Γενική απεργία στο Ισραήλ

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προέβησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων του Ισραήλ (Histadrut) κήρυξε απεργία ύστερα από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο οικονομικών σχετικά με το αίτημα μονιμοποίησης περίπου 250.000 συμβασιούχων που απασχολούνται σε διάφορους τομείς με χαμηλότερους μισθούς και χειρότερες συνθήκες εργασίας. Υπουργείο και εμπορικό επιμελητήριο προσέφυγαν από κοινού στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας προκειμένου να κηρυχτεί παράνομη η απεργία, κάτι που τελικά απορρίφτηκε. Έτσι ταχυδρομεία, σχολείο, δημόσιες υπηρεσίες, αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία παρέλυσαν. Υπό την πίεση των εργαζομένων το υπουργείο αντιπρότεινε αύξηση στους μισθούς κατά 20% καθώς και αύξηση στον αριθμό των ημερών άδειας που δικαιούνται. Η Histadrut δεν δέχθηκε την πρόταση του υπουργείου χαρακτηρίζοντάς της ανεπαρκή.

Στον ιδιωτικό τομέα είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Συνομοσπονδίας και των εργοδοτών για πρόσληψη όσων εργάζονται συνεχόμενα για ένα χρόνο με τη μορφή σύμβασης αορίστου χρόνου.

Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν περισσότερο απ’ όσο θα περίμενε κανείς με τους εργαζόμενους να κρατούν πολύ μαχητική στάση και τον δημόσιο τομέα να παραλύει για πέντε ολόκληρες μέρες.

Η απεργία έληξε, με την επίτευξη συμφωνίας που δεν διασφαλίζει τελικά την πρόσληψη των 250.000 υπαλλήλων αλλά με την κυβέρνηση να υποχωρεί και να παρέχει στους συμβασιούχους μισθό και παροχές ανάλογες με εκείνες των μόνιμων (δηλαδή μισθολογικές αυξήσεις τουλάχιστον 20%, επιδόματα, άδειες και ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εργοδοτικές εισφορές).