ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΕΚ

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καταδικάζει το πογκρόμ που εξαπολύθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά του  μαζικού συλλαλητηρίου χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωναν εναντίον της καύσης σκουπιδιών από τη τσιμεντοβιομηχανία Lafarge (ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ) και του εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών προς καύση από την ανερμάτιστη δημοτική αρχή Μπέου.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας είναι υπόλογη για τη ρίψη δακρυγόνων μέσα στο πλήθος, τις βίαιες προσαγωγές, τους ξυλοδαρμούς στην πύλη της ΑΓΕΤ. Τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να ρίξουν δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης στην είσοδο των Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου όταν οι διμοιρίες ακολούθησαν τους διαδηλωτές για 2,5 χλμ μακρυά από την πύλη της ΑΓΕΤ. Δεν δίστασαν να χτυπήσουν αλύπητα πολίτη μπροστά στο αστυνομικό τμήμα γιατί σταμάτησε από περιέργεια να ρωτήσει αργά το βράδυ τι συμβαίνει. Ὀταν διαμαρτυρήθηκε, του απάντησαν, η περιέργεια σκοτώνει! Εκεί ξεκίνησε ένα νέο ανελέητο ξυλοκόπημα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ όσων βρέθηκαν για να μάθουν για τους προσαχθέντες καταδιώκοντάς τους για 1,5 χλμ. 

Τα ΜΑΤ χτύπησαν ανελέητα νεαρό μπροστά στο δικαστικό μέγαρο Βόλου, μπροστά σε πλήθος δικηγόρων, πολιτών και αλληλέγγυων που είχαν συγκεντρωθεί για να στηρίξουν την επόμενη ημέρα τα δυο νεαρά άτομα που τελικά συνελήφθησαν, έναν νεαρό φοιτητή που ξυλοκοπήθηκε άγρια στην πύλη της ΑΓΕΤ και μια κοπέλα που κατέγραψε σε video τον ξυλοδαρμό. Στα δικαστήρια τα ΜΑΤ, επί της πλ. Ελευθερίας, έκαναν χρήση βομβών κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τους αλληλέγγυους που συμπαραστέκονταν στους συλληφθέντες.

Ο νεαρός που χτυπήθηκε μπροστά στα δικαστήρια, πετάχτηκε σα σακί του μποξ έξω από το αστυνομικό τμήμα που προσήχθη όταν διαπιστώθηκε ότι φέρει κατάγματα και η αστυνομία θα είχε την υποχρέωση να τον πάει εκείνη στο νοσοκομείο. Αργότερα, στο νοσοκομείο διαπιστώθηκαν χτυπήματα στο συκώτι με πιθανές βλάβες.

Πλήθος οπτικού υλικού καταγράφει μια μεγαλειώδη πορεία, πλέον των 3.500 διαδηλωτών να πνίγεται στα δακρυγόνα. Το υλικό καταγράφει κάθε ξεχωριστό γεγονός και αποδομεί τα επιχειρήματα της αστυνομίας, του Μπέου ακόμα και του σωματείου εργαζομένων της  ΑΓΕΤ.

Ο μεγαλύτερος μπαχαλάκιας της πόλης, ο δήμαρχος Μπέος, καλούσε εδώ και καιρό την αστυνομία να χτυπηθούν  “οι μπαχαλάκηδες, οι κοπρίτες, οι τσαμπατζήδες, οι μαλάκες”. Είχε δηλώσει για τον προηγούμενο αστυνομικό διευθυντή ότι ήταν ανίκανος να εκκαθαρίσει την πόλη από τα “ταραχοποιά στοιχεία”, όλους όσους δηλαδή αντιστέκονται στο Μονακοσκουπιδαριό. Ακόμα και σήμερα καλεί για την εκκαθάριση της πόλης ώστε να μείνουν τα νυχτομάγαζα στα οποία είναι ειδικός. Δεν γνωρίζουμε αν μετά το όργιο καταστολή, νοιώθει επιτέλους ικανοποιημένος.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ που αντιγράφει τα δελτία τύπου από το γραφείο δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας της Lafarge, αντί να εναντιωθεί στην παρουσία των ΜΑΤ μέσα στους χώρους παραγωγής και να απαιτήσει την αποχώρησή τους, διαμαρτύρεται για τους διαδηλωτές που βρέθηκαν έξω από την πύλη του εργοστασίου και κρέμασαν δυο πανό! Τα συμφέροντα της εργατικής τάξης βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις των εκπροσώπων του σωματείου που αποτελούν την αστυνομία μέσα στο εργατικό κίνημα. Ορισμένες πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς που καταδικάζουν την αστυνομική βία θυμίζουν έναν ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς… προδοσίες. Η στάση της αριστεράς απέναντι στο αστικό κράτος είναι πάντα ένας αποκαλυπτικός παράγοντας του ρεφορμισμού.

Η διαδήλωση κατά της καύσης στις 13 Ιούνη θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των πολιτών και αποτελεί παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου επέδειξαν τη μέγιστη ψυχραιμία στο κρεσέντο της αστυνομικής βίας καθ’ όλη τη διάρκεια των γεγονότων από τα ανατολικά μέχρι τα δυτικά της πόλης, με απόλυτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της ζωής των χιλιάδων πολιτών που βρέθηκαν, ίσως για πρώτη φορά, έκθετοι στο παραλήρημα της αστυνομικής βίας.

Η οργή τοπαρχών, κυβέρνησης, Lafarge για το συλλαλητήριο, που έβαλε ψηλά τον πήχυ με το σύνθημα “Να φύγει η Lafarge από την πόλη”, εκδηλώθηκε με τον πιο βάναυσο τρόπο απέναντι στον άμαχο πληθυσμό.  Η συνενοχή τους και τα αλληλοπλεκόμενα συμφέροντα βγήκαν στην επιφάνεια. Η αστυνομική επιχείρηση σχεδιάστηκε για την εκκαθάριση της πόλης συνολικά και την παράδοσή της άνευ όρων στους υποψήφιους επενδυτές του κεφαλαίου και την υποταγή του πληθυσμού στα συμφέροντά τους.

Οι εικόνες από το Βόλο συσχετίστηκαν άμεσα με το μεγάλο κύμα κατά της αστυνομίας στις ΗΠΑ και της πνιγηρής ατμόσφαιρας του καπιταλισμού που εκφράζεται με τη φράση “Δεν μπορώ να ανασάνω”.

Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε και θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη.

16/6/2020

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