ΓΑΛΛΙΑ-ΒΕΛΓΙΟ: Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΕ ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ

Σε σκληρή ταξική αντιπαράθεση της εργατικής τάξης με την κυβέρνηση και τις κρατικές αρχές έχει εξελιχθεί η απεργιακή δράση των συνδικάτων της CGT ενάντια στον νόμο Κομρί που καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα. Συγχρόνως, τα βελγικά συνδικάτα κινητοποιούνται ενάντια στην ελαστικοποίηση της εργασίας και την κατάργηση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και τη λιτότητα.

Την Πέμπτη 26 Μαΐου τα εργατικά συνδικάτα κλιμάκωσαν τη δράση τους με πανεθνική κινητοποίηση. Χιλιάδες απεργοί πήραν μέρος στις διαδηλώσεις.
Από τις απεργίες η  χώρα έχει ξεμείνει από καύσιμα και επικρατεί κατάσταση πανικού στην προσπάθεια του κοινού να προμηθευτεί καύσιμα για τα αυτοκίνητα. Μετά τον αποκλεισμό των διυλιστηρίων οι απεργοί προχώρησαν σε απεργίες και αποκλεισμούς πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής.
Το κίνημα έχει επεκταθεί με καταλήψεις στα διυλιστήρια, αποκλεισμούς λιμανιών, δεξαμενών καυσίμων, δημόσιων μεταφορικών μέσων. Επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας για άρση του αποκλεισμού των εγκαταστάσεων του Ντουσί λε Μιν στη βόρεια Γαλλία είχαν  ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακυρωθούν αεροπορικές πτήσεις από τις απεργίες και την έλειψη καυσίμων. Στις απεργίες παίρνουν μέρος οι μηχανοδηγοί του μετρό και των σιδηροδρόμων.
Οι οργανώσεις των εργοδοτών, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια κάλεσαν  την κυβέρνηση να άρει τους αποκλεισμούς  που πλήττουν την οικονομία και τις γαλλικές επιχειρήσεις, ενώ η πετρελαϊκή πολυεθνική Total απείλησε με πάγωμα των επενδύσεων και κλείσιμο μονάδων. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βαλς, από την πλευρά της, με σκληρή γλώσσα απέκλεισε την απόσυρση του αντι-εργασιακού νομοσχεδίου.

ΒΕΛΓΙΟ

Αντιδρώντας στη λιτότητα και την ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας δεκάδες συνδικάτα στο Βέλγιο έχουν ξεκινήσει μαζικούς αγώνες ενώ έχουν εξαγγείλει πρόγραμμα γενικών απεργιών.
Σε μια πρόγευση 60.000 εργαζόμενοι πήραν μέρος την περασμένη Τρίτη 24 Μαΐου σε διαδηλώσεις που κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στις οποίες τραυματίστηκαν διαδηλωτές αλλά και ο αρχηγός της αστυνομίας ο οποίος με υπερβάλλοντα ζήλο έρριχνε σπρέι πιπεργιού στα πρόσωπα διαδηλωτών, για να του ανταποδώσουν ένα ισχυρό κτύπημα στο κεφάλι.
Για τις 31 Μαΐου έχουν εξαγγείλει  κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και οι σιδηροδρομικοί. Σε πανεθνική κλίμακα έχουν προγραμματιστεί γενικές απεργίες στις 4 Ιουνίου, στις 29 Σεπτεμβρίου και στις 7 Οκτωβρίου.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ελαστικοποίηση της εργασίας που ανεβάζει την εργάσιμη εβδομάδα μέχρι και στις 45 ώρες (από 38) χωρίς πληρωμή υπερωριών, στο πάγωμα των μισθών και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ υποστήριξε ότι οι «μεταρρυθμίσεις» στα εργασιακά είναι αναγκαίες «για να καταστήσουν τη χώρα πιο ελκυστική στους επενδυτές»…