ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Βέλγιο

Στις 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο Γενική Απεργία, ως κορύφωση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε διάφορους κλάδους τον τελευταίου μήνα. 

Η απεργία έγινε ενάντια στα μέτρα λιτότητας ύψους 11 δις ευρώ που ανακοίνωσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ. Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια όπως επίσης και την κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής προσαρμογής των μισθών. Τα μέτρα αυτά παίρνονται ύστερα από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προσαρμογή του προϋπολογισμού της χώρας με βάση την αύξηση του δημόσιου χρέους πάνω από το 60% και τη μείωση της ανάπτυξης η οποία έχει πέσει κάτω από το 1%.

Στην απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι από τις μεταφορές (αεροπλάνα, τρένα, μετρό, τραμ), τις δημόσιες υπηρεσίες, την εκπαίδευση, τα νοσοκομεία. Η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 35 χρόνων.

 

Ιταλία

Ολόκληρη η Ιταλία παρέλυσε στις 12 Δεκεμβρίου από τη Γενική Απεργία που πραγματοποιήθηκε από εργαζόμενους στις μεταφορές, στην εκπαίδευση, στην υγεία και άλλους κλάδους με συμμετοχή πάνω από 70% και συγκεντρώσεις σε 54 πόλεις. 

Η κυβέρνηση Ρέντσι για να ελέγξει την απεργία προσπάθησε να επιστρατεύσει τους σιδηροδρομικούς κάτι το οποίο δεν κατάφερε. Στη Ρώμη η συγκέντρωση είχε πάνω από 40.000 διαδηλωτές και αντίστοιχους στο Τορίνο και στο Μιλάνο όπου έγιναν συγκρούσεις με την αστυνομία και υπήρξαν συλλήψεις.

Η απεργία εναντιώνεται κυρίως στο νέο εργασιακό νόμο της κυβέρνησης Ρέντσι, ο οποίος απελευθερώνει τις απολύσεις και πετσοκόβει τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων. Ο νέος εργασιακός νόμος είναι κομμάτι των δεσμεύσεων της ιταλικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να πιάσει τους στόχους της σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος.

 

Η νέα φάση της κρίσης και η αποτυχία της ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης να δώσει οποιαδήποτε λύση βγάζει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους σε όλη την Ευρώπη. Όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί βουλιάζουν ο ένας μετά τον άλλο στην κόλαση της λιτότητας και της ανεργίας, κάτι που οξύνει ακόμα περισσότερο την κρίση εξουσίας και κλονίζει τις αστικές κυβερνήσεις, που με τη μια ή την άλλη μορφή, σαρώνει όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Η.Α.