ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ

«Στη Σαλαμίνα σε βασανίζουν γιατί είσαι Αιγύπτιος, στον Κορυδαλλό πεθαίνεις σαν το σκυλί επειδή είσαι κρατούμενος του κράτους, στο Φέργκιουσον επειδή είσαι μαύρος, στο Λος Άντζελες επειδή είσαι άστεγος, στα Εξάρχεια επειδή είσαι 15 και βράζει το αίμα σου, στο Κερατσίνι επειδή δεν τους ανέχτηκες, στη Γάζα επειδή γεννήθηκες Παλαιστίνιος, στην Ινδία επειδή είχες την ατυχία να είσαι γυναίκα και να σε βιάσουν, στη Λαμπεντούζα, το Φαρμακονήσι και τον Έβρο επειδή έτρεχες να ξεφύγεις από τον πόλεμο.

Και στα Γιάννενα επειδή οι άλλοι ήταν πολύ “άντρες”.

Συνέχισε να μη μιλάς, κάποιο λόγο θα βρει ο φασίστας που κρύβεται δίπλα σου να κάνει εσένα τον επόμενο εχθρό του.»

[εύστοχη ανάρτηση από marionettesinc.wordpress.com]

 

Ο 20χρονος φοιτητής Βαγγέλης Γιακουμάκης που εξαφανίστηκε στις 6 του Φλεβάρη βρέθηκε νεκρός στις 15 του Μάρτη. Πέρασαν 37 μέρες για να βρεθεί σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την περιοχή που εξαφανίστηκε, στη Γαλακτομική Σχολή Ιωαννίνων.

Η υπόθεση δεν πρέπει να χαντακωθεί ούτε στους λαβύρινθους του αστυνομικού ρεπορτάζ, ούτε των εξιλαστήριων ΕΔΕ. Εμπεριέχει ρατσιστική, ομοφοβική κι ενδοσχολική βία, οικογενειακή και τοπικιστική ομερτά, διαπλοκή του βουλευτή της μισητής ΝΔ Μαρκογιαννάκη. Είναι η σοκαριστική κορυφή του παγόβουνου μιας ευρύτερης κοινωνικής παθογένειας.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έζησε καταδιωγμένος, βασανίστηκε και μαρτύρησε γιατί δεν ήταν «αρκετά άντρας» ή «άξιο λεβεντόπαιδο της Κρήτης» σύμφωνα με τα δολοφονικά πρότυπα που πλασάρει η θεωρία και η πράξη των αστών. Η περίπτωση δεν είναι μοναδική. Σπάνια καταγγέλλονται τα αντίστοιχα περιστατικά, αφού τα θύματα και το περιβάλλον τους εγκλωβίζονται στο φόβο και στη ντροπή.

Όμως αντίθετα από ό,τι παπαγαλίζουν δεξιοί ψοφοδεείς -αλλά και υποτιθέμενοι αριστεροί κι αναρχικοί- που βλέπουν παντού και πάντα μια υποταγμένη κι ‘εκφασισμένη’ κοινωνία, η δημοσιοποίηση του μαρτυρίου του Βαγγέλη Γιακουμάκη συγκίνησε έναν ολόκληρο λαό. Παρόλο το συνολικό περιβάλλον παρακμής , η εργατική τάξη κι ο κατεστραμμένος λαός καθόλου δεν έχουν συνηθίσει τον θάνατο, τον βασανισμό, την απαξίωση της ίδιας της ζωής. Βρίσκονται μπλεγμένοι μέσα σε μια αντίφαση: ζουν σύμφωνα με τα κυρίαρχα αστικά πρότυπα της αλλοτρίωσης, του ανταγωνισμού και του μίσους για το διαφορετικό αλλά ταυτοχρόνως αηδιάζουν και οργίζονται όταν φανερώνονται τόσο καθαρά πτυχές του εκδικητικού καπιταλιστικού συστήματος που δολοφονεί όσους δεν χώρεσαν στα πρότυπα αυτά.

Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του βασανισμού του Βαγγέλη είναι αισχρή μειοψηφία. Η πλειοψηφία της εργατικής τάξης και του φτωχού λαού δεν θα ανεχτεί άλλο την κατακρεούργηση της ζωής. Θα μιλήσει και θα πει την τελευταία κουβέντα. Θα ξετρυπώσει και θα τσακίσει κάθε φασίστα.

αναστασία δ

[Το άρθρο αποτελεί προδημοσίευση από το επερχόμενο τεύχος του περιοδικού “Κονσερβοκούτι”]