ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

Ιδιαίτερα μαχητική και αποτελεσματική ήταν η παρέμβαση της Λαϊκής Συνέλευσης Δάφνης-Υμηττού αλλά και της Μαχόμενης Αριστερής Δύναμης Ανατροπής (Μ.ΑΡΙ.ΔΑ) στο Δημοτικό Συμβούλιο του Καλλικρατικού Δήμου Δάφνης-Υμηττού στο χώρο του πρώην Δημαρχείου του Υμηττού το απόγευμα της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου 2011.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε στην ημερήσια διάταξη μια σειρά θεμάτων με δεύτερο θέμα την επιβολή του Χαρατσιού μέσω της πληρωμής του τέλους στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από νωρίς το απόγευμα και τελικά κάτω από την πίεση των δημοτών και λόγω της σοβαρότητας του θέματος αυτό συζητήθηκε πρώτο. Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης Δάφνης-Υμηττού τοποθέτησαν πανό με το σύνθημα ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ. Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν κινήσεις Δημοτών, συλλογικότητες, ενώ επίσης διαβάστηκε από τον Α.Μ. κάτοικο του Υμηττού και μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Δάφνης-Υμηττού το ψήφισμα της Λαικής Συνέλευσης σχετικά με το χαράτσι.

“Αρνούμαστε να πληρώσουμε την κρίση τους (…) αυτή που κάνει κάθε μέρα πιο δυσβάσταχτη από την προηγούμενη. Απέναντι στον οδοστρωτήρα των αντιλαϊκών μέτρων, της υφαρπαγής μισθών και συντάξεων, της ανεργίας, της διάλυσης υγείας και παιδείας, η μόνη λύση που μας μένει είναι να εξεγερθούμε και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή να σταθεί στο πλευρό ΟΛΩΝ των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν το άδικο, αντιλαϊκό και βάρβαρο χαράτσι της ΔΕΗ, είτε γιατί δεν μπορούν είτε γιατί δεν θέλουν».

Στη συνέχεια ο σ. Γ. Μητροβγένης, δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Μ.ΑΡΙ.Δ.ΑΣ Δάφνης-Υμηττού ανέλυσε την βάρβαρη πραγματικότητα που ζεί ο κάθε εργαζόμενος και η οποία απορρέει από την κρίση του καπιταλισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ με τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο στο τιμόνι, ουσιαστικά είναι μια Κυβέρνηση διορισμένη απευθείας από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο την Ε.Ε και το ΔΝΤ με στόχο να συνεχίσει την εφαρμογή των βάρβαρων και αντεργατικών μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης του ΓΑΠ φορτώνοντας την κρίση στην πλάτη της εργατικής τάξης. Απαίτησε να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο στην κατάργηση αυτού του χαρατσιού για όλους «καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται ιμάντας μεταβίβασης της κυβερνητικής πολιτικης». Αυτό ήταν ένα σημείο έντονης συζήτησης δεδομένου ότι αυτό που επιχειρείται, όπως φάνηκε και στη συζήτηση που ακολούθησε, είναι ένας τεχνητός διαχωρισμός σε ευπαθείς ομάδες και μη όπου οι πρώτες καλούνται να καταθέσουν συγκεκριμένα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης προκειμένου να εξαιρεθούν από το χαράτσι ενώ οι τελευταίες υποχρεούνται να δώσουν τη «λύση » στην κρίση χρέους που κατά τα άλλα αφορά όχι μόνο τη χώρα αλλά και την Ευρώπη συνολικά όπως και το μητροπολιτικό κέντρο του καπιταλισμού την Αμερική. Οι πρόσφατες κυβερνήσεις μετέτρεψαν ολόκληρη την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους συνταξιούχους και τα μεσαία στρώματα σε «ευπαθή ομάδα» χωρίς μέλλον και χωρίς καμία προοπτική. Επίσης ζήτησε να πάρει θέση η Αρχή του Δήμου στα παρακάτω 4 αιτήματα τα οποία και τέθηκαν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο:

1. Κατάργηση του αντεργατικού χαρατσιού για όλους τους Δημότες

2. Συλλογή των εγγράφων που αφορούν την πληρωμή της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι και συλλογική κατάθεση αυτών στη ΔΕΗ

3. Δωρεάν νομική υποστήριξη σε κάθε Δημότη

4. Τη διάθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας για την επανασύνδεση του ρεύματος σε ενδεχόμενο κοψίματος ρεύματος για οποιονδήποτε Δημότη βρεθεί σε αυτή τη θέση.

Οι Δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στον άδικο χαρακτήρα των μέτρων ειδικά στην πλειοψηφία των πολιτών που δίνουν αγώνα για την επιβίωση, όπως και αυτές της “καθεστωτικής αριστεράς” που αναφέρθηκαν στον βάρβαρο και αντεργατικό χαρακτήρα αυτών των μέτρων τα οποία εφαρμόζονται οριζόντια χωρίς καμία νομιμοποίηση, οδηγούν τον εργαζόμενο στην εξαθλίωση και πρέπει να αποσυρθούν.

Στη διάρκεια της συζήτησης ακούγονταν συνθήματα από τον κόσμο που απαιτούσε εδώ και τώρα η Δημοτική Αρχή να πάρει θέση ενάντια στα χαράτσια για όλους, να σταθεί στο πλευρό των Δημοτών που δεν δέχονται να αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Τελικά με τη σύμφωνη γνώμη και των υπολοίπων Δημοτικών κινήσεων ψηφίστηκε η απαιτηση για κατάργηση του ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ και η ανάληψη όλων των διαδικασιών από πλευράς Δημοτικής Αρχής για τη μη πληρωμή του.

Ήταν μια σημαντική νίκη για τους Δημότες της Δάφνης και του Υμηττού αλλά και όχι μόνο. Ήταν μια σημαντική νίκη συνολικά για την εργατική τάξη και ένα παράδειγμα αγωνιστικής στάσης και αλληλεγγύης για τους αγώνες που έρχονται. Φυσικά η υλοποίηση της απόφασης πέφτει αποκλειστικά στους ώμους του κινήματος.