είναι η ανεξέλεγκτη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Το βλέπουμε στην Γαλλία των Κίτρινων Γιλέκων. Το βλέπουμε στην Βραζίλια με τα εκατομμύρια που διαδήλωσαν στους δρόμους ενάντια στον Μπολσονάρο. Το βλέπουμε στη Βενεζουέλα με την αποτυχία του πραξικοπήματος του Γκουαϊδό, Στο Σουδάν με την πρώτη νίκη της Γενικής Απεργίας μετά την σφαγή.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους κατατρεγμένους αυτής της χώρας και όχι μόνο. Στους ανέργους-ες, στους φοιτητές, στους εργαζόμενους, στις συνταξιούχες και τους συνταξιούχους, στους νεολαίους χωρίς μέλλον, στους φτωχοποιημένους.
Η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής ομηρίας μέχρι το 2060 ίσως και μέχρι τον 22ο αιώνα. 10 χρόνια λιτότητας είναι ήδη πολλά. Το καπιταλιστικό συστημα είναι σε αδιέξοδο και φοβάται την ανεξαρτησία της εργατικής τάξης. Σ’ αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητες όλες οι μορφές αυτοοργάνωσης από τα κάτω της εργατικής τάξης ώσπου να γίνουν ένα ποτάμι που θα τους πνίξει.
Ζούμε μέσα σε ένα θάλαμο βασανιστηρίων. Η άνεργη και εργαζόμενη εργατική τάξη, οι φτωχοποιημένοι, ασφυκτιούν. Οποιος κι αν βγει απ’ αυτές τις εκλογές θα εφαρμόσει τρισχειρότερα μέτρα, αλλά θα είναι πολύ αδύναμος να σταθεί στην εξουσία.
Εμείς δεν είμαστε εδώ για να τάξουμε. Αυτά τα αφήνουμε στους άλλους. Εμείς δίνουμε υπόσχεση αγώνων σε μια επαναστατική προοπτική. Θέλουμε να συσπειρώσουμε στο πλευρό μας τα πιο αδύναμα κομμάτια της τάξης μας και να προχωρήσουμε για μια επαναστατική διέξοδο από την κρίση. Όλες και όλοι ζούμε τα αποτελέσματά της.
Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής ήταν η αφορμή για να επιβάλλουν στη Γαλλία φόρους για τα καύσιμα. Αυτό έδωσε την ώθηση να ξεσπάσει το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Στην Ελλάδα έχει αρχίσει το πανηγύρι για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθρακων σε θάλασσα και στεριά και ήδη υπάρχουν κινητοποιήσεις και αντιστάσεις ενάντια στο άνοιγμα των ενεργειακών δρόμων. Ο δασικός πλούτος μας, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια ξεπουλιούνται. Ολα στο βωμό του κέρδους. Οι τράπεζες σε βάθος ενός έτους θα μειώσουν το προσωπικό τους κατά 15.000 άτομα.
Από την εποχή των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 έμαθαν τον κόσμο στο life style, την κατανάλωση με κάρτες και δάνεια και τώρα δεν μπορεί να καταναλώνει. Τα κόκκινα δάνεια έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό για χιλιάδες δανειολήπτες που μαζικά μετά την 7η Ιουλίου θα χάνουν τα σπίτια τους, ενώ άλλοι ήδη ζούν χωρίς ρεύμα και νερό.
Η Παιδεία βρίσκεται σε κατάρρευση για να περάσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στους ιδιώτες. Οι Εκπαιδευτικοί έδωσαν ένα μεγάλο αγώνα ενάντια στο προσοντολόγιο και για μονιμοποιήσεις. Η κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου είναι προ των πυλών.
Απαιτούμε την άμεση χορήγηση συντάξεων σε χιλιάδες συνταξιούχους που βρίσκονται σε ομηρεία και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη εδώ και πολλά χρόνια. Έμπλεξαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, των νόμων του Κατρούγκαλου, γιατί οι κυβερνώντες προς όφελος των δανειστών τοκογλύφων, έχουν αδειάσει τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η Υγεία είναι σε πλήρη διάλυση. Πρόσφατα στο Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων των Αγ. Αναργύρων παρεμβήκαμε για 2 συναθρώπους μας που δεν τους δέχονται και δεν τους παρέχουν τεχνικά μέλη. Με κίνδυνο της ζωής τους μέχρι να τους δεχτούν στο κέντρο, παραμένουν με άρνηση εξητηρίου στο ΚΑΤ χωρίς παροχή ιατροφαρμακευτικής αγωγής. Μάθαμε λοιπόν, ότι άλλοι 11 συνάθρωποί μας παραμένουν στη λίστα από τον περασμένο Οκτώβρη για την χορήγηση τεχνικών μελών. Η Υγεία είναι Δωρεάν εάν έχεις να πληρώνεις, αλλιώς με λίστες και γραφειοκρατία μπορεί να βρεθείς στο νεκροταφείο.
