Φιάσκο και ευχολόγια μπροστά στη κλιματική καταστροφή

της Κατερίνας Μάτσα

Ηγέτες από περισσότερες από 200 χώρες, “λομπίστες” πολυεθνικών, αλλά και χιλιάδες ακτιβιστές και αντιπρόσωποι πολλών κοινοτήτων αυτοχθόνων της Λατινικής Αμερικής βρέθηκαν στις αρχές Νοέμβρη στη Γλασκώβη, όπου πραγματοποιήθηκε η 26η Διεθνής Συνδιάσκεψη για το κλίμα, με κύριο στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ακούστηκαν φωνές απελπισίας από χώρες της Αφρικής, του Ειρηνικού και άλλων περιοχών, που απειλούνται με εξαφάνιση από πλημμύρες, ισχυρές καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι χώρες του Νότου πληρώνουν τεράστια ποσά από τον ισχνό προϋπολογισμό τους για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, ενώ τα χρέη τους έχουν αυξηθεί τρομακτικά, καταδικάζοντας τους λαούς στην εξαθλίωση.

Φωτογραφία: UN News/Laura Quinones

Στις 2/11 στη Γλασκώβη 105 χώρες υπέγραψαν μια παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%. Όμως, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο περιορισμός πρέπει να ξεπερνά το 45%, προκειμένου να κρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου! Άρα, μηδέν εις το πηλίκον.

Στις 4/11, περισσότερες από 40 χώρες συμφώνησαν να καταργήσουν τον άνθρακα. Απουσίαζαν η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ!

Άρα, και εδώ μηδέν εις το πηλίκον.

Μετά την προηγούμενη Διεθνή Συνδιάσκεψη του Παρισιού το 2015, οι χώρες δεσμεύτηκαν να κάνουν αλλαγές στην τεχνολογία τους για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Πριν τη σύνοδο της Γλασκώβης η άνοδος της θερμοκρασίας βρισκόταν σε μια πορεία 2,7 βαθμών. Στη Γλασκώβη συμφωνήθηκε να γίνει 2,4 βαθμοί, σε μεγάλη και αυτό απόσταση από το στόχο του 1,5! Όπως δήλωσε ο Βρετανός πρόεδρος της Συνδιάσκεψης «καταφέραμε να κρατήσουμε στη ζωή το κατώφλι του 1,5 βαθμού Κελσίου, όμως ο σφυγμός είναι ασθενής» (Mediapart 14/11/2021).

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται, κατά την εκτίμηση των επιστημόνων, να μειωθεί η παγκόσμια εξόρυξη και χρήση άνθρακα μέχρι το 2050 κατά 7% και του πετρελαίου και του αερίου κατά 3%, πράγμα εντελώς ανέφικτο, δεδομένων των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που διακυβεύονται.

Έτσι, στο τελικό κείμενο της Συμφωνίας της Γλασκώβης η αρχική θέση ότι πρέπει σταδιακά να καταργηθεί η χρήση άνθρακα και οι επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα, τελικά αντικαταστάθηκε από τον όρο «σταδιακή μείωση», μετά την παρέμβαση της Ινδίας, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αυστραλίας.

Φωτογραφία: UN News/Laura Quinones

Είναι φανερό ότι οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή άνθρακα, αερίου και πετρελαίου κατάφεραν να μειώσουν το βάρος όλων των αποφάσεων της Συνδιάσκεψης. Η πίεση των εταιρειών GASPROM, SHELL, TOTAL, μέσω των πολυάριθμων αντιπροσωπειών τους ήταν τεράστια. Και έφερε αποτελέσματα. Το γεγονός ότι το 20-30% της ανθρωπότητας βρίσκεται ήδη στην «κόκκινη ζώνη» και απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή δεν σημαίνει τίποτε για τις κυρίαρχες τάξεις των πλούσιων χωρών, που μολύνουν τον πλανήτη. Προτιμούν να υποθηκεύσουν το μέλλον της ζωής του πλανήτη, παρά να βάλουν σε κίνδυνο τα εγκληματικά τους συμφέροντα.

Η Διεθνή Συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, μετά από δύο περίπου εβδομάδες συζητήσεων και διαπραγματεύσεων κατέληξε σε φιάσκο. Οι ισχυροί της Γης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν καμιά σταδιακή αλλαγή στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ούτε πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τις φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Έτσι άδοξα έπεσε η αυλαία της Συνδιάσκεψης, που εξαντλήθηκε σε πολλά “μπλά μπλά μπλά”, όπως εύστοχα επισήμανε η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Ο καπιταλισμός επιμένει να συνεχίζει το μεγάλο «κλιματικό έγκλημά» του, όπως βροντοφώναζαν οι χιλιάδες ακτιβιστές, που συγκεντρώθηκαν από όλο τον κόσμο για διαδηλώσουν στη Γλασκώβη.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι ο καπιταλισμός είναι πια ασύμβατος με την ανθρώπινη ζωή και κάθε ζωή. Δεν μπορούμε πια ούτε να ανασάνουμε όσο κυβερνούν αυτοί που μας κλέβουν και την ανάσα.