Άραβες και Εβραίοι διαδηλώνουν κατά χιλιάδες στο Τελ Αβίβ κατά του σχεδίου προσάρτησης της Δυτικής Όχθης

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Πολλές χιλιάδες Άραβες Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ από κοινού με Εβραίους αριστερούς οργάνωσαν μεγάλη διαδήλωση το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιουνίου ενάντια στην πολιτική Νετανιάχου για προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης. Την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι σε πόλεις της Κατεχόμενης Δυτικής Όχθης οργάνωσαν παρόμοιες διαμαρτυρίες.

Την διοργάνωση της διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ είχαν αναλάβει αριστερές ΜΚΟ, αριστερές οργανώσεις και κόμματα, συνολικά 30 συλλογικότητες. Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές και εβραϊκές σημαίες, πανό και πλακάτ και φώναζαν συνθήματα καταγγέλλοντας την επεκτατική, αποικιστική, ρατσιστική πολιτική του ακροδεξιού προέδρου Νετανιάχου.

Αρχικά η διαμαρτυρία είχε απαγορευτεί από την αστυνομία η οποία επικαλέστηκε τις διατάξεις για τον κορονοϊό, αλλά τελικά οι αντιρρήσεις της κάμφθηκαν και εξέδωσε άδεια το βράδυ της Παρασκευής. Οι απειλές αριστερών ακτιβιστές να διαδηλώσουν στην πλατεία παρά την απαγόρευση έπαιξαν επίσης ρόλο στην απόφαση. Οι διοργανωτές είχαν ορίσει 50 επόπτες για την τήρηση των κανονισμών μη μετάδοσης του ιού.

«Όχι στην προσάρτηση, όχι στην κατοχή», «Οι ζωές των Παλαιστινίων μετρούν», «Όχι στο Απαρχάιντ», «Ναι στην ειρήνη και την δημοκρατία», έγραφαν τα συνθήματα. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Αρκετά με την κατοχή», «Η κατοχή είναι τρόμος και τίποτα δεν θα το αλλάξει», «Αστυνομία, ποιον προστατεύεις;»  Επίσης φώναζαν «Eyad, Eyad και πάλι Eyad» – το όνομα ενός 32χρονου Παλαιστίνιου άντρα που έπασχε από αυτισμό και τον οποίο η ισραηλινή αστυνομία σκότωσε με πυρά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το Σάββατο 30 Μαΐου. Πολλά συνθήματα και πλακάτ ήταν ενάντια στην αμερικάνικη αστυνομία για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ στη Μινεάπολη. Προς το τέλος της διαδήλωσης πέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν. Ένα βίντεο δείχνει αστυνομικούς να ρίχνουν βίαια κάτω έναν φωτογράφο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz την ώρα που κάλυπτε τη διαμαρτυρία. «Προσπάθησα να βιντεοσκοπήσω τους αστυνομικούς και μετά αποφάσισαν να με συλλάβουν», δήλωσε ο φωτογράφος Tomer Appelbaum. «Ένας (αστυνομικός) με χτύπησε, ένας με έριξε κάτω και ένας με χτύπησε στο κεφάλι», δήλωσε.

