Πεθαίνοντας στις Ισραηλινές φυλακές Γκιλμπόα

του Θόδωρου Κουτσουμπού

O Παλαιστίνιος αγωνιστής Kamal Abu Waer άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Νοεμβρίου 2020 μέσα στην ισραηλινή φυλακή Γκιλμπόα. Ήταν μόλις 46 ετών. Tα τελευταία 18 χρόνια της σύντομης ζωής του τα πέρασε στις ισραηλινές φυλακές καταδικασμένος σε έξι φορές ισόβια εξαιτίας της αντιστασιακής του δράσης στη διάρκεια της Δεύτερης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα. Ήταν ο 226ος Παλαιστίνιος κρατούμενος που πεθαίνει μέσα στις ισραηλινές φυλακές εξαιτίας της έλλειψης ιατρικής φροντίδας.

Σ’ αυτόν τον νεκρό μαχητή, ο Mahmoud Al-Arda, ο φυλακισμένος αγωνιστής που οργάνωσε την δραπέτευση από τις φυλακές Γκιλμπόα σκάβοντας με άλλους πέντε συναγωνιστές του με κουταλάκι το τούνελ εξόδου, αφιέρωσε αυτήν την μεγάλη δράση και σ’ έναν άλλο νεκρό στις φυλακές του Ισραήλ, τον Mohamad Al-Ashkar.

Σύμφωνα με τον Mahmoud Al-Arda, το υπόγειο τούνελ σκάφτηκε σαν απάντηση για την δολοφονία του Παλαιστίνιου φυλακισμένου Mohamad Al-Ashkar, o οποίος πυροβολήθηκε από Ισραηλινό φύλακα μέσα στην φυλακή το 2007 και για τον θάνατο του καρκινοπαθή Παλαιστίνιου αγωνιστή Kamal Abu Waer το 2020, που πέθανε μέσα στην φυλακή εξαιτίας της εσκεμμένης ιατρικής αμέλειας των ισραηλινών αρχών.

Ας δούμε την ιστορία του Kamal Abu Waer.

Καταγόταν από τo χωριό Qabatiyeh, στην περιοχή Τζενίν, της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Το 2003 καταδικάστηκε από τις κατοχικές αρχές σε έξι φορές ισόβια εξαιτίας της αντιστασιακής του δράσης κατά την διάρκεια της Δεύτερης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα. Ανήκε στη δύναμη της Φατάχ.

Το 2019, όντας φυλακισμένος, διεγνώσθη ότι είχε καρκίνο στο λάρυγγα. Το Ισραήλ όμως του αρνήθηκε κάθε θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Η οικογένειά του κατήγγειλε τις ισραηλινές αρχές για εσκεμμένη ιατρική αμέλεια, ενώ σύμφωνα με την οικογένειά του, η διοίκηση των ισραηλινών φυλακών καθυστερούσε επανειλημμένα τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις παρά την σοβαρή ασθένεια του Abu Waer. Όταν μετά από πολύτιμο χαμένο χρόνο, επετράπη στον Abu Waer χημειοθεραπεία, οι Ισραηλινοί φύλακες του έδεναν τα χέρια και τα πόδια στο κρεβάτι κατά την διάρκεια των (50) συνεδριών ακτινοβολίας!

Ο Abu Waer ήταν επίσης από τους πρώτους κρατούμενους που κόλλησε τον νέο κορονοϊό μέσα στις ισραηλινές φυλακές. Λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης, έλλειψης αέρα και φωτός, πάνω από 70 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι κόλλησαν μέσα στη φυλακή Γκιλμπόα. Παρά το εξασθενημένο ανοσοποιητικό του σύστημα, ο Abu Waer ξεπέρασε τον κορονοϊό, δεν μπόρεσε όμως ποτέ ξανά να αναπνεύσει χωρίς σωλήνα. Στο μεταξύ είχε σημειωθεί μετάσταση του καρκίνου. Οι προσφυγές για πρόωρη αποφυλάκισή του για λόγους υγείας απορρίφθηκαν επανειλημμένα, παρατείνοντας την αγωνία του πίσω από τα κάγκελα μέχρι τις τελευταίες στιγμές. Στις 30 Οκτωβρίου ο Abu Waer είχε χάσει την ικανότητά του να μιλάει και επικοινωνούσε με τους συγκρατούμενούς του μόνο μέσω γραπτών σημειώσεων. Είχε χάσει μεγάλο μέρος του βάρος του και ένιωθε έντονο πόνο στο κεφάλι και τον αυχένα. Ανέπνεε από έναν τραχειακό σωλήνα και λάμβανε υγρή τροφή μέσω ενός σωλήνα στο στομάχι του. Στις 10 Νοεμβρίου 2020 άφησε την τελευταία του πνοή, όντας 46 ετών μόνο, μέσα στην ισραηλινή φυλακή Γκιλμπόα. Ήταν, όπως σημειώσαμε παραπάνω, ο 226ος ασθενής Παλαιστίνιος φυλακισμένος που πέθανε μέσα στις ισραηλινές φυλακές εξαιτίας της ισραηλινής ιατρικής αμέλειας. Σήμερα, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων φυλακισμένων εξαιτίας της μεθοδευμένης ιατρικής αμέλειας είναι ακόμη μεγαλύτερος…

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, Παλαιστίνιοι κρατούμενοι άρχισαν να διαδηλώνουν μέσα στις φυλακές, εκφράζοντας την οργή τους για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων που συνδέονται με την ισραηλινή ιατρική αμέλεια, την γνωστή «πολιτική αργού θανάτου» που στοχεύει Παλαιστίνιους κρατούμενους. Άρχισαν να χτυπούν τις πύλες και τις πόρτες των κελιών, να φωνάζουν συνθήματα που απαιτούσαν δικαιοσύνη για τον Abu Waer, όπως και την επιστροφή των γευμάτων που η διοίκηση των φυλακών σταμάτησε να τους παρέχει. Η διοίκηση των ισραηλινών φυλακών κάλεσε επιπλέον κατασταλτικές μονάδες για να καταστείλουν την αντίσταση εντός των φυλακών.

Οι συγκρατούμενοι του Abu Waer είχαν προειδοποιήσει από τον περασμένο Ιούνιο για την σοβαρότητα της ασθένειας του, με ένα μήνυμα που έλεγε: «Σώστε τη ζωή του κρατούμενου Kamal Abu Waer˙ στον εικοστό πρώτο αιώνα, στον κόσμο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο κρατούμενος πεθαίνει σε τρομερή σιωπή, αργοπεθαίνει, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέσα στις κατοχικές φυλακές, όπου κανείς δεν ακούει τα βήματα του θανάτου, ούτε το κροτάλισμα της φωνής και τη δυσκολία της αναπνοής. Όπως κάθε φορά, ο εγκληματίας θα μείνει ατιμώρητος, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα».

Ο Qadri Abu Bakr, επικεφαλής της Επιτροπής Κρατουμένων στην Παλαιστινιακή Αρχή, θεώρησε τις ισραηλινές αρχές πλήρως υπεύθυνες για τον θάνατο του Abu Waer, λέγοντας πως ο θάνατός του ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα που διέπραξε η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών, η οποία είχε πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του και παρόλα αυτά αρνήθηκε να τον αφήσει ελεύθερο παρά τις πολλές εκκλήσεις που έγιναν για την άμεση αποφυλάκισή του. Τόνισε ότι αυτό το έγκλημα καταδεικνύει την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και των θεσμών της να καταστήσουν υπεύθυνο το Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι η συνεχιζόμενη σιωπή σε αυτές τις πρακτικές θα ενθαρρύνει την ισραηλινή κατοχή να συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με την οργάνωση Addameer Prisoners Support and Human Rights, όσον αφορά την επαρκή ιατρική φροντίδα και περίθαλψη, το άρθρο 91 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης τονίζει ότι «κάθε τόπος εγκλεισμού πρέπει να έχει ένα κατάλληλο ιατρείο» και ότι «οι κρατούμενοι δεν πρέπει να εμποδίζονται από το να παρουσιαστούν στην ιατρική εξέταση». Επίσης, το άρθρο 92 ορίζει ότι «οι ιατρικοί έλεγχοι των κρατουμένων πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μία φορά το μήνα». Είναι προφανές ότι η στέρηση θεραπείας ή πρόσβασης σε επαγγελματία ιατρό συνιστά παραβίαση αυτών των ειδικών διατάξεων και συνεπώς παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ο οργανισμός Addameer υποστήριξε ότι η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών εφαρμόζει μια συστηματική πολιτική ιατρικής αμέλειας προς τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σήμερα ο αριθμός των Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές ανέρχεται σε περίπου 4.500, εκ των οποίων οι 700 είναι ασθενείς, 200 παιδιά, 41 γυναίκες και οι 450 κρατούνται υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης χωρίς δίκη ή κατηγορία.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Κρατουμένων Samidoun με ανακοίνωσή του θρηνεί τον θάνατο του Kamal Abu Waer. Ο Abu Waer δεν είναι μόνο θύμα του καρκίνου, αλλά συστηματικής κακοποίησης, κακομεταχείρισης και ιατρικής αμέλειας μέσα στις ισραηλινές φυλακές, μια μορφή έντονης βίας που ασκείται συνήθως από τη διοίκηση των ισραηλινών φυλακών. Το ισραηλινό κράτος είναι πλήρως υπεύθυνο για τον θάνατο του Kamal Abu Waer και πρέπει να λογοδοτήσει. Προτρέπουμε όλους τους υποστηρικτές της δικαιοσύνης στην Παλαιστίνη να οργανωθούν και να απαιτήσουν ελευθερία, κλιμακώνοντας το μποϊκοτάζ και τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ, και να σταθούν δίπλα στους πάνω από 4.500 Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές – για ελευθερία και δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη, από τον [Ιορδάνη] ποταμό μέχρι τη θάλασσα.