ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΥΨΗΛΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΑΘΕΙΑ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ

 

 

 

Η ανισότητα των μισθών χτυπάει ιστορικό ρεκόρ!

H πιο ισχυρή παραγωγική δύναμη της Ευρώπης, η Γερμανία, σπαράσσεται από τη μισθολογική ανισότητα και την “περιφερειακή ανισότητα”, με πάνω από 12,5 εκατομμύρια Γερμανούς κάτω από το όριο της φτώχειας – τον πιο υψηλό αριθμό-ρεκόρ από την ενοποίηση της Γερμανίας πριν 25 χρόνια.

«Η φτώχεια ποτέ δεν ήταν τόσο υψηλή και η ανισότητα αναμεσα στις περιφέρειες τοσο βαθειά», λέει ο επικεφαλής της Γερμανικής Συμβουλευτικής Ένωσης Kοινωνικής Πρόνοιας Ulrich Schneider.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της χώρας δείχνουν ότι τώρα το επίπεδο φτώχειας βρίσκεται στο 15,5%. Το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων περιφερειών, καθώς επίσης και αυτό μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων σε διαφορετικά κρατίδια της ομοσπονδίας της  Γερμανίας, βαθαίνει. Ο οργανισμός κοινωνικής πρόνοιας έχει καθορίσει το επίπεδο φτώχειας θεωρώντας κάποιον φτωχό εφόσον το εισόδημά του είναι κάτω από το 60% του ετήσιου μέσου εισοδήματος.

Πάνω από 3 εκατ. Γερμανοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

Με πραγματικούς όρους, το όριο της εθνικής φτώχειας υπολογίστηκε στα 892 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό, και σε 1873 ευρώ για μια τετραμελή  οικογένεια – με δύο παιδιά κάτω των 14 ετών.

Τα  κρατίδια της Bρέμης, του Bερολίνου και του Mεκλεμβούργου – Δυτικής Πομερανίας βρίσκοναι στην κορυφή της λίστας με το ποσοστό της φτώχειας να ξεπερνά το 20%. H Bάδη-Bυτεμβέργη και η Bαυαρία βρίσκονται στην κορυφή των πλουσιότερων με τα ποσοστά φτώχειας μόλις πάνω από το 11%.

«Συνολικά η κατάταξη του κράτους δείχνει μια κατακεματισμένη δημοκρατία», λέει ο Schneider, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Eιδήσεων.
Μόνο δυο κρατίδια έδειξαν μια τάση προς αντιστροφή της καταστασης βασισμένη σε αριθμούς που δημοσιεύτηκαν το 2013. Τα επίπεδα φτώχειας έχουν πέσει στη Σαξωνία-Άνχαλτ από το 21,1% στο 20,9% και στο Bραδενβούργο από 18,1 στο 17,7%.

Oι συνταξιούχοι είναι επίσης μια ομάδα που πλήττεται ιδιαίτερα. Οι στατιστικές αποκάλυψαν ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι όχι μόνο δεν λαμβάνουν το αναλογούν μερίδιο από την οικονομική ανάπτυξης της χώρας, αλλά έχουν δει να αυξάνεται κατά 48% η φτώχεια ανάμεσά τους, από το 2006.

Άλλες ομάδες που κινδυνεύουν από τη φτωχοποίηση είναι οι άνθρωποι με χαμηλή εκπαίδευση, οι ανύπαντρες μητέρες, καθώς επίσης και οι επισήμως άνεργοι, το 40% των οποίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας παρά τη λήψη κοινωνικών επιδομάτων.

Tο να είσαι άνεργος στη Γερμανία σημαίνει πλέον ότι δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα, καθώς περίπου 3,1 εκατομμύρια εργάτες παίρνουν αποδοχές κάτω από το όριο φτώχειας της χώρας. Οι άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί να περικόψουν τη διατροφή τους και τη θέρμανση για να επιβιώσουν, όπως ανέφεραν τον τελευταίο μήνα τα Γερμανικά ΜΜΕ.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Schneider υπυστηρίζει την αύξηση του ρυθμού της κρατικής μέριμνας και την επέκταση της δημόσιας απασχόλησης καθώς επίσης και υποστηρικτικά προγράμματα για ανύπαντρες μητέρες.

Στην αρχή της χρονιάς, το Γερμανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποίησει 2,7 δις από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ESF) συν 4,3 δις μέσα από τη Γερμανία για τη δημιουργία 26 προγραμμάτων στη χώρα έως[by] το 2020.

P.V.