Είμαστε ενάντια στην θεσμοθετημένη υποχρεωτική θεραπεία στην κοινότητα με την διάχυση της καταστολής μέσα σ’ αυτή για τους ψυχικά πάσχοντες. Είμαστε ενάντια στους χώρους ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών. Απαιτούμε για στεγνά προγράμματα απεξάρτησης από όλες τις ουσίες.
Ο Κούλης μας τάζει 7ήμερη βδομάδα εργασίας με μισθούς πείνας. Αγωνιζόμαστε κατά της ελαστικοποίησης της εργασίας και κατά των οκτάμηνων προσλήψεων. Απαιτούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, δουλειά για όλους.
Η κρατική καταστολή θα ενταθεί απέναντι στις αντιστάσεις και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης. Παλεύουμε ενάντια στο φασισμό, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, ενάντια στους πολέμους που μας ετοιμάζουν. Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικού πολέμου να μετατρέψουμε τον πόλεμο σε Επανάσταση. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες. Για μια Διεθνιστική Ενότητα των λαών και των εργατών στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και τον κόσμο. Για μια Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία και Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε μια ΕΡΓΑΤΙΚΗ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΚΗ, ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.
Βρισκόμαστε σε μια εποχή μεταβάσεων. Στην περίοδο του αναπάντεχου. Αυτό που δεν υπάρχει, που “δεν φαίνεται” κυοφορείται. Οι αστοί οικονομολόγοι αναγνωρίζουν ότι είμαστε σε μια καταστροφή. Δεν βλέπουν την μετάβαση στο άλλο μέσα από την καταστροφή. Βρισκόμαστε σε μια αντίφαση όπου όλα τα ζητήματα της ζωής οξύνονται και ή θα τα ξεπεράσουμε και θα οδηγηθούμε σε έναν άλλο κόσμο που ονειρευόμαστε ή θα μας καταστρέψουν.
Ο ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ έλεγε ότι ο ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΛΟΤΗΤΑ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, για τον δικό μας κόσμο και όχι τον άκοσμο, απάνθρωπο κόσμο που βρισκόμαστε σήμερα και θέλουν να μας θάψουν στα έρειπιά του. Να γεμίσουμε επιθυμίες, να αναδυθεί ξανά η πραγματική ζωή.
Συμμετέχουμε στι εκλογές της 7ης Ιουλίου καταθέτοντας ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση· με εθνικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο· κατάργηση του εξωτερικού χρέους, των μνημονίων και των αντεργατικών νόμων· δουλειά και όχι δουλεία, δημόσια κοινωνικά αγαθά· να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα· πλήρης διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους· κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη· όλη η εξουσία στα χέρια των εργατών, στα εργατικά συμβούλια και τις λαϊκές συνελεύσεις.
Ενάντια στην βιοεξουσία και τον βιοέλεγχο της ζωής, τον κοινωνικό κανιβαλισμό, την καπιταλιστική βαρβαρότητα, από τους διαχειριστές του καπιταλισμού, θα παλέψουμε μαζί σας στους ταξικούς αγώνες που είναι μπροστά μας.
Αγωνιζόμαστε, τσακίζουμε τον φόβο, παλεύουμε για την Αξιοπρέπεια και την Ζωή. Η ελπίδα ζωντανεύει όταν συναντάς τον κόσμο που δεν σκύβει το κεφάλι.
Όραμά μας μια σοσιαλιστική διέξοδος από την κρίση με την εργατική εξουσία, στηριγμένη στα όργανα λαϊκής αυτο-οργάνωσης, για τον πανανθρώπινο ελευθεριακό κομμουνισμό, μια κοινωνία χωρίς ταπείνωση και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Σας καλούμε να αγωνιστούμε μαζί γι’ αυτόν τον Κόσμο. Ζητάμε την υλική και οικονομική στήριξή σας. ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ, ΨΗΦΙΣΤΕ, ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ, στο Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ – Τροτσκιστές).