H MIKΡΗ ΚΥΠΡΟΣ ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

H MIKΡΗ ΚΥΠΡΟΣ ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

  • Στο πλευρό του Κυπριακού λαού!

  • Κάτω η ΕΕ των μονοπωλίων! Κάτω οι Τρόικες του κεφαλαίου!

  • Απορρίψτε την ληστεία των καπιταλιστών κλεφτών!

  • Ενότητα των λαών της περιοχής και της εργατικής τάξης για σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση χωρίς επιστροφή στους αιματωβαμένους εθνικισμούς του κεφαλαίου!

  • Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες Ευρώπης!

 

Η απόφαση της κυπριακής Βουλής, κάτω από την κατακραυγή των μαζικών διαμαρτυριών, να απορρίψει την ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνόδου για λεηλασία των τραπεζικών καταθέσεων είναι ένα ισχυρό ράπισμα στην ιμπεριαλιστική αλαζονεία του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου και πρώτα πρώτα της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Συγχρόνως, η απόφαση αυτή ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και δρομολογεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, θέτοντας πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης και διάλυσης του ευρώ.

Βεβαίως, δεν είναι το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας που προκαλεί αυτές τις επιπτώσεις. Με μόλις το 0,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ δεν θα μπορούσε να επιδράσει αισθητά αν δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες. Όπως περιγράφει η θεωρία του χάους, το πέταγμα μιας πεταλούδας στο Πεκίνο μπορεί να προκαλέσει τυφώνα στη Νέα Υόρκη -σε oριακές συνθήκες μακράν ισορροπίας· έτσι και η κυπριακή άρνηση, μέσα στις συνθήκες κρίσης χρέους και ύφεσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας και δη της ευρωπαϊκής, μπορεί να γίνει καταλύτης κατακλυσμιαίων ανατροπών.

Στις ώρες και μέρες που περνούν οι απειλές κι οι εκβιασμοί των ισχυρών της Ευρώπης κατά της μικρής Κύπρου πολλαπλασιάζονται. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γαιωπολιτικά συμφέροντα ανοικτά συγκρούονται. Λέμε: Κάτω τα χέρια από την Κύπρο και τον κυπριακό λαό!

Οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να πουν όχι στη δικτατορία των αγορών και του κογκλαβίου των Βρυξελλών. Η μαζική ανεργία, τα μέτρα λιτότητας, η καταστροφή των οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου, η ύφεση κι η ανεργία στο βορρά, δεν είναι θεομηνία. Ούτε οφείλονται στους «τεμπέληδες» του νότου, όπως ισχυρίζονται οι αλαζόνες του μεγάλου κεφαλαίου της βόρειας Ευρώπης. Είναι προϊόν της παγκόσμιας κρίσης του ιστορικά παρηκμασμένου καπιταλιστικού συστήματος – του συστήματός τους.

Aυτό που πυροδοτεί την κρίση στην Kύπρο είναι μια νέα φάση στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στη στρατηγική αντιμετώπισής της από τις κυρίαρχες δυνάμεις και δη τη Γερμανία. Aν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 επιχείρησαν τη διάσωση των τραπεζών μέσω των βάρβαρων μνημονιακών μέτρων (ληστεία στα ταμεία, στις συντάξεις, τους μισθούς, τα ομόλογα κλπ) και προγραμμάτων στήριξης στον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF/ESM, τώρα, μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Iσπανία και Iταλία (το χρέος της οποίας είναι διπλάσιο από όλα τα κεφάλαια που διαθέτει ο EFSF/ESM), επιχειρούν να στηρίξουν με κεφάλαια από μετόχους, δανειστές και καταθέτες, τις εκτεθειμένες στα νέα βουνά «τοξικών» ομολόγων τράπεζες.

Το παγκόσμιο προλεταριάτο από την Λευκωσία και την Αθήνα, μέχρι την Μαδρίτη και τη Ρώμη, το Κάιρο και το Παρίσι, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους ιμπεριαλιστές αφέντες. Tην κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές και όχι οι εργάτες και τα φτωχά στρώματα που βλέπουν τις θυσίες μιας ζωής να λεηλατούνται από τις δικτατορικές αποφάσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Και σε κάθε χώρα να ανατρέψουμε την εξουσία των ντόπιων καπιταλιστών και τις κυβερνήσεις τους.

Στην Ελλάδα να ανατρέψουμε την τριπόδαρη κυβέρνηση του δεξιού Σαμαρά που μαζί με την Μέρκελ ψήφισε τα καταστροφικά μέτρα κατά της Κύπρου και επιβάλλει τα μέτρα των Μνημονίων στον ελληνικό λαό και την εργατική τάξη.

Να οργανώσουμε γενική πολιτική απεργία διαρκείας για μια σοσιαλιστική διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση.

 

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#546# Σάββατο 23 Μαρτίου 2013