ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΑΜΟΥΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΑΜΟΥΘ

Μήνυμα ανατροπής – το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Εμπρός για Γενική Απεργία Διαρκείας 

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι εκπρόσωποι της τρόικας, «διαπραγματεύονταν» στο Χίλτον τα περί της αντιασφαλιστικής καρμανιόλας, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, στους δρόμους κάθε πόλης και χωριού της Ελλάδας, φώναζαν: «Όχι στην κατεδάφιση του Ασφαλιστικού». Όχι στο λαοκτόνο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, και, φυσικά, όχι στις παράλογες επιπλέον αξιώσεις του ΔΝΤ και των δανειστών, που έχουν βάλει στο μάτι ακόμα και τις κύριες συντάξεις και ζητάνε το κεφάλι του λαού επί πινάκι.

Δεκάδες χιλιάδες, 80 – 100.000, ήταν οι διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας, στην πρώτη Γενική Απεργία της νέας χρονιάς, η οποία ξεπέρασε σε μέγεθος και παλμό και τις δύο προηγούμενες, στα τέλη του 2015. Ήταν εκεί οι μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τα σωματεία τους, επαγγελματίες διαφόρων κλάδων (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες κ.α.), αγρότες από κοντινές στην Αττική περιοχές, πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς και της αναρχίας, κάθε λογής συλλογικότητες. Τα ΜΜΜ είχαν τραβήξει χειρόφρενο παραλύοντας την πρωτεύουσα, εξυπηρετώντας μόνο συγκεκριμένα δρομολόγια για να κατέβει ο κόσμος στη διαδήλωση. Κλειστά τα βενζινάδικα, τα φαρμακεία, οι βιοτεχνίες, τα εμπορικά καταστήματα, αγκυροβολημένα τα καράβια (με την ΠΝΟ σε 48ωρη απεργία, 4 και 5/2), καθηλωμένα στο έδαφος πολλά αεροπλάνα από ακυρωθείσες πτήσεις. Αντίστοιχες καταστάσεις «εμφράγματος» βίωσαν και όλες οι μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ προτίμησαν να συγκεντρωθούν στην Πλ. Κλαυθμώνος, όπως συνηθίζουν στις τελευταίες απεργίες, για να διατηρούν μια απόσταση ασφαλείας από τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Αυτή τη φορά η συγκέντρωσή τους είχε μαζικότητα, εξαιτίας του ότι συσπείρωσαν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα επιμελητήρια, που καλούσαν στο ίδιο σημείο. Μαζική ήταν και η συγκέντρωση του Μουσείου, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της αναρχίας και των ανεξάρτητων εργατικών σχημάτων. Εκεί παρενέβη το ΕΕΚ, με πανό που ανέγραφε: «Όχι στην κατεδάφιση του Ασφαλιστικού – Κατεδαφίστε την κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ – Εμπρός για εργατική εξουσία». Δεκάδες χιλιάδες πήραν επίσης μέρος στη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησε το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, που ως είθισται, ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την διαδήλωση νωρίτερα, παραμένοντας ωστόσο για κάποια ώρα στη Πλ. Συντάγματος.

Στο Σύνταγμα αλλά και στους παρακείμενους δρόμους (Σταδίου, Πανεπιστημίου κ.λπ.), καθόλη σχεδόν την διάρκεια της πορείας, πραγματοποιήθηκαν μικρής έκτασης συγκρούσεις με μολότοφ και δακρυγόνα, οι οποίες συνεχίστηκαν για ώρες στους δρόμους των Εξαρχείων. Αψιμαχίες προκλήθηκαν και μπροστά στη Βουλή, όταν φασίστες που είτε ήταν είτε παρίσταναν τους αγρότες φώναζαν Χρυσαυγίτικα συνθήματα και προκαλούσαν τα αριστερά μπλοκ, ερχόμενοι τελικά σε αντιπαράθεση και σε μικροσυγκρούσεις με άλλους διαδηλωτές που τους εκδίωξαν. Πέρα από τις συκοφαντίες της κυβέρνησης περί Χρυσαυγιτών αγροτών που υποτίθεται πως δίνουν τον τόνο στα αγροτικά μπλόκα, το εργατικό κίνημα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να τσακίσει κάθε προσπάθεια των φασιστών να παρεισφρήσουν και να εκμεταλλευτούν την δίκαιη λαϊκή οργή ενάντια στην κυβέρνηση, στρέφοντάς την συνολικά ενάντια στην Αριστερά.

Η «δεύτερη φορά αριστερή» κυβέρνηση, βρίσκεται παράλυτη ανάμεσα σε ένα πρωτοφανή καθολικό κοινωνικό ξεσηκωμό και στην άτεγκτη στάση των δανειστών που διψούν για αίμα. Και η ίδια ξέρει πως τα ψωμιά της είναι μετρημένα… Κατάφερε να ενώσει τα πολυδιασπασμένα λαϊκά στρώματα κάτω από τα λάβαρα της πάλης ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Είναι καταδικασμένη να συγκρουστεί μετωπικά με όλον τον λαό, σε αγώνα ζωής ή θανάτου. Αυτός ο λαός είναι που θα την ανατρέψει, μαζί με το άθλιο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου!

Η μεγάλη επιτυχία της γενικής απεργίας της 4 Φεβρουαρίού επιβάλλει να γίνει το επόμενο βήμα: άμεσα να ετοιμάσουμε μια γενική πολιτική απεργία διαρκείας μέχρι να παρθούν πίσω τα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μνημονιακά μέτρα!