Ο Χίτλερ με τον Γκούσταβ Κρουπ

του Δημήτρη Γεωργίου

Γενικά, η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Κάποιες πλευρές της όμως σίγουρα μπορούν να επαναλαμβάνονται. Ας δούμε τα γεγονότα:

Στις 30 Ιανουαρίου 1933 ο Χίντεμπουργκ πρόεδρος της Γερμανίας διορίζει καγκελάριο τον Χίτλερ.

Είκοσι μέρες αργότερα, στις 20 Φεβρουαρίου 1933, μια χειμωνιάτικη μέρα στο Βερολίνο, στα πολυτελή σαλόνια του Ράιχσταγκ, λαμβάνει χώρα μυστική συνάντηση – σύσκεψη είκοσι τεσσάρων βαρώνων της Γερμανικής βιομηχανίας με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ναζιστικού καθεστώτος.

Υπήρχε λόγος; Βεβαίως.

Στόχος της συνάντησης ήταν να περάσουν από το ”ταμείο” οι βαρώνοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την άνοδο και κυρίως την σταθεροποίηση στην εξουσία του ναζιστικού καθεστώτος και του μικρονοϊκού αρχηγού τους.

Βρισκόμαστε στον παράδεισο της βιομηχανίας και των χρηματοοικονομικών μαζί με τους Krupp, Opel, Siemens, Telefunken, Agfa, IG Farben, Bayer, AEG, dapag… και Σία.

Η πρώτη πράξη που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στο σφαγείο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου είναι γεγονός.

Ένα ιστορικό γεγονός που περιγράφεται από τον Eric Vuillard στο ενδιαφέρον βιβλίο του ”Ημερήσια Διάταξη”.

Ογδόντα τρία χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 2020, οι εκλογές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αναδεικνύουν ως νικητή τον άχρουν, άοσμο και άνευρο αρχηγό των “δημοκρατικών” καπιταλιστών, Μπάιντεν. Ένα πρόσωπο που αντανακλά την αδυναμία του συστήματος στην κρίση του.

Ο ακροδεξιός – φασίζων Τράμπ αρνείται να δεχτεί την πύρρειο νίκη του αντιπάλου του και καλεί τους οπαδούς του τον Ιανουάριο του 2021 να βγουν στους δρόμους και να καταλάβουν το Καπιτώλιο…

Η Αμερική παραλύει. Ορδές ακροδεξιών και φασιστών καταλαμβάνουν το Καπιτώλιο σε μια Αμερική που ”συλλαμβάνεται” όμηρος εξ απίνης.

Μια Αμερική, με μια ”δημοκρατική” εξουσία(;) που αδυνατεί αλλά και δεν θέλει να αντιδράσει, λόγω της ατολμίας και κυρίως του φόβου των δημοκρατικών μπροστά στην πιθανότητα μιας εμφύλιας διαμάχης.

Πως ”σκέφτεται” και πως αντιδρά το κεφάλαιο δια των εκπροσώπων του σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση;

Κατ’ αρχήν αφού επικράτησε και επικρατεί μια σχετική ηρεμία, όλοι οι οικονομικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί έσπευσαν να υπερασπιστούν την παραπαίουσα αστική δημοκρατία, να δώσουν ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα την υπερασπίσουν απέναντι στην επίθεση Τραμπ.

Μια μέθοδος να καθησυχάσουν τις μάζες από μια πιθανή εξέγερση όπως μετά τη δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ. Τους έπιανε πανικός.

”Καταδίκασαν” την επίθεση και δεσμεύτηκαν ότι θα διακόψουν κάθε βοήθεια και δεσμό προς τους πολιτικούς που υποκίνησαν την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Πριν ”αλέκτωρ λαλήσει” φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ όπως Pfizer, Jonson & Jonson, Merck, Elli Lilly, αμυντικές βιομηχανίες (Locheed, Martin, Raython, Boeing), πετρελαϊκές (Exxon Mobil, Chevron), τράπεζες (American Bankers), κατασκευαστικές (Association Builders), έσπευσαν δρομαίως μετά την μαύρη εισβολή να ανοίξουν τους κρουνούς και να μοιράσουν χρήματα στους πολιτικούς που υποκίνησαν την επίθεση των φασιστοειδών οπαδών του Τραμπ.

Οι πάντες ”ξέχασαν” όλες τις υποτιθέμενες δεσμεύσεις τους, και μετά από μια μικρή παύση στις αρχές του 2021, συνέχισαν να χρηματοδοτούν -σφυρίζοντας αδιάφορα- όσους ακροδεξιούς αρνήθηκαν να επικυρώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η Phillip Morris που χαρακτήρισε την εισβολή ”σκοτεινή ημέρα στην ιστορία της Αμερικής” προσέφερε χιλιάδες δολάρια στους ακροδεξιούς κυβερνήτες της Τζόρτζια και του Τέξας, που ψήφισαν νόμους για τον περιορισμό του δικαιώματος ψήφου.

