ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΔΕΘ: ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ

Ανακοίνωση Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος για την Συγκέντρωση και Πορεία στην ΔΕΘ 

 

Το ΕΕΚ υποστηρίζει την παλλαϊκή εργατική συγκέντρωση και πορεία των συνδικάτων, των συλλογικοτήτων και των φορέων του εργατικού κινήματος στην Καμάρα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης με αφορμή τη Δ.Ε.Θ., ενάντια στην κυβέρνηση και τον νέο μνημονιακό εφιάλτη. 

Αυτόν που μαζί με τους ευρωδανειστές συνεργάτες της έχουν εφαρμόσει στην Ελλάδα και προωθούν τώρα για τους εργαζόμενους ολόκληρης της Ευρώπης, με μοντέλο το ελληνικό “παράδειγμα”.
* Η πολιτική ηγεσία του κεφαλαίου στην Ευρώπη μέσω του Μακρόν, έρχεται λίγο πριν από την ΔΕΘ στην Ελλάδα επιχειρώντας να μασκαρέψει τον εφιάλτη των ελληνικών μνημονίων σε ένα νέο “success story”. Το ίδιο που επιχείρησαν το 2014 με την κυβέρνηση Σαμαρά με το γνωστό αποτέλεσμα. Δηλαδή περισσότερες μνημονιακές “μεταρρυθμίσεις”, όπως κάνουν και τώρα με την τρίτη αξιολόγηση και το μνημόνιο διαρκείας που έχουν υπογράψει. Ταυτόχρονα ο Μακρόν έρχεται εδώ, έχοντας στις αποσκευές του ήδη ένα καυτό φθινόπωρο να τον περιμένει ενόψει των αντεργατικών αλλαγών που επιχειρεί να νομοθετήσει στις εργασιακές σχέσεις ση Γαλλία, με ένα γαλλογερμανικό άξονα σπασμένο, και την ίδια την Ε.Ε. σε κρίση. Δεν πείθουν πως έχουν απάντηση στην κρίση.

* Στόχος τους είναι να κρύψουν πίσω από την ψευδή εικόνα του “success story” τους αριθμούς της αβίωτης ζωής εκατομμυρίων ανέργων και εξαθλιωμένων σ’ αυτή την χώρα και να στηρίξουν προς το παρόν τουλάχιστον, αυτή την κυβέρνηση, μη έχοντας άλλη “λύση”. Πάνω απ’ όλα όμως στοχεύουν να την “εξάγουν” σαν παράδειγμα στις δικές τους χώρες ενάντια στην ευρωπαϊκή εργατική τάξη.

Η κρίση που ξέσπασε πριν από 10 χρόνια, σήμερα έχοντας εξαντλήσει τις δυνατότητες του κεφαλαίου να δώσει απαντήσεις, εξακολουθεί να κάνει “κουμάντο” περισσότερο παρά ποτέ στην “Ενωμένη Ευρώπη” που έχει αρχίσει να …ξηλώνεται μετά το Brexit. Τώρα μπροστά στην απειλή ενός νέου κραχ στην φούσκα χρέους που δημιούργησαν οι κεντρικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια, έχουν ως μοναδική τους “επιλογή” να μεταγγίσουν τον ελληνικό μνημονιακό εφιάλτη στα εκατομμύρια των ευρωπαίων εργαζόμενων και των λαϊκών μαζών στην Ευρωζώνη.
Αυτή η νέα πραγματικότητα βάζει το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα μπροστά σε νέα καθήκοντα. 

* Έχοντας πλέον συσσωρεύσει δραματικές, αλλά ταυτόχρονα πολύτιμες πολιτικές και αγωνιστικές εμπειρίες τα τελευταία χρόνια, με την απάτη της “πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης” αλλά και μεγάλους αγώνες στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, μπορεί και πρέπει να αναζητήσει την δική του απάντηση – διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση. 

* Αυτά τα καθήκοντα βάζουν σε προτεραιότητα την συγκέντρωση της προσοχής του εργατικού κινήματος στον στόχο της πολιτικής του ανεξαρτησίας απέναντι στην κυβέρνηση, το κράτος και τα κόμματα του κεφαλαίου όλων των αποχρώσεων. Βάζουν σε προτεραιότητα την απεξάρτησή του από τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες αλλά και τον ακίνδυνο πλέον για την αστική εξουσία και διασπαστικό απομονωτισμό του σταλινισμού. 

Σ΄ αυτή την πάλη πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του με τους αγώνες και την τύχη της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης.

Ένας μεγάλος και άμεσος πολιτικός κίνδυνος για το εργατικό κίνημα, είναι η λογική της συγκαλυμμένης ή όχι ανοχής απέναντι στην αυταπάτη της επιλογής του “μικρότερου κακού”, που για ορισμένους αντιπροσωπεύει αυτή η κυβέρνηση. Με αυτή επιχειρούν να δηλητηριάσουν το εργατικό κίνημα η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τμήματα της αριστεράς. Εκμεταλλεύονται την απογοήτευση και την απελπισία της εξατομίκευσης μέσα στον μνημονιακό εφιάλτη, για να μπλοκάρουν τους αγώνες και να σπείρουν την αποστράτευση και την αποθάρρυνση σε κάθε αγώνα που ξεσπά. Ανοίγουν έτσι τον μοναδικό δρόμο για την επιστροφή της δεξιάς και αυτόν τον δρόμο πρέπει να τον κόψουμε.  

Αυτό είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων της “πρώτη φορά αριστεράς” και πρέπει να το καταστρέψουμε μέσα από την δράση για την ανατροπή τους από τα κάτω και τα αριστερά, για τον προσανατολισμό του κινήματος στην πάλη για εξουσία.
Η συγκέντρωση και η πορεία των δυνάμεων του εργατικού κινήματος από την Καμάρα στην ΔΕΘ είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Και θα πρέπει όχι μόνο να στηριχθεί αλλά και να ανοίξει παραπέρα τον ορίζοντα για ένα πολιτικό και συνδικαλιστικό μέτωπο πάλης. 

Οι δυνάμεις του εργατικού κινήματος πρέπει να συνεχίσουν σε ένα νέο επίπεδο τον διάλογο για ένα πρόγραμμα δράσης, που άρχισε πριν από ένα χρόνο στην ΔΕΘ, στην Συνέλευση Εργαζόμενων και Εργατικών Συλλογικοτήτων την επομένη της πορείας του 2016. 

Σ’ αυτή την πάλη το ΕΕΚ επαναφέρει και κρατά ανοικτή την πρότασή του για την συγκρότηση μιας πανελλαδικής συνέλευσης των εργατικών οργανώσεων και κοινωνικών συλλογικοτήτων. Μια συνέλευση ικανή να συζητήσει και να συγκροτήσει ένα πλαίσιο πολιτικής και πάλης για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση, με ένα επαναστατικό διεθνιστικό πρόγραμμα δράσης.

 

ΕΕΚ

20/8/2017