Προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19, η Μέρκελ ανακοίνωσε ημιαποκλεισμό στη χώρα από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου.

Η Γερμανία είχε σχετικά επιτυχή αποτελέσματα στον περιορισμό των θανάτων του COVID-19 στον πρώτο γύρο εξάπλωσης του ιού, με 150.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και λίγο πάνω από 5.000 θανάτους μέχρι τις 23 Απριλίου. Ωστόσο, με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αποκλεισμού από την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου, τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας. Μέχρι τον Οκτώβριο, η άνοδος είχε φτάσει σε ανησυχητικό ρυθμό. Μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, περίπου 1.348.851 κρούσματα COVID-19 είχαν αναφερθεί στη Γερμανία, με 22.607 θανάτους.

Σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς, όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα διατάσσονται να κλείσουν Τα σχολεία θα παραμείνουν επίσης κλειστά μέχρι τις 10 Ιανουαρίου και τα μαθήματα θα διεξάγονται εξ αποστάσεως.

Πρόσφατα, μαθητές σε πολλά μέρη της χώρας διαμαρτυρήθηκαν για τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας στα σχολεία μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων. Στις 12 Δεκεμβρίου, μαθητές στο Μόναχο πραγματοποίησαν αποχή και κινητοποιήθηκαν ζητώντας ασφάλεια στις τάξεις από τη νόσο. Ένα σχολικό δίκτυο μαθητών με την ονομασία “Ανεύθυνος” ξεκίνησε τις διαδηλώσεις με διαδικτυακή απεργία στις 11 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, αρκετές δεξιές ομάδες είχαν οργανώσει “διαδηλώσεις υγιεινής” και διαδηλώσεις κατά του αποκλεισμού σε ολόκληρη τη Γερμανία. Ακροδεξιές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), διοργάνωσαν τέτοιες “επιδείξεις υγιεινής” με στόχο Εβραίους και κοινότητες μεταναστών θεωρώντας τους υπεύθυνους για την εξάπλωση της νόσου COVID-19 στη χώρα. Το ζητούμενο εδώ είναι πώς θα αποκριθεί η αριστερά τόσο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του COVID-19 όσο και κατά της φασιστικής απειλής.

Αρ.Μα.