Το κέντρο του παγκόσμιου καπιταλισμού φλέγεται!’

6/6/ 2020

Διαβάσαμε με συγκίνηση ένα γράμμα που μας έστειλε Αμερικανίδα συντρόφισσα από το Λος Άντζελες. Δημοσιεύουμε παρακάτω ένα μικρό αλλά ενδεικτικό τμήμα. Σάββας Μιχαήλ

«Η κατάσταση είναι δυναμική. Σου γράφω έχοντας μόλις γυρίσει από μια διαδήλωση στο κέντρο της πόλης [του Λος Άντζελες] που πήγα με την κόρη μου. Ήταν μια διαδήλωση διαμαρτυρίας με αυτοκίνητα από όπου ρίχναμε τριαντάφυλλα γι’ αυτούς που σκοτώθηκαν. Δεν μπορέσαμε, όμως να πλησιάσουμε, εκτός εάν παρατούσαμε και βγαίναμε από τα αυτοκίνητα, πράγμα που έκαναν χιλιάδες νέοι και νέες, που προχώρησαν πεζοί. Εγώ δεν μπορούσα λόγω του κορονοϊού.

Η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από την αστυνομία και την Εθνοφρουρά…

… είναι απίστευτο αυτό που ζούμε : την απονομιμοποίηση του Κράτους. Ακόμα κι εδώ στο Λος Άντζελες ο Δήμαρχος ζητάει να παρθούν 250 εκατομμύρια δολάρια από την αστυνομία και να δοθούν για χρηματοδότηση της Υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών στην κοινότητα των Μαύρων. Στην Μιννεάπολη το σύνθημα είναι “Να διαλυθεί η αστυνομία”!. Την ίδια στιγμή βλέπουμε εξεγέρσεις μέσα στην ίδια την αστυνομία με την υποστήριξη της Εθνοφρουράς – και οι γραμμές τους διασπώνται γύρω από το ζήτημα του Τραμπ, καθώς οι στρατιωτικοί αρνούνται την “επέμβαση”. Απίστευτο.

…. Δεν είναι το ίδιο όπως άλλοτε. Το 1991 όταν δολοφονήθηκε ο Rodney King, η εξέγερση ήταν μόνο γύρω από το South Central [τη συνοικία των Μαύρων]. Σήμερα απλώνεται παντού, ακόμα και στο West Hollywood! Δεν συμμετέχουν μόνο Αφρο-Αμερικανοί και Ισπανόφωνοι αλλά και πολλοί φτωχοί λευκοί. Δεν το κάνουν όπως παλιά από φιλελευθερισμό ή φιλανθρωπία. Τώρα ξεσηκώνονται, μαζί με τους Αφρο-Αμερικανούς για τα δικά τους ζητήματα, καθώς η ζωή τους έχει καταστραφεί από την ανεργία, την “μαύρη εργασία”, την έλλειψη περίθαλψης ή στέγης. Όταν ξέσπασε το κίνημα Occupy συμμετείχαν κυρίως λευκοί, όχι οι έγχρωμες κοινότητες. Όταν μετά το Ferguson, φούντωσε το κίνημα Black Lives Matter, συμμετείχαν κυρίως Μαύροι. Τώρα είναι όλοι κι όλες μαζί! Το κέντρο του παγκόσμιου καπιταλισμού φλέγεται!»