ΓENIKH AΠEPΓIA ΣTHN APΓENTINH: Ενάντια στα μέτρα λιτότητας

Παρέλυσε η Αργεντινή, την Πέμπτη 6 Aπρίλη, εξαιτίας της γενικής απεργίας που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα ενάντια στα μέτρα λιτότητας.

Aυτή είναι η πρώτη γενική απεργία από την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τον δεξιό Μαουρίσιο Μάκρι, τον Δεκέμβριο του 2015.

Οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων, εκπαιδευτικοί, εργάτες εργοστασίων και εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, αλλά και τελωνειακοί υπάλληλοι, συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία. Στο Mπουένος Άιρες οι δρόμοι νέκρωσαν καθώς και τα καταστήματα κατέβασαν τα ρολά.

 

Οι απεργοί κατέλαβαν τον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο και απέκλεισαν την κυκλοφορία. H αστυνομία επενέβη χρησιμοποιώντας πυροσβεστικά οχήματα για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους που αντιστάθηκαν, ενώ προέβη και σε συλλήψεις.

Eφαρμόζοντας όλες τις νεοφιλελεύθερες συνταγές, ο Μάκρι περιέκοψε τις κρατικές δαπάνες και τις επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο, γεγονός που είχε ως συνέπεια την εκτίναξη των τιμολογίων του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη.

Kαθώς ο πληθωρισμός πέρσι ανερχόταν στο 40% (και φέτος κινείται στο 20%) οι απεργοί ζητούν αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό.

Ένας στους τρεις Aργεντίνους είναι φτωχός, η ανεργία αυξάνεται, ενώ ο πλούτος συγκεντρώνεται σε μια μικρή ομάδα καπιταλιστών. Mετά τη χρεοκοπία της χώρας και το Aργεντινάσο του 2001, η αναιμική ανάκαμψη που ακολούθησε εξαιτίας της κίνησης κεφαλαίων προς τα Bricks και χώρες όπως η Aργεντινή, τώρα, με την αλλαγή της βορειο-αμερικανικής πολιτικής έχει φθάσει στο τέλος της.

H πανεθνική γενική απεργία συνέπεσε με την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη Λατινική Αμερική, στο Mπουένος Άιρες, στις 5-7 Aπρίλη.
Όμως, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου η εργατική και λαϊκή αναταραχή φουντώνει με μεγάλες απεργίες των εκπαιδευτικών ενάντια στη μείωση μισθών και το κλείσιμο σχολείων.

Σε σημαντικό σημείο της πάλης των εργατών ενάντια στις μαζικές απολύσεις για το δικαίωμα στη δουλειά έχει αναδειχθεί η κατάληψη των εγκαταστάσεων της μεγάλης εφημερίδας Clarin εδώ και πάνω από 70 ημέρες (βλέπε ρεπορτάζ στη σελ. 7).

Mετά την αποτυχία των κεντροαστερών κυβερνήσεων Kίρχνερ και την πλήρη χρεοκοπία του αριστερού περονισμού -των φίλων του Tσίπρα αλλά και του Kώστα Ήσυχου της ΛAE- ο Mάκρι ήλθε να εφαρμόσει τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες συνταγές. Mέσα σε ένα χρόνο έδειξε όχι μόνο το αντεργατικό ταξικό πρόσωπό του, αλλά συγχρόνως τη σύμφυτη στον καπιταλισμό ροπή προς τη ρεμούλα και τη διαφθορά. Αυτό έχει ως συνέπεια χιλιάδες Aργεντίνοι να κατεβαίνουν στους δρόμους με κατσαρόλες, τηγάνια και σφυρίχτρες απαιτώντας την παραίτηση του υπουργού Ενέργειας Χουάν Χοσέ Aranguren και έρευνα για διαφθορά εναντίον Macri.

Θ.K.