Εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ: Mια μάχη που τώρα ξαναρχίζει

Το εκλογικό αποτέλεσμα για την νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ σε ενα κλίμα ακραίας πόλωσης, προδικάζει μια ακόμα σκληρότερη μάχη στις επικείμενες εκλογές για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

 

Η δεξιά κέρδισε τρεις έδρες έναντι μίας της αριστεράς, που εκπροσωπείται για τρίτη συνεχή θητεία στην Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ -ενός από τα τελευταία αυτοδιαχειριζόμενα ασφαλιστικά ταμεία στην χώρα- από το σχήμα “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή”.

 

Για τρίτη συνεχή θητεία ΣYPIZA και ΚΚΕ αδυνατούν να κερδίσουν έδρα στο Συμβούλιο, ενώ το σχήμα της Πρωτοβουλίας διατηρεί την παρουσία του ως μοναδικός πολιτικός αντίπαλος της δεξιάς.

 

Η απογοήτευση που τρέφεται από τα πρωτοφανή υψηλά ποσοστά ανεργίας στον κλάδο και η πανστρατιά της δεξιάς με την στήριξη της εργοδοσίας στα ιδιωτικά κανάλια, δεν ήταν τελικά επαρκή για να πετάξουν έξω από το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ τους “ακραίους αριστερούς” της Πρωτοβουλίας, όπως ήταν ο διακηρυγμένος προεκλογικός στόχος δεξιών – καναλαρχών αλλά και της κυβερνητικής παράταξης (ΣYPIZA) που σχεδόν εξαφανίσθηκε.

 

Υπήρξαν όμως και απώλειες. Από τις δύο θέσεις στο Συμβούλιο, η Πρωτοβουλία διατήρησε την μία στο Συμβούλιο και μία μεταξύ των αναπληρωματικών μελών.

 

Η δεξιά επιχείρησε με ανακαταμέτρηση των ψήφων αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να απαλλαγεί έστω και εκ των υστέρων, αλλά απέτυχε και αποδύθηκε σε ένα χωρίς προηγούμενο υβριστικό bulling εναντίον της Πόπης Χριστοδουλίδου.

 

Η λυσσαλέα αντίδραση της δεξιάς έχει τους λόγους της. Η εκλογή προεδρείου στο νέο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ απαιτεί την συγκέντρωση 6 ψήφων από τα 9 μέλη του Συμβουλίου (μόνο τα 5 προέρχονται από την ΕΣΗΕΑ και τα άλλα 4 από τις άλλες τρεις Ενώσεις που συμμετέχουν στον ΕΔΟΕΑΠ).

 

Και η μία ψήφος της Πρωτοβουλίας είναι “κλειδί” για την συγκέντρωση ή μή των 6 ψήφων δεδομένης της ισορροπίας δυνάμεων μέσα στο Συμβούλιο (δύο από τους διοικητικούς υπαλλήλους ΕΠΗΕΑ, και από έναν οι Ενώσεις δημοσιογράφων και διοικητικών της Θεσ/νίκης).

 

Με άλλα λόγια για να βγάλει πρόεδρο η δεξιά πρέπει να συμμαχήσει με τους φιλο-συριζα εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων και κάποιον από την Θεσ/νικη, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.

 

Το κυριότερο μήνυμα όμως από τις εκλογές αυτές είναι ότι η εμφανής ακραία πόλωση πλέον στον κλάδο των δημοσιογράφων, εκφράζεται στο ένα του άκρο, απέναντι στην δεξιά, κυρίως από την παρουσία της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή. Και οι εκλογές για την ΕΣΗΕΑ έρχονται στα τέλη Μαίου.          

Γ. Aγγ.