Η Boeing που κομπορρημονεί για τα ”υψηλά ηθικά της πρότυπα”, την διαφάνεια, τα γύρισε και δώρισε ήδη 190.000 δολάρια στους υποκινητές του πραξικοπήματος Τραμπ.

Η Locheed Martin μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες όπλων στον κόσμο ΔΕΝ καταδίκασε την εισβολή, παρ’ όλα αυτά διέκοψε προσωρινά τις δωρεές σε πολιτικούς. Τους επόμενους μήνες όμως αποδείχτηκε ότι δώρισε σε αρνητές του εκλογικού αποτελέσματος 190.000 δολάρια.

Από τους υποστηρικτές της ”δημοκρατίας” ΔΕΝ έλειψαν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Η Pfizer που είχε διακόψει, προσωρινά βεβαίως, τις χρηματοδοτήσεις στους αρνητές του αποτελέσματος ”κατάλαβε” το ”λάθος” της και χρηματοδότησε τον Αύγουστο του 2021 τον ρεπουμπλικάνο βουλευτή της Τζόρτζια. Γιατί;

Γιατί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας υπηρετεί ανώτερο στέλεχος, ο Σκοτ Γκότλιμπ, που είχε διοριστεί από τον Τραμπ!

Ο ”κύριος” αυτός ο οποίος ήταν επικεφαλής της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων [FDA] για τρία χρόνια (2017-2019). Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αμερικάνικου τύπου, επί διοίκησής του η μίζα και διαπλοκή έπεφταν σύννεφο με αποτέλεσμα την χαλάρωση των κανονισμών και την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των φαρμάκων.

Σκηνή από την εισβολή στο Καπιτώλιο

Κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος!

Γιατί επαναλαμβάνεται διαχρονικά ο ίδιος τρόπος αντιμετώπισης του μεγάλου κεφαλαίου προς το φασίζον τμήμα της πολιτικής σκηνής;

Επειδή αντιλαμβάνεται ότι η ”δημοκρατική φιλελευθερίζουσα” καπιταλιστική τάξη αδυνατεί να δώσει λύση στην άλυτη εδώ και 12 χρόνια παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και ουσιαστικά προετοιμάζεται για λύσεις τύπου Χίτλερ. Τα φασιστικά μαντρόσκυλα του καπιταλισμού μισθώνονται για να παράσχουν υπηρεσίες.

Είναι όμως σήμερα ίδιες οι συνθήκες με αυτές της δεκαετίας του 1930;

Βεβαίως και ΟΧΙ !

Ο Σταλινισμός της εποχής εκείνης έμοιαζε πανίσχυρος και εκτελούσε δίχως δίκες επαναστάτες συντρόφους του Λένιν -όχι μόνο στη Σοβιετική Ένωση- έστελνε στα γκουλάγκ εκατοντάδες χιλιάδες επαναστάτες, ξεπούλησε την επανάσταση στη Γερμανία με την προδοτική πολιτική των ”δίδυμων αδελφών”, δηλ. φασισμός και σοσιαλδημοκρατία είναι ένα και το αυτό.

Την ίδια στιγμή έσφαξε στην κυριολεξία την Ισπανική επανάσταση εξοντώνοντας αναρχικούς και τροτσκιστές.

Σήμερα ο Σταλινισμός δυσφημισμένος και ανυπόληπτος, λόγω των εγκλημάτων του, έχει εξαφανιστεί από το ιστορικό προσκήνιο και ΔΕΝ μπορεί πια να ασκήσει την ίδια προδοτική πολιτική προκειμένου να επιβιώσει μια γραφειοκρατία (ενσωματωμένη ήδη στο καπιταλιστικό άρμα) που με την πολιτική της κατέρρευσαν όλα τα εκφυλισμένα εργατικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και η Σοβιετική Ένωση.

Ο μεταπολεμικός καπιταλισμός στηρίχθηκε πάνω στις Συμφωνίες της Γιάλτας και οικονομικά στις Συμφωνίες του Μπρέττον Γουντς. Σήμερα δεν διαθέτει κανένα από αυτά τα στηρίγματα.

Ο καπιταλισμός πνέει τα λοίσθια στα αδιέξοδά του.

Μπορούμε να αλλάξουμε την ροή της Ιστορίας.

Αυτό δεν θα γίνει περιμένοντας μοιρολατρικά την επαναστατική αλλαγή του κόσμου με τον ερχομό του Μεσσία.

Τηρουμένων των αναλογιών, σήμερα ζούμε σε μια εντελώς διαφορετική ιστορική περίοδο που απαιτεί το χτίσιμο της επανιδρυμένης 4ης Διεθνούς και μαζικών επαναστατικών κομμάτων υποταγμένων σε ένα σκοπό. Αυτόν της Παγκόσμιας Σοσιαλιστικής Επανάστασης όπως την διακήρυξαν οι ηγέτες της -Λένιν και Τρότσκι- την ημέρα που ανακοίνωναν την νικηφόρα έναρξή της τον Οκτώβρη του 1917.