ΓΑΛΛΙΑ: ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Το «μυστικό», τόσο για την τρομοκρατία όσο και για τα τρομακτικά αστυνομικά μέτρα, βρίσκεται στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη Γαλλία. Yπερχρεωμένη με ένα αστρονομικό ποσό του 2,3 τρις ευρώ, και με την οικονομία της σε ύφεση, η Γαλλία κατέγραφει ένα νέο ρεκόρ ανεργίας.  Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στο τέλος Δεκεμβρίου είχει 3,496 εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν εργασία. Η αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος φτάνει το 5,7%.

Αν σε αυτούς προστεθούν και οι Γάλλοι που είχαν περιορισμένη δραστηριότητα τον Δεκέμβριο, τότε ο αριθμός των ανέργων φτάνει τα 5,21 εκατομμύρια.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2017, αν δεν καταφέρει να περιορίσει το ποσοστό της ανεργίας.

Μετά την εκλογή του τον Μάιο του 2012 ο Ολάντ ήλπιζε και δεσμευόταν ότι θα υπάρξει μια άμεση «αναστροφή της τάσης της ανεργίας», προτού «αναλάβει» την ευθύνη για την αποτυχία πριν μερικές εβδομάδες, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί 570.000 περισσότεροι άνεργοι στη Γαλλία.

«Είμαι πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα πω “φταίει το εξωτερικό, η κρίση”», είπε στις αρχές του μήνα.

Η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει ότι μια μεταρρύθμιση που εξετάζεται αυτή την περίοδο στο κοινοβούλιο θα επιτρέψει να «ξεκλειδώσει» την οικονομία της χώρας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί αυτή τη μεταρρύθμιση μέσο επανεκκίνησης της δραστηριότητας, των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, καθώς αίρει «τους περιορισμούς που σήμερα είναι αδικαιολόγητοι» σε μια χώρα «που πάσχει». Αλλά οι νόμοι της καπιταλιστικής κρίσης αποδεικνύονται ισχυρότεροι από τους ισχυρούς της Eυρώπης…

Έτσι, το μόνο εργασιακό μέλλον βρίσκεται στην αύξηση της απασχόλησης για τις… υπηρεσίες της αντιτρομοκρατικής. Για την επιτήρηση υπόπτων τρομοκρατίας θα δημιουργηθούν επιπλέον 2.680 επιπλέον θέσεις απασχόλησης.

Θ.Κ.