Την 1η Ιουλίου ο Νετανιάχου προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του για προσάρτηση μεγάλου μέρους της Δυτικής Όχθης και της κοιλάδας του Ιορδάνη, που κατέχεται στρατιωτικά από τον Ισραήλ από τον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, περιοχές όπου ζουν 2,7 εκατομμύρια Άραβες Παλαιστίνιοι οι οποίες αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ ως εδάφη παλαιστινιακά και προορίζονται για το προς αναγνώριση παλαιστινιακό κράτος. Ενθαρρυμένος από την πολιτική Τραμπ ο ομόφρων σ’ αυτόν Νετανιάχου προωθεί την επέκταση των παράνομων εβραϊκών οικισμών και την θεσμοποίηση της κατοχής. Ο Τραμπ με σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή, που το παρουσίασε στις αρχές του έτους, δίνει στο Ισραήλ το πράσινο φως για την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών και άλλων στρατηγικών περιοχών στη Δυτική Όχθη. Βάσει αυτού του σχεδίου, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μπορεί να υποβάλλει το σχέδιο Τραμπ στο υπουργικό συμβούλιο και στο κοινοβούλιο από την 1η Ιουλίου για έγκριση. Αυτό ήταν ένα σημείο για την επίτευξη συμφωνίας για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τον Μπένι Γκάντς του κεντρώου κόμματος που μέχρι πρότινος ήταν αντίπαλος στον «διεφθαρμένο Μπίμπι». Το σχέδιο, τυπικά, προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Όμως πρόκειται περί κράτους-σκιάς, με περιοχές συρρικνωμένες, χωρίς χωρική επαφή μεταξύ τους, παρόμοια με τα Μπαντουστάν της Νότιας Αφρικής του καθεστώτος Απαρτχάιντ, και χωρίς να αναγνωρίζεται η Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Οι Παλαιστίνιοι όλων των πλευρών, στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, ακόμη και το σκιώδες καθεστώς Αμπάς, έχουν απορρίψει εντελώς το σχέδιο το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις εθνικές διεκδικήσεις του παλαιστινιακού λαού, ακόμη και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα ο Τραμπ για την διαιώνιση της κυριαρχίας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή, παίζοντας το παιχνίδι των διπλωματικών ισορροπιών με τα αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα, δεν έχει εγκρίνει την πλήρη προσάρτηση της Δυτ. Όχθης που απαιτούν οι υπερ-εθνικιστές θρησκευόμενοι Εβραίοι. Το σχέδιο Τραμπ θέτει ως προϋπόθεση το πάγωμα της επέκτασης των οικισμών και την απομόνωση 15 οικισμών εντός των εδαφών του μελλοντικού, προς δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Μετά από συνάντηση με τους ηγέτες εποίκων την εβδομάδα που πέρασε, το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε δήλωση ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για διαπραγματεύσεις με Παλαιστίνιους στο πλαίσιο του σχεδίου Τραμπ.

Αλλά για όλους είναι σαφές ότι, πλέον, με την πολιτική Τραμπ και τη συμβολή του Νετανιάχου, ρίχνεται ένα αναμμένο σπίρτο στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής. Ένας νέος γύρος πολέμων, σφαγιασμού λαών, κυμάτων προσφυγιάς και εθνικού ξεριζωμού, αλλά και επαναστάσεων θα είναι το αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά το έδαφος δεν θα είναι το με τον ένα ή τον άλλο τρόπο νικηφόρο τοπίο ενός Παγκόσμιου πολέμου, το ασταθές έδαφος γεωστρατηγικών αναστατώσεων, σε συνθήκες μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε αλληλεπίδραση με την κρίση του κορονοϊού.

Μέσα σ’ αυτήν την κατάσταση είναι σημαντικό και σημειολογικό ότι Άραβες Παλαιστίνιοι και Εβραίοι διαδηλώνουν από κοινού ενάντια στο επεκτεινόμενο αποικιοκρατικό, ρατσιστικό Απαρχάιντ των ακροδεξιών σιωνιστών. Ωστόσο, ας παρατηρήσουμε, ο στρατηγικός στόχος των οργανωτών της διαδήλωσης δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη προοπτική της «λύσης των δύο κρατών» – στη βάση της οποίας επιτεύχθηκε η συμφωνία του Όσλο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Όμως, αυτή ακριβώς η «λύση» αποδείχθηκε από την ιστορία ανέφικτη. Δεν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης του Παλαιστινιακού στη βάση ενός τέτοιου διαχωρισμού. Τελικά, φαίνεται ότι η θεωρούμενη ως ανέφικτη λύση που πρότεινε η Κομιντέρν προ 100 χρόνων και η Τέταρτη Διεθνής το 1947-48, για ένα ελεύθερο μη θρησκευτικό κράτος (στο έδαφος της εργατικής εξουσίας και του σοσιαλισμού για τους εμπνευστές του) σε ολόκληρη την ιστορική Παλαιστίνη, όπου Άραβες Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Χριστιανοί θα ζουν μαζί, με ίσα δικαιώματα, ήταν πιο «ρεαλιστική». Και σήμερα, ύστερα από έναν αιώνα αντιπαραθέσεων και 70 χρόνια πολέμων, είναι η μόνη λύση, απέναντι στο διαρκές σφαγείο στην περιοχή των «Αγίων», για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, Τόπων…

Για να τονίσουν την προσήλωσή τους στη θνησιγενή συμφωνία του Όσλο, οι οργανωτές της διαδήλωσης, προέταξαν μήνυμα του Μπέρνι Σάντερς από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ μίλησε διαδικτυακά στους διαδηλωτές εκφράζοντας την υποστήριξή του και καταδίκασε τα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ. Δήλωσε ενθουσιασμένος από την κοινή παρουσία Αράβων και Εβραίων στη διαδήλωση.

