Την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εργαζόμενοι σε όλο το Βέλγιο απηύθυναν έκκληση για ανάκληση των ποινών εναντίον 17 συνδικαλιστών επειδή συμμετείχαν σε μπλόκο στο πλαίσιο γενικής απεργίας το 2015.

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, εργάτες σε όλο το Βέλγιο διαδήλωσαν για την υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας και ελεύθερης διαμαρτυρίας σε δημόσιους χώρους. Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως έκκληση για την ανάκληση της ποινής φυλάκισης και των προστίμων που επιβλήθηκαν από δικαστήριο στις 23 Νοεμβρίου εναντίον 17 συνδικαλιστών επειδή συμμετείχαν σε οδόφραγμα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο γενικής απεργίας κατά των πολιτικών της κυβέρνησης το 2015.

Η καταδίκη των 17 συνδικαλιστών από το Ποινικό Δικαστήριο της Λιέγης στις 23 Νοεμβρίου πυροδότησε ευρεία αγανάκτηση μεταξύ της βελγικής εργατικής τάξης και άλλων προοδευτικών κοινωνικών τμημάτων. Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμα που κυμαίνονται από 600 ευρώ έως 4.800 ευρώ για την παρουσία συνδικαλιστών σε αποκλεισμό της γέφυρας του αυτοκινητόδρομου Ε40 στο Cheratte, στην επαρχία της Λιέγης, στο πλαίσιο απεργίας τον Οκτώβριο του 2015.

Επίσης περίπου 700 εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενώπιον του Palais de Justice (Δικαστικό Μέγαρο) στη Λιέγη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους καταδικασθέντες εργαζόμενους, ενώ ο δικηγόρος των συνδικαλιστών υπέβαλε έφεση κατά της απόφασης της 23ης Νοεμβρίου. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης οργανώθηκαν επίσης στις Βρυξέλλες, το Σαρλερουά, τη Mονς, το Ναμούρ, το Τουρνιέ, το Βερβιέρ, το Αρλόν, μεταξύ άλλων.

Η απόφαση κατά των συνδικαλιστών από το Ποινικό Δικαστήριο της Λιέγης είναι καθαρά πολιτική. Για 5 χρόνια, τα συνδικάτα, οι ακτιβιστές και οι τρόποι δράσης του έχουν αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής παρενόχλησης. Η απόφαση που εκδόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2020 στο Ποινικό Δικαστήριο της Λιέγης είναι μια πολιτική απόφαση. Η απόφαση αυτή αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος απεργίας και απειλή για όλα τα κοινωνικά κινήματα, για όποιον συμμετέχει σε κινητοποίηση στο δημόσιο χώρο.

Οι συνδικαλιστές και οι εργάτες που αγωνίζονται για κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη δεν είναι εγκληματίες. Η απεργία είναι δικαίωμα μας.

Αρ.Μα.