και τη βιομηχανία δικών για να καμφθεί το μαζικό κίνημα στο Βόλο

Το δόγμα Νόμος και Τάξη είναι η βασική προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει να είναι κανείς ιδεολογικά τυφλός και προσδεμένος στην πολιτική της άρχουσας τάξης για να μην μπορεί να διαπιστώσει ότι η βίαιη καταστολή της μεγάλης κινητοποίησης στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στις 13 Ιούνη, η σύλληψη του φοιτητή Θανάση Σαββαΐδη και η παραπομπή του σε δίκη με διάφορες κατηγορίες, εκπορεύονται με συνέπεια από την προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ.

Οι κατηγορίες εναντίον του για διατάραξη κοινής ειρήνης, απλή σωματική βλάβη, εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής επειδή διεκδίκησε το αυτονόητο, να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και να φύγει από την πόλη η Lafarge όπως προβλέπει ο γενικός σχεδιασμός της πόλης του Βόλου, υποστηρίζονται από τις καταθέσεις δυο ματατζήδων εκ Θεσσαλονίκης οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο φοιτητής τους επιτέθηκε(!) αφού πλαγιοκόπησε(!) τη διμοιρία των ΜΑΤ η οποία βρισκόταν σταθμευμένη και επιτηρούσε τους διαδηλωτές στο δρόμο προς τα Αστέρια της Αγριάς, λίγα μέτρα από την πύλη του εργοστασίου της ΑΓΕΤ. Οι κατηγορίες είναι αντίστοιχες των όσων ισχυρίστηκε η αστυνομία για τη διάλυση της μεγαλειώδους συγκέντρωσης της 7/10/20 στο Εφετείο της Αθήνας όταν ανακοινωνόταν η απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής… “600 διαδηλωτές επιτέθηκαν στην αστυνομία με 150 μολότωφ”! Και στις δυο περιπτώσεις πλήθος μαρτύρων διαψεύδει τους ισχυρισμούς της αστυνομίας και του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ Χρυσοχοΐδη.

Στη δικογραφία για την διαδήλωση της 13/6/20 κατά της καύσης σκουπιδιών περιλαμβάνεται η διαταγή που δίνεται στα ΜΑΤ από αστυνομικό της Ασφάλειας Μαγνησίας για την ολομέτωπη επίθεση κατά των διαδηλωτών στο τέλος της κινητοποίησης, σχεδόν ουρλιάζοντας “Πάρτε τους, πάρτε τους.” Τι σημαίνει αυτό αν όχι προσαγωγές, συλλήψεις και ξυλοφόρτωμα στο σωρό; Οι κλήσεις σε απολογία για τη διαδήλωση στην ΑΓΕΤ συνεχίζονται με επιπλέον δώδεκα διαδηλωτές κι έπεται συνέχεια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες οι κατηγορίες κατά του φοιτητή ΘΣ θα καταπέσουν στο δικαστήριο όπου θα αναδειχτεί το πογκρόμ της αστυνομίας στην πύλη της ΑΓΕΤ, στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, όπου τραυματίστηκαν περισσότεροι διαδηλωτές. Εκεί ξυλοκοπήθηκε ακόμα και πολίτης που σταμάτησε να ρωτήσει τι συμβαίνει κι όταν εκ των υστέρων ρωτήθηκε γιατί σταμάτησε, από περιέργεια απάντησε, έλαβε την ανεπανάληπτη απάντηση αστυνομικού… “η περιέργεια σκοτώνει”! Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το βίαιο ξυλοδαρμό και βασανισμό του σ. Βασίλη Μάγγου την επόμενη ημέρα στα δικαστήρια Βόλου. Όπως αναφέρει η καταγραφή της αστυνομίας ξυλοκοπήθηκε γιατί υπήρξαν… υπόνοιες. Ο Βασίλης έφυγε απροειδοποίητα στις 13/7 αλλά η προκαταρκτική ΕΔΕ που κάνει η αστυνομία για τον ξυλοδαρμό και βασανισμό του, κάνει βόλτες στα συρτάρια της.

Την ίδια ημέρα, 21/10, δικάζονται επιπλέον έξι άτομα για το ζήτημα της καύσης που αφορά μαζική παρέμβαση πολιτών στην Περιφέρεια Μαγνησίας εξαιτίας της μη δημοσιοποίησης μετρήσεων από τα φουγάρα της ΑΓΕΤ. Το παζλ του αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών και του αιτήματος να φύγει η Lafarge όπως προβλέπεται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης, συμπληρώνεται με σωρεία δικών κατά πολιτών που έδωσαν μάχες για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο βιολογικός καθαρισμός της ΔΕΥΑΜΒ, η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, να μην παραχωρηθούν οι πηγές του Πηλίου σε βιομηχάνους εμφιαλωτών νερού. Το μαζικό κίνημα του Βόλου αντιμετωπίζει 5 δίκες μέσα σε ένα μήνα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα σχέδιο καθυπόταξης του κινήματος στις δικαστικές περιπέτειες για να προχωρήσουν τα σχέδια της “πράσινης” αλλά πάντοτε μαύρης ζωής για τον εργαζόμενο πληθυσμό μέσα στον καπιταλισμό.

Οι δίκες καλύπτουν όλο το σύμπλεγμα συμφερόντων της άρχουσας τάξης, βιομηχανίες, μελετητικά γραφεία, επιδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ, δημοτική αρχή Μπέου, περιφέρεια Αγοραστού, της κυβέρνησης της ΝΔ, το ίδιο το αστικό κράτος με άμεση εμπλοκή της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών.

Τα σχέδια τους θα ανατραπούν από τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία που ασφυκτιά.

  • Άμεση απόσυρση των κατηγοριών για το φοιτητή Θανάση Σαββαΐδη.
  • Άμεση παύση όλων των διώξεων αγωνιστών/στριών και στις 5 δίκες (21/10 – 20/11).
  • Όλοι/ες στα δικαστήρια Βόλου. Ο αγώνας για ζωή συνεχίζεται παρά την κρατική βία και τις διώξεις για μια κοινωνία των άμεσων παραγωγών και όχι των κεφαλαιοκρατών και του κράτους της συστηματικής βίας και καταπίεσης.

18/10/2020

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΕΚ – Κ.Ο. ΒΟΛΟΥ)