Γενικές απεργίες σε Βρετανία και Βέλγιο

Μετά την εξέγερση της νεολαίας το καλοκαίρι και τις κατειλημμένες πλατείες σε όλη τη χώρα, η εργατική τάξη και οι καταπιεσμένοι πραγματοποίησαν μια από τις μεγαλύτερες απεργίες στα χρονικά της Βρετανίας, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου. Στην απεργία συμμετείχαν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που έδωσαν ραντεβού σε περισσότερα από χίλια σημεία, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για μεγαλύτερη συμμετοχή και από τις απεργίες των 1926 και 1970.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην επίθεση που δέχονται τα εργασιακά τους κεκτημένα το τελευταίο διάστημα. Η κυβέρνηση μετά την αύξηση στα δίδακτρα των πανεπιστημίων και τους πρόσθετους φόρους προτείνει με νέο πολυνομοσχέδιο την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 68 χρόνια, την αύξηση εισφορών των εργαζομένων και τη μείωση των συντάξεων. Όλα αυτά ενώ η ανεργία έχει ξεπεράσει το 1.000.000 στους νέους 18 έως 25 ετών.

Την ημέρα της απεργίας ο δημόσιος τομέας κυριολεκτικά παρέλυσε, τα νοσοκομεία παρέμειναν κλειστά όπως και τα περισσότερα δημόσια σχολεία όπου η συμμετοχή στην απεργία ανήλθε στο 58%, με περισσότερα από 23.000 να μην ανοίγουν καν. Χαρακτηριστικά στη Σκοτία από τα 2.700 σχολεία λειτούργησαν μόνο τα 30! Δυναμικό «παρών» στην απεργία έδωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι με καταλήψεις, αποχή από τα μαθήματα ενώ τα μπλοκ τους ενώθηκαν με εκείνα των εργαζομένων.

Την απεργία οργάνωσαν πάνω 30 δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια σωματεία προειδοποιώντας την κυβέρνηση για νέα απεργία αν δεν αποσύρει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει, ενώ έξω από κάθε δημόσια υπηρεσία στήθηκαν επιτροπές που καλούσαν τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να συμμετέχουν στην πορεία.

 

Βέλγιο

Εκτός της Βρετανίας και της πρωτοφανούς συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία, την περασμένα εβδομάδα πραγματοποιήθηκε γενική απεργία και στο Βέλγιο με τη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου περισσότεροι από 50.000 κόσμου διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας που θέλει να επιβάλει η νεοσύστατη κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Ντι Ρούπο. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη μείωση του μέσου εθνικού μισθού, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και περικοπές στο επίδομα ανεργίας. Και όλα αυτά ενώ η χώρα βρήκε κυβέρνηση μετά από 1,5 χρόνο και γίνεται προσπάθεια σταθεροποίησης του αστικού πολιτικού σκηνικού από πλευράς της άρχουσας τάξης μετά από μια τόσο μεγάλη περίοδο ακυβερνησίας.