ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΑΪΔΟΥΡΙΩΝ, ΑΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΛΑΡΙΩΝ

 

Μετά τη διάσταση που πήρε τους τελευταίους μήνες το θέμα της εκμετάλλευσης και κακοποίησης ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών) ο ΣΥΡΙΖΑ ‘ξαναχτύπησε’ ως αντιπολίτευση της κυβέρνησής του. Αυτό που προηγήθηκε ήταν  χιλιάδες άνθρωποι  να υπογράφουν επώνυμα σε διαδικτυακές φόρμες ενάντια στα δεινά που υφίστανται τα ζώα αυτά, εκατοντάδες να καταγγέλλουν τη βαναυσότητα που υφίστανται τα ζώα, οι ΜΚΟ να μυρίζουν αίμα και να αρχίζουν να ενεργοποιούν τα σχετικά με την προστασία των ιπποειδών τμήματά τους και μια βρετανική εφημερίδα να δημοσιεύει εκτενές άρθρο για την κακοποίηση που υφίστανται ιδιαίτερα τα γαϊδουράκια στην Σαντορίνη.  Ήταν πριν λίγες εβδομάδες που ο δήμαρχος της Σαντορίνης (Ζώρζος-δεξιός, ‘ανεξάρτητος’ νεοδημοκράτης) υποχρεώθηκε να αναφερθεί στο ζήτημα διαπιστώνοντας «υπερβολική ευαισθησία για ανούσια ζητήματα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας αντιπολίτευση στον… εαυτό του, στις 28/6/18 κατέθεσε επερώτηση 23 βουλευτών του προς τους υπουργούς της κυβέρνησής του. Η επερώτηση αφορούσε στην ανυπαρξία νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου για τα ιπποειδή. Άραγε μπορούν να προστατέψουν τις ζωές των ζώων αυτοί που έχουν ήδη εκθέσει στον ανεπανόρθωτο κίνδυνο των μνημονίων, της ανεργίας  και της μισοζωής ολόκληρη την εργατική τάξη;

Οι συνθήκες ζωής των ζώων αυτών είναι εδώ και αιώνες αβίωτες. Πάντα χρησιμοποιούνταν ως μεταφορικό μέσο και ως φορτωτικές μηχανές.  Ο καπιταλισμός ενέτεινε το μαρτύριό τους διαμορφώνοντας αλλοτριωμένες κοινωνικές σχέσεις σε κάθε επίπεδο και έτσι ανάμεσα και στον άνθρωπο με το φυσικό περιβάλλον του. Στην εποχή της κρίσης, η υπερεκμετάλλευση και καταπίεση των ζώων εργασίας συναντά σε ένταση από αυτό που υποφέρει όλη η εργατική τάξη και το αγροτικό προλεταριάτο. Οι βάρδιες τους είναι 10ωρες σε υψηλές θερμοκρασίες. Κουβαλούν σκουπίδια, οικοδομικά υλικά, τουρίστες, ηλεκτρικές συσκευές, τα πάντα. Περπατούν όλη μέρα, φορτωμένα, στον ήλιο. Σε ακραίες θερμοκρασίες και χωρίς άφθονο νερό. Ο θάνατός τους είναι συχνός και φτηνός καθώς ανθεί η εκτροφή και το εμπόριο των ζώων. Ποιος μπορεί να βάλει ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη; Ποια κοινωνική τάξη μπορεί να απελευθερώσει την ανθρωπότητα και τη φύση από την αιώνια κακοποίησή τους;

Ίσως τις προηγούμενες δεκαετίες η τεχνολογία και η επιστήμη δεν επέτρεπε να γίνουν τα πράγματα αλλιώς. Σήμερα το βάθος της κρίσης του καπιταλισμού και η παρακμή του εμποδίζουν την ανθρωπότητα και ολόκληρη τη φύση να απολαύσουν την ανάπτυξη των επιτευγμάτων τους. Με τις επιστήμες και την τεχνολογία στα χέρια της εργατικής τάξης, μπορούμε να αναπτύξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις προς όφελος του ανθρώπου και της φύσης.

-Να σταματήσει η εργασία γαϊδουριών, αλόγων, μουλαριών. Δεν θα μετατραπεί σε ζούγκλα ο ανθρώπινος πολιτισμός!

-Να επιδοτηθούν στο 100% οι φτωχοί αγρότες προκειμένου να αγοράσουν σύγχρονα οχήματα και μηχανές.

-Να δημιουργηθούν κατάλληλα καταφύγια για να στεγαστούν και να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους τα ανήμπορα ιπποειδή. Να σταματήσει η εκτροφή και η πώληση τους.

-Να φτιαχτεί ομάδα επιστημόνων που θα μελετήσει και θα σχεδιάσει δίκτυο μεταφορών συμβατό με τις ανάγκες και με σεβασμό στην ιστορία του κάθε τόπου. Η επιστημονική ομάδα να ελέγχεται και να είναι ανακλητή από την εργατική τάξη και τον φτωχό λαό της τοπικής κοινωνίας.

Αναστασία Δεληκάρη