Γιατί φοβούνται τον κομμουνισμό;

Γιατί φοβούνται τον κομμουνισμό;

Γιατί φοβούνται τον κομμουνισμό;
του Σάββα Μιχαήλ

Μετά την ναζιστική παρέλαση κι επιδρομή με μία νεκρή και πολλούς τραυματίες στην Charlottesville, σάλος προκλήθηκε από τις πανάθλιες όσο και αναμενόμενες δηλώσεις του Τράμπ που κάλυψε τον φασισμό ταυτίζοντάς τον με την “alt-left”, την “εναλλακτική αριστερά” -σύμφωνα με τον νεολογισμό του εξυπνάκια εγκάτοικου του Λευκού Οίκου, ο οποίος θέλησε να ταυτίσει αριστερά και κομμουνισμό με την “alt-right“, την αμερικανική φασιστική Δεξιά.
Αντίθετα, στα καθ’ ημάς , σάλος προκλήθηκε στον σταύλο της αντίδρασης και υστερία πάθανε όλοι οι καραδεξιοί, από τον Άδωνι και την Μαριέτα Γιαννάκου ως τον Λοβέρδο, τον Βενιζέλο, τα αστικά ΜΜΕ, την ναζιστική “Χρυσή Αυγή” και τον βουλευτή της συμπολίτευσης Δημήτρη Καμένο, επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αντικομμουνιστική φιέστα που οργανώνει η εσθονική Προεδρία της ΕΕ, ταυτίζοντας, όπως κι ο Τραμπ κι οι όμοιοί του, ναζισμό με κομμουνισμό.
Η κυβέρνηση, βέβαια, του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζεται στην καρέκλα της εξουσίας από τους αντικομμουνιστές ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, πήρε μια αυτονόητη απόφαση για τους δικούς της οπορτουνιστικούς λόγους. Μαζεύοντας τις πεσμένες και μαραμένες δάφνες της “αριστεροσύνης”της, κοιτάζει να μην χάσει κάποια αριστερά ερείσματα, να διαφοροποιήσει, υποτίθεται, την εικόνα της από εκείνη της Δεξιάς, αν και την πολιτική της Δεξιάς και της ΕΕ εφαρμόζει και μάλιστα με στοχοπροσήλωση.
Εξάλλου η αντικομμουνιστική -αντισοβιετική φιέστα δεν ξεκινάει από τους καραμπινάτους νοσταλγούς των Ναζί στην Εσθονία. Ξεκινάει από την ΕΕ και την Ευρωβουλή που ψήφισε την “Διακήρυξη της Πράγας σχετικά με την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον κομμουνισμό” στις 3 Ιουνίου 2008 κι ανακήρυξε την 23η Αυγούστου ετήσια Μέρα Μνήμης των εγκλημάτων ναζισμού και …κομμουνισμού. Είναι γελοία η προσπάθεια της “πρώτη φορά αριστερής” κυβέρνησης να κρυφτεί και να δικαιολογηθεί στους αστούς και όλους τους αντικομμουνιστές κι αντισοβιετικούς, εκτός και εντός Αριστεράς, υπενθυμίζοντας την απόσταση που κράτησαν άλλοτε …ο νεοδημοκράτης Βαρβιτσιώτης κι η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ!
Το ερώτημα παραμένει: γιατί τέτοιο μίσος και μανία και υστερία σήμερα για τον φόβητρο του κομμουνισμού που υποτίθεται κατά την επικρατούσα αστική ιδεολογία και προπαγάνδα “πέθανε” μαζί με την Ιστορία το 1989-1991;
Την απάντηση, ίσως, θα μπορούσαν να την βρουν οι παραληρηματίες στον τίτλο του πρόσφατου άρθρου του Martin Sandbu, στις 15 Αυγούστου 2017, στην έγκυρη εφημερίδα του διεθνούς καπιταλισμού, τους Financial Times. Ανεξάρτητα από το τί πρεσβεύει το άρθρο κι ο συγγραφέας του. ο τίτλος λέει χαρακτηριστικά: From Lenin to Lehman -the Big Lies,από τον Λένιν στην Λήμαν Μπράδερς-Τα Μεγάλα Ψέματα.
Αν και ψευδώς εξισώνονται σαν “Μεγάλα Ψεύδη” οι προσδοκίες που γέννησε η Οκτωβριανή Επανάσταση με τις υποσχέσεις του φιλελεύθερου καπιταλισμού, ο αναλυτής των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς παραδέχεται την ιστορική χρεωκοπία του τελευταίου και καθόλου τυχαία συνδέει την επανάσταση του 1917 με την παγκόσμια κρίση που ξεσπά το 2007 χωρίς να έχει λυθεί μέχρι τώρα.
Το γεγονός αυτό τρομοκρατεί τις άρχουσες τάξεις και επαναφέρει τον τρόμο τους για την κομμουνιστική απειλή: 100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη, ο παγκόσμιος καπιταλισμός βουλιάζει σε μια χωρίς προηγούμενο κρίση και επιστρέφει το θρυλικό “φάντασμα του κομμουνισμού”, σε Βορρά και Νότο , Δύση και Ανατολή!
Ο τίτλος του άρθρου στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς θα πρέπει να τροποποιηθεί:

Από τον Λένιν στην Λήμαν Μπράδερς και ξανά στον Λένιν-Η Μεγάλη Αλήθεια.

Σάββας Μιχαήλ, 23 Αυγούστου 2017