του Θόδωρου Κουτσουμπού

Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να νομοθετήσει το ακαταδίωκτο των μελών της από δικαστικές διώξεις για πράξεις ή παραλείψεις ως προς τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι δικηγόροι και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την εξοργιστική τροπολογία που εισήγαγε και ψήφισε την Πέμπτη 22/4 η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η διάταξη ορίζει ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση». Τα μέλη των εν λόγω επιτροπών δεν μπορούν να κληθούν ούτε καν για να καταθέσουν ως μάρτυρες!

Η κυβέρνηση θέλησε να οχυρωθεί πίσω από το επιχείρημα της προστασίας της επιτροπής λοιμωξιολόγων, όμως την πρώτη επιτροπή που προστατεύει ο έωλος νόμος της είναι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας», δηλαδή το κυβερνητικό όργανο με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα δημόσιας υγείας του υπουργείου υγείας Παν. Πρεζεράκο! Είναι και αυτός ένας τρόπος για να κυβερνάς. Ψηφίζεις το ακαταδίωκτο για τις πράξεις ή την απραξία σου και θεωρείς και… ότι βρίσκεσαι μέσα στα πλαίσια των δημοκρατικών –κοινοβουλευτικών- θεσμών.

Αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της θανατοπολιτικής της, με την διαχείριση της πανδημίας πρωτίστως ως ζήτημα αστυνομικής καταστολής και όχι ως υγειονομικό ζήτημα, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις ευθύνες της και ως προς την πανδημία -με τους 80 και πλέον θανάτους καθημερινά, τις ουρές διασωληνωμένων για μια θέση ΜΕΘ και τους θανάτους εκτός ΜΕΘ- αλλά και για την οικονομική καταστροφή, καλυπτόμενη πίσω από δήθεν αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, τα πρακτικά των οποίων αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα. Η ψήφιση του «ακαταδίωκτου» αφορά πρωτίστως την ίδια και όχι την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Όμως, όσες τροπολογίες και να ψηφίσει με την ισχνή πλειοψηφία της στη Βουλή δεν θα μπορέσει να σωθεί από το ξέσπασμα της οργής του λαού. Οι 10.000 νεκροί από Covid-19, ο άγνωστος αριθμός νεκρών και ασθενών από άλλες αιτίες λόγω της μη έγκαιρης διάγνωσης και νοσηλείας στα νοσοκομεία που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας μόνο νόσου, απαιτούν εξηγήσεις. Η πανδημία δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν είναι σεισμός ή φυσική καταστροφή, είναι η μετάδοση ενός φυσικού ιού που γίνεται καταστροφικός στο βαθμό που δεν παίρνονται τα αναγκαία υγειονομικά-κοινωνικά μέτρα οχύρωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Η κυβέρνηση από την άνοιξη του 2020 κώφευε έναντι όλων των αιτημάτων ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των νοσοκομείων, προσλήψεων γιατρών και υγειονομικών, δημιουργίας ΜΕΘ, επίταξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, αντίθετα φρόντιζε να προσλαμβάνει κατά χιλιάδες αστυνομικούς και να ασκεί υπέρμετρη βία κατά διαδηλωτών. Είναι υπεύθυνη και υπόλογη και καμμιά νομοθετική οχύρωση δεν θα τη σώσει.

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ

Προς τον Υπουργό Υγείας για το Ακαταδίωκτο των Μελών Τριών Επιτροπών 23/04/21

Αθήνα, 23/04/21

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ θεωρεί απαράδεκτη τη ρύθμιση που νομοθετήθηκε μέσω αιφνιδιαστικής τροπολογίας «περί του ακαταδίωκτου των μελών τριών επιτροπών» (Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών).

Σημειώνουμε μάλιστα ότι η επιτροπή που αναφέρεται πρώτη στην τροπολογία (Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι στον κορονοϊό covid 19) δεν είναι συμβουλευτική επιτροπή επιστημόνων αλλά κυβερνητικό όργανο. Επίσης, στην τροπολογία αναφέρεται ότι όλοι οι παραπάνω απαγορεύεται να εξετάζονται ακόμα και ως μάρτυρες.

