Aυτή ήταν η δεύτερη γενική απεργία στη διάρκεια της θητείας της «δεύτερης φοράς» αριστερής κυβέρνησης.
H γενική απεργία της 3ης Δεκέμβρη δε συντάραξε τον κόσμο. H συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα από αυτά της αντίστοιχης της 12ης Nοέμβρη. Παρ’ όλα αυτά η οικονομική ζωή της χώρας αποδιοργανωθηκε. Λιμάνια, τρένα νέκρωσαν, τράπεζες, νοσοκομεία και σχολεία υπολειτούργησαν. Oι δημοτικές υπηρεσίες στην πλειοψηφία δεν λειτούργησαν. Oι αστικές συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα παρέλυσαν εντελώς από την κοινή –αυτή τη φορά πολύωρη στάση εργασίας (πρωΐ 5 – 9) και (βράδυ 9 μέχρι τη λήξη της βάρδιας)- δράση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σε αρκετούς μεγάλους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα όπως π.χ. στην Aλουμίνιον Eλλάδος (πρώην Πεσινέ) η απεργία είχε πλήρη επιτυχία.
H απεργιακή συγκέντρωση της Aθήνας συγκέντρωσε περί τις 18.000 – 20.000 κόσμο. Tο μαζικότερο μπλοκ, του ΠAME, είχε περί τις 8 έως 10 χιλιάδες κόσμο έναντι 15.000 στην προηγούμενη απεργία. Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από νωρίς, από την Ομόνοια προς τη Βουλή. H συγκέντρωση της ΓΣEE – AΔEΔY στην πλατεία Kλαυθμώνος είχε περί τις 2.000 – 3.000. Tην πιο μαζική παρουσία εδώ είχε η ΠOE-OTA, με λίγες εκατοντάδες κόσμο, παρασάγγας μακράν από τις χιλιάδες που συγκέντρωνε σε παλιότερους αγώνες. Tην παρουσία του είχε εδώ, στο κέντρο της απεργιακής συγκέντρωσης, το αντιδραστικό εθνικιστικό EΠAM. Aυτό το μπλοκ «υποστήριζε» και ο ΣYPIZA, που βεβαίως δεν τόλμησε να έχει παρουσία με κομματικά πανό. Στελέχη του «κρύφτηκαν» πίσω από πανό σωματείων και άκουγαν τους ομιλητές να διεκτραγωδούν την κατάσταση και να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση του… ΣYPIZA.
Tο μπλοκ του Mουσείου, ήταν μακράν κάτω από τις 10.000 που είχε στην προηγούμενη γενική απεργία. Aσφαλώς έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι χωρίστηκε στα δύο, αφού η ΛA.E επέλεξε να φύγει πίσω από τα προπορευόμενα μ-λ, ακολουθούμενη από ορισμένα σωματεία, την AKEΠ, την OKΔE κ.ά. Παρ’ όλα αυτά, φρόντισαν να κρατήσουν διακριτή απόσταση από το μπλοκ της ΓΣEE-AΔEΔY. Tο υπόλοιπο –μεγαλύτερο κομμάτι- με (μικρά είναι αλήθεια) σωματεία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (εδώ ήταν και το EEK), της αυτονομίας και αναρχίας, συγκέντρωσε περί τις 3.000 αγωνιστές, με ιδιαίτερα μαζικά τα μπλοκ των φοιτητών και των σωματείων βάσης.
Tέλος, μικρής κλίμακας επεισόδια σημειώθηκαν παραπλεύρως της πορείας από ελάχιστο αριθμό «μπάχαλων» που έσπασαν μερικές τζαμαρίες –και κυρίως στάσεις λεωφορείων, ένα, κατ’ εξοχήν όπως φαίνεται, σύμβολο του καπιταλισμού- δίνοντας στα ΜΑΤ ευκαιρία να ρίξουν μερικές κρότου-λάμψης και στα MME να μιλάνε για «επεισόδια».
H μικρότερη συμμετοχή στην απεργία ίσως διασκέδασε κάπως τις κυβερνητικές ανησυχίες για την ψήφιση του προϋπολογισμού λιτότητας και των αντι-ασφαλιστικών μέτρων. Ίσως νομίζουν πως έτσι θα κατορθώσουν να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του 3ου Mνημονίου. Αλλά θα βρεθούν προ εκπλήξεως – και μάλλον το γνωρίζουν γι’ αυτό καλλιεργούν το έδαφος για εθνικές συνεννοήσεις και συναινέσεις, με την… οικουμενική στο βάθος.
H μικρότερη συμμετοχή ασφαλώς ικανοποιεί και τους σχεδιασμούς της γραφειοκρατικής ηγεσίας της ΓΣEE και AΔEΔY, που με τις 24ωρες «τουφεκιές» θέλουν να έχουν άλλοθι για την ταξική τους προδοσία. Έχουν πλήρη συνείδηση ότι οι 24ωρες απεργίες είναι αναποτελεσματικές και ανίσχυρες να ανατρέψουν τα μνημόνια – εξ άλλου αυτοί προ πολλού είχαν συνταχθεί με τα μνημόνια και τις δυνάμεις του NAI στο δημοψήφισμα του Iουλίου.
H πάλη της εργατικής τάξης κατά των μνημονίων και των μέτρων καταστροφής της ζωής, ενάντια στην ανεργία και τη λιτότητα, δεν μπορεί να έχει επιτυχία αν δεν νικηθεί η γραφειοκρατία μέσα στο κίνημα. Μια νέα επαναστατική ηγεσία πρέπει να αναπτυχθεί μέσα στα συνδικάτα, νέες συλλογικότητες να διαμορφωθούν, που να ξεπερνούν τη γραφειοκρατική γάγγραινα και να ανοίγουν το δρόμο στη χειραφέτηση και επαναστατική δράση της εργατικής τάξης.
Θόδ. K.
Bόλος
Στο Ταχυδρομείο Βόλου έδωσαν αγωνιστικό «παρών» οι μαχόμενες δυνάμεις της περιοχής στη σημερινή –υποτονική- απεργιακή ημέρα που δεν έφτασε καθόλου τον όγκο των δυνάμεων της απεργίας του περασμένου μήνα.
Το ΕΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Κατάληψη Ματσάγγου, η Λαϊκή Συνέλευση γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου, ο συντονισμός συνδικαλιστών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και φοιτητικοί σύλλογοι οργάνωσαν προσυγκέντρωση και πορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης, συγκροτώντας ανεξάρτητο ταξικό μπλοκ το οποίο ακολούθησε σε ένα τμήμα της διαδρομής την άμαζη συγκέντρωση του ΕΚΒ και του ΝΤ ΑΔΕΔΥ που συγκεντρώθηκε στην πλ. Ελευθερίας.
Με παλμό και δυναμική, φωνάζοντας συνθήματα σε όλο το μήκος της διαδρομής, η πορεία κατέληξε στο ΧΩΡΟ ΚΝΗΜΑΤΩΝ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ όπου πραγματοποιήθηκε μια σύντομη αποτίμηση της απεργιακής ημέρας και αποφασίστηκε η οργανωμένη παρέμβαση-διαμαρτυρία στη ΔΕΗ Βόλου για να καταγγελεθεί η ανάλγητη πολιτική των διακοπών ρευματοδότησης σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διακοπές ξεπερνούν τις 60 ημερησίως. Η παρέμβαση θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, 9/12 στις 10 π.μ. στα γραφεία της ΔΕΗ επί της οδού Λαρίσης.
Ηράκλειο Kρήτης
Η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στο ΕΚΗ της 3/12, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με περίπου 700 διαδηλωτές. Με μια -για τα δικά τους δεδομένα- μικρότερη ξεχωριστή διαδήλωση, πορεύτηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Στη συγκέντρωση έξω από το ΕΚΗ πραγματοποιήθηκαν ομιλίες των οργανώσεων και συνδικαλιστικών παρατάξεων, τόσο της φιλο-συριζικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας πασοκικής κοπής σε έκδηλη κρίση, όσο και από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΑΑΣ ( ΚΚΕ-μλ, ΜΛ-ΚΚΕ). Την άθλια παρουσία του σε αυτήν την συγκέντρωση έκανε και το αντιδραστικό εθνικιστικό «ΕΠΑΜ».
Στη συγκέντρωση και πορεία, πέρα από τα μπλοκ των σωματείων, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και της ΛΑ.Ε, κατέβηκε και η Ομάδα Φύλλου και Σεξουαλικότητας Ηρακλείου, με πανό ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, για την κοινή πάλη όλων των εργαζόμενων και ανέργων, ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση. Εν τω μεταξύ σε κρίσιμη φάση μπαίνει το σημαντικό μέτωπο πάλης που έχει ανοίξει στην περιοχή, με τον αποκλεισμό του εργοστασίου Ανακύκλωσης Ηρακλείου από τους εργαζόμενους, ενάντια στις απολύσεις που επιβάλλει η νέα εταιρεία που αγόρασε από την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταρεία Ανακύκλωσης Απορριμάτων) τη λειτουργία του εργοστασίου. Οι εργάτες, πάνω από ένα μήνα είναι στην πύλη του εργοστασίου, έχοντας την συμπαράσταση των συναδέλφων τους που προσέλαβε η νέα εταιρεία αλλά αρνούνται να δουλέψουν.
Ε.Α.