«Σε αυτές τις δύσκολες μέρες… δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό να υπερασπιστούμε τη δικαιοσύνη και να αγωνιστούμε για το μέλλον που όλοι αξίζουμε», δήλωσε ο Sanders. «Εναπόκειται σε όλους μας να αντιταχθούμε στους αυταρχικούς ηγέτες και να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον για κάθε Παλαιστίνιο και κάθε Ισραηλινό».

Στην εκδήλωση μίλησε ο επικεφαλής της συμμαχίας της Κοινής Λίστας των αραβικών κομμάτων μέσα στο Ισραήλ (όπου το 21% του πληθυσμού είναι Άραβες), Ayman Odeh : «Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Το ένα μονοπάτι οδηγεί σε μια κοινή κοινωνία με πραγματική δημοκρατία, πολιτική και εθνική ισότητα για τους Άραβες πολίτες… Ο δεύτερος δρόμος οδηγεί στο μίσος, τη βία, την προσάρτηση και το απαρτχάιντ», δήλωσε. «Είμαστε εδώ στην πλατεία Rabin για να επιλέξουμε το πρώτο μονοπάτι». «Δεν υπάρχει δημοκρατία μόνο για τους Εβραίους», πρόσθεσε ο Odeh. «Όπως και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και οι υποστηρικτές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Και δεν θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη εάν δεν τερματίσουμε την κατοχή», είπε.

Ο πρόεδρος του αριστερού κόμματος Meretz (συμμαχίας αριστερών σοσιαλδημοκρατών, αριστερών πρώην φιλοσοβιετικών του Mapam και πρασίνων), Nitzan Horowitz, είπε στους διαδηλωτές ότι «η προσάρτηση είναι έγκλημα πολέμου. Ένα έγκλημα κατά της ειρήνης, ένα έγκλημα κατά της δημοκρατίας, ένα έγκλημα που θα μας κοστίσει αίμα». Επέκρινε επίσης τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκάντς και τα μέλη της κεντροαριστεράς του Λευκού-Γαλάζιου που προσχώρησαν στην κυβέρνηση του (ακροδεξιού) Νετανιάχου: «Είστε εξ ολοκλήρου συνεργάτες, υποστηρίζετε και εγκρίνετε αυτήν την τραγωδία».

Ο επικεφαλής του κινήματος Breaking the Silence (Σπάζοντας τη Σιωπή), Avner Gvaryahu, αναφέρθηκε στο ειρηνευτικό σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι «ο Trump δεν στέλνει τα παιδιά του για να φυλάξει τα φυλάκια… Τα παιδιά των αμερικανών υποστηρικτών της προσάρτησης δεν θα σκοτωθούν, αλλά τα δικά μας παιδιά μπορεί να σκοτωθούν».

Με μεγαλύτερη οξύτητα από τους ηγέτες μίλησαν μέλη της βάσης. Η Τεγκάν, μια 17χρονη από την αραβική πόλη Ταϊμπέ της Γαλιλαίας, αφού παρατήρησε ότι οι Άραβες νέοι αρχίζουν να φτάνουν πιο συχνά για να διαμαρτυρηθούν στο Τελ Αβίβ, είπε: «Διαμαρτύρομαι γιατί αρκετά με όλη αυτή την αιματοχυσία. Πρέπει να κάνουμε ειρήνη μεταξύ Εβραίων και Αράβων τώρα». «Αρκετά με τον ρατσισμό, αρκετά με τις δολοφονίες, τελειώσαμε. Ο Μπίμπι (υποκοριστικό του Νετανιάχου) και ο Τραμπ είναι ρατσιστές και φοβάμαι τι θα συμβεί αν υπάρξει προσάρτηση. Την περασμένη εβδομάδα ήμουν στην πορεία των γυναικών και θέλουμε να πούμε στους πολιτικούς πως φθάνει πιά».

Ο Simcha, ένας 50χρονος διαδηλωτής από τον Kfar Yona είπε: «Ψηφίσαμε υπέρ του Γκαντς (Gantz) επειδή πιστεύαμε ότι θα ήταν μια εναλλακτική λύση και μας πρόδωσαν». «Μπορούμε μόνο να αντιταχθούμε στην κατοχή και να υποστηρίξουμε τη δημοκρατία σε μια εβραϊκή-αραβική σχέση συνεργασίας. Την επόμενη φορά, θα ψηφίσω την Κοινή Λίστα» (τον συνασπισμό των αραβικών κομμάτων).

Photo Credits: activestills.org