Δε μπορεί να θεσπίζεται ακαταδίωκτο για την έκφραση «επιστημονικής γνώμης» όπως θεωρητικά είναι ο ρόλος της δεύτερης επιτροπής (Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η λεγόμενη «Επιτροπή Λοιμωξιολόγων».

Επισημαίνουμε ότι η ρύθμιση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Για εμάς όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα απολύτως «ακαταδίωκτο» αλλά ήδη εκπρόσωποί μας διώκονται για διεκδικήσεις μας υπέρ των ασθενών. Επίσης κατά την άσκηση των ιατρικών μας καθηκόντων υπάρχει ακόμα σε ισχύ η απαράδεκτη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης (εγκύκλιος Χουλιαράκη) περί καταλογισμού αστικών αποζημιώσεων στους γιατρούς, την οποία η σημερινή κυβέρνηση δεν την έχει καταργήσει παρά τη σχετική της δέσμευση εδώ και 15 ολόκληρους μήνες.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω αυτή η χθεσινή αιφνιδιαστική ρύθμιση δεν αρμόζει σε επιστημονικό ιατρικό όργανο, το οποίο θα πρέπει να εισηγείται τις επιστημονικές του απόψεις χωρίς κανένα φόβο.

Απαιτούμε την άμεση κατάργησή της!

Ας σημειωθεί ότι μέσα στην επιτροπή λοιμωξιολόγων υπήρξε διάσπαση, καθώς ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι: «Αποποιούμαι των προνομίων αυτών, τα υπόλοιπα είναι του πολιτικού διαλόγου».

Δικηγόροι

Με ανακοίνωσή της η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή τονίζει:

Μετά από ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ξεκάθαρα τις προτεραιότητές της: διαχείριση “για το φαίνεσθαι”, πλήρης έλεγχος των ΜΜΕ με διαρκή προπαγάνδα περί “επιτυχίας” με πάνω από 80 θανάτους καθημερινά και φίμωση των γιατρών που ασκούν κριτική στην πολιτική της για τον απλούστατο λόγο ότι, με συνέπεια στα νεοφιλελεύθερα προτάγματά της, εχθρεύεται κάθε τι δημόσιο. Αντί λοιπόν να ενισχύσει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τι θεώρησε προτεραιότητα να προωθήσει με τους διασωληνωμένους να χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ; Μια τροπολογία περί “ασυλίας” όχι μόνο των επιστημόνων, αλλά των πολιτικών της στελεχών:

α. Η κυβέρνηση δίνει ασυλία στα μέλη τριών Επιτροπών για γνώμες και αποφάσεις που έλαβαν, και συγκεκριμένα στα μέλη 1. της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19, 2. της επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και 3. της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η ασυλία λοιπόν δεν αφορά μόνον τους γιατρούς της επιτροπής των λοιμωξιολόγων (όπως έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε την υπό στοιχείο 2 Επιτροπή), αλλά και τα πολιτικά στελέχη του Υπουργείου Υγείας, όπως ο Παναγιώτης Πρεζεράκος, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ και διατελέσας διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικών εταιρειών, κ.ά. Δεν πρόκειται λοιπόν για τροπολογία προστασίας της έκφρασης επιστημονικής άποψης, αλλά για αμνήστευση κρατικών αποφάσεων που πλέον καθίστανται ανέλεγκτες.

β. Στην εκτίμηση αυτή συντείνει το γεγονός ότι με την τροπολογία απαγορεύεται όχι μόνο η δίωξη ή η απόδοση ευθύνης, αλλά και η εξέταση μελών των τριών επιτροπών («δεν ευθύνονται, δεν διώκονται αλλά και δεν εξετάζονται»). Κατ’ ουσίαν, με τη διάταξη αυτή θωρακίζεται η κυβέρνηση, που είναι αυτή –όχι οι γιατροί– που λαμβάνει τελικά τις αποφάσεις, ακόμα και από την κλήση προς εξέταση των λοιμωξιολόγων στα πλαίσια της οποιασδήποτε διερεύνησης. Δημιουργείται έτσι ένα καθεστώς κρατικής ομερτά, με βασικό ωφελούμενο την κυβέρνηση και τα στελέχη της που έλαβαν τις αποφάσεις διαχείρισης της πανδημίας. Αντί, δηλαδή, για λόγους διαφάνειας και διαύγειας να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των Επιτροπών των γιατρών όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (έστω και ανωνυμοποιημένα) για να έχουν πρόσβαση οι πολίτες στο σκεπτικό λήψης των αποφάσεων που θίγουν θεμελιώδη δικαιώματά τους, η κυβέρνηση νομοθετεί τον όρκο σιωπής σε κάθε απόπειρα διερεύνησης τυχόν ευθυνών στη διαχείριση της πανδημίας. Γιατί άραγε; «Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται»…

γ. Με την τροπολογία, κλείνει ουσιαστικά η ποινική διερεύνηση που είχε ξεκινήσει για την ύπαρξη ποινικών ευθυνών για το δεύτερο κύμα του Covid-19 στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η δικογραφία είχε σταλεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης στην Αθήνα «γιατί στην Αθήνα είναι η έδρα της Επιτροπής». Από δηλώσεις γιατρών στα ΜΜΕ, προκύπτει ότι κλήθηκαν από την Εισαγγελία και κατέθεσαν γιατροί ως μάρτυρες. Προφανώς, δεν πρόκειται να κληθούν πλέον να δώσουν εξηγήσεις τα μέλη της Επιτροπής του Υπ. Υγείας, αφού η διερεύνηση σταματάει με την ψήφιση της τροπολογίας. Πρόκειται για χοντροκομμένη παρέμβαση της κυβέρνησης σε εκκρεμή υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είναι ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας, σε περίπτωση αρχειοθέτησης της υπόθεσης, να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο των καταθέσεων, προκειμένου να αποδοθούν έστω πολιτικές ευθύνες στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο που κόστισε χιλιάδες νεκρούς στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, όπως συνέβη εξάλλου και με το τρίτο κύμα στο σύνολό του.

Η ψήφιση της τροπολογίας αναδίδει οσμή συγκάλυψης πολιτικών και ποινικών ευθυνών για τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας. Προσβάλλει πρώτα και κύρια τους γιατρούς που συμμετέχουν στην Επιτροπή των ειδικών, τη στιγμή που οι χιλιάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοί τους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή δεν καλύπτονται από τέτοιου είδους ασυλία, αλλά και που μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί απολύονται, διώκονται ποινικά και πειθαρχικά και τιμωρούνται με πρόστιμα επειδή εξέφρασαν γνώμη και άσκησαν τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα (Καταραχιάς, Κατσίμπα, Σούλης, Σκούφογλου κ.ά). Οι υπόνοιες για υπόγειες συναλλαγές και δούναι και λαβείν που αναπόδραστα δημιουργούνται από την τροπολογία, που ψηφίστηκε νύχτα μόνον από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ρίχνουν μαύρη σκιά στις οικογένειες των χιλιάδων θυμάτων του Covid-19, που ήδη πενθούν τους δικούς τους ανθρώπους.

Αναρωτιόμαστε: ποιό Πάσχα και ποιά Ανάσταση να γιορτάσουν αυτές οι οικογένειες, αντιμέτωπες με μια απόφαση κρατικής ομερτά που προσιδιάζει σε μαφία και όχι σε νόμιμο κράτος;

Δεν αναγνωρίζουμε καμία ασυλία στην Κυβέρνηση. Παραμένει υπόλογη και επικίνδυνη. Μαζί με τον λαό παλεύουμε για τη δημόσια υγεία ενάντια στην αυταρχική και αντιδημοκρατική της πολιτική.

Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή

23-